Οι αρμόδιοι υπουργοί από τις χώρες που ανήκουν στο G7 συμφώνησαν να προωθήσουν την «υπεύθυνη» χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, δεδομένης της προόδου που υπάρχει γύρω από τη συγκεκριμένη τεχνολογία και των ενδεχόμενων κακόβουλων χρήσεων που μπορεί να παρουσιάσει.
«Λόγω του ότι οι τεχνολογίες generative AI κάνουν ολοένα και περισσότερο την εμφάνιση τους σε χώρες και τομείς, αναγνωρίζουμε την ανάγκη να πραγματοποιήσουμε βραχυπρόθεσμα απολογισμό των ευκαιριών και προκλήσεων αυτών των τεχνολογιών και να συνεχίσουμε να προάγουμε την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη, καθώς αυτές αναπτύσσονται», ανέφεραν οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, σε κοινή δήλωση, μετά από διήμερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία.
«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για ευέλικτη, πιο κατανεμημένη και πολυμερή διακυβέρνηση και νομικά πλαίσια, σχεδιασμένα για τη λειτουργία των αρχών του κράτους δικαίου, της δίκαιης διαδικασίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αξιοποιώντας παράλληλα τις ευκαιρίες για καινοτομία», πρόσθεσαν.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Takasaki, περίπου 107 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Τόκιο, οι υπουργοί των συγκεκριμένων χωρών αποφάσισαν, επίσης, να εγκρίνουν ένα σχέδιο γύρω από «ένα ανοιχτό και ευνοϊκό περιβάλλον, για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες».
Το σχέδιο προτρέπει τις χώρες να συμμετάσχουν ενεργά στην ανάπτυξη διεθνών προτύπων για τις πολιτικές και τους κανονισμούς γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και να προωθήσουν το διάλογο σε σχέση με θέματα όπως η αξιολόγηση κινδύνου.
Οι υπουργοί –που προέρχονται από τη Γερμανία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τη Μεγάλη Βρετανία– αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεσμεύτηκαν, επίσης, να προωθήσουν την κατασκευή ασφαλών και ανθεκτικών ψηφιακών υποδομών για τις αναπτυσσόμενες και τις αναδυόμενες οικονομίες και να ενισχύσουν τις ασφαλείς διαδρομές από τις οποίες περνούν υποβρύχια καλώδια.
«Παραμένουμε δεσμευμένοι να προστατεύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις αξίες μας από ξένες απειλές, συμπεριλαμβανομένης της χειραγώγησης και της παρέμβασης, της παραπληροφόρησης και άλλων μορφών ξένης κακοήθους δραστηριότητας, που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία και τα ιδανικά στα οποία βασίζονται οι ανοιχτές κοινωνίες», σημείωσαν, σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η G7 αποφάσισε να «αντιμετωπίσει τις τακτικές του ψηφιακού αυταρχισμού και να επιδιώξει να ενισχύσει τη συνεργασία για την αντιμετώπιση πρακτικών όπως οι διακοπές λειτουργίας του Διαδικτύου, οι περιορισμοί και η ψηφιακή μαζική παρακολούθηση, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σε μια αναφορά που φαίνεται να στοχεύει και την Κίνα.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν, επίσης, υπουργοί από την Ουκρανία, καθώς και από την Ινδία και την Ινδονησία, που φιλοξενούν αντίστοιχα τις συνεδριάσεις του G20.