Η Amazon, η Apple και 17 ακόμη τεχνολογικοί κολοσσοί περιλαμβάνονται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις «πολύ μεγάλες» διαδικτυακές πλατφόρμες ή μηχανές αναζήτησης, κάτι που σημαίνει ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυστηρότερους ελέγχους από τις ρυθμιστικές αρχές και δυνητικά υψηλότερα πρόστιμα, εάν παρεκκλίνουν από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στα τέλη του 2020 νομοθεσία που αφορά στον τρόπο με τον οποίο οι ρυθμιστικές αρχές καλούνται να παρακολουθούν στενότερα τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Σύμφωνα με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), ο οποίος εφαρμόστηκε πριν από τέσσερις μήνες, οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να ελέγχουν το περιεχόμενο για να μειώσουν τα επιβλαβή σχόλια και να ορίσουν κανόνες για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Ακολουθεί ο πλήρης κατάλογος των εταιρειών: Alibaba AliExpress, Amazon Marketplace, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, Tik Tok, Twitter, Wikipedia, YouTube, Zalando, Bing, Google Search.
Αυτές οι πλατφόρμες έχουν πλέον τέσσερις μήνες για να συμμορφωθούν με τους κανόνες που προβλέπονται από το DSA. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή πληροφοριών στους χρήστες σε σχέση με το γιατί τους προτείνουν συγκεκριμένους ιστότοπους ή άλλες λεπτομέρειες, καθώς και τη δυνατότητα εξαίρεσης.
Όλες οι διαφημίσεις στις πλατφόρμες θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια ετικέτα που θα παρουσιάζει το ποιος πλήρωσε για αυτές, ενώ οι συμβάσεις που προβλέπουν όρους και προϋποθέσεις θα πρέπει να περιέχουν μια περίληψη σε «απλή γλώσσα» και στις διάφορες γλώσσες των χωρών που αφορούν. Η μη εφαρμογή των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα που θα φτάνουν στο 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της εκάστοτε εταιρείας, ακόμη και σε προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας εντός της Ευρώπης.
Ο Thierry Breton, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά, είπε ότι αυτές οι εταιρείες «δεν θα μπορούν να ενεργούν σαν να είναι πολύ μεγάλες για να νοιαστούν». «Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά για 19 πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης, για να συμμορφωθούν πλήρως με τις ειδικές υποχρεώσεις που τους επιβάλλει ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η σχετική ανακοίνωση σηματοδότησε την πρώτη επίσημη αναγνώριση των εταιρειών που θα ελέγχονται στο πλαίσιο του DSA. Ωστόσο, θα μπορούσαν να προστεθούν περισσότερες εταιρείες στο μέλλον.