Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, χαιρέτισε την ανάπτυξη ενός νέου εργοστασίου από τη γερμανική Infineon ως ένα «ορόσημο» για τη μαζική παραγωγή chipset, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να κατακτήσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι της συγκεκριμένης βιομηχανίας.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής θεμελίωσης του εργοστασίου της Infineon στη γερμανική πόλη της Δρέσδης, η von der Leyen είπε ότι αυτό αποτελεί ένα βήμα προς τον στόχο της Ευρώπης να διπλασιάσει το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή chip, φτάνοντας στο 20% έως το 2030, τετραπλασιάζοντας την τρέχουσα δυναμικότητα.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τις πρώτες ύλες μεμονωμένων προμηθευτών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Κίνα κατέχει μερίδιο 76% στην παραγωγή του πυριτίου που απαιτείται για την ανάπτυξη chipset. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να φτάσει την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και να μειώσει την εξάρτησή της από την πρώτη, σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων.
«Όλοι βιώνουμε πόσο δραστικά έχουν αυξηθεί οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να ενισχύσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού των πιο σημαντικών αγαθών και τεχνολογιών μας», σημείωσε. «Αυτό σημαίνει, επίσης, να διευρύνουμε τη θέση μας όσον αφορά στα τσιπ και να έχουμε διαθέσιμη περισσότερη χωρητικότητα. Για τους ημιαγωγούς, που είναι ζωτικής σημασίας, χρειαζόμαστε περισσότερη μαζική παραγωγή εδώ στην Ευρώπη».
Η Infineon αναμένει ότι η παραγωγή στο εργοστάσιο, που θα φτάσει σε κόστος τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της, θα ξεκινήσει το 2026. Σημειώνεται πως δεν είναι η μόνη κατασκευάστρια chip που επενδύει στη Γερμανία. Ο αμερικανικός όμιλος Wolfspeed κατασκευάζει ένα εργοστάσιο στο Σάαρλαντ, επενδύοντας 2,75 δισ. ευρώ, ενώ η Intel αναπτύσσει μια παρόμοια μονάδα στο Μαγδεμβούργο.