Διαγωνισμό συνολικής αξίας 38,282 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) με δικαίωμα προαίρεσης έως του ποσού των 20 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για να λάβει «Υπηρεσίες Εξειδικευμένης Τεχνικής και Επιχειρησιακής Υποστήριξης Ψηφιακών Δράσεων» ολοκλήρωσε η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).
Στόχος είναι η σύναψη συμφωνιών πλαισίου με 10 οικονομικούς φορείς, στους οποίους περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Αναλυτικά οι δέκα οικονομικοί φορείς που συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία και επελέγησαν είναι οι: Grant Thornton, κοινοπραξία Pricewaterhousecoopers Business Solutions – ABK Solutions, Ερνστ & Γιανγκ, κοινοπραξία Lever Σύμβουλοι Ανάπτυξης – Remaco – ΙΑΠΕΤΟΣ, Deloitte Business Solutions, κοινοπραξία Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Υπολογιστών – ΙΝΙΤΙΑ, Diadikasia Business Consulting, κοινοπραξία KPMG – MAST, Planet και κοινοπραξία Priority Quality Consultants – Intraway – Bright Business.
Όπως εκτιμάται η ΚτΠ η οποία διαχειρίζεται περί τα 340 έργα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 4,3 δις. ευρώ έχει περιέλθει σε κρίσιμη καμπή.
Τα έργα υπό ωρίμανση από την ΚτΠ είναι συνολικού προϋπολογισμού 898 εκατ., ενώ σε αξιολόγηση – ανάθεση βρίσκονται έργα αξίας 805 εκατ. ευρώ.
Για τους επόμενους 6 μήνες σχεδιάζει την προκήρυξη έργων, αξίας 300 εκατ. ευρώ, η πλειοψηφία των οποίων χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Ιούνιο του 2026.
Πρόκειται για ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα στο οποίο καλείται να ανταπεξέλθει η ΚτΠ χωρίς να διαθέτει την αναγκαία ευελιξία από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της.
Θεωρείται πιθανό μετά τις εθνικές εκλογές να χρειαστεί να επανεξεταστούν ορισμένα από τα έργα που έχουν σχεδιαστεί και πιθανότατα να γίνουν αλλαγές στο αντικείμενο ή στους χρόνους υλοποίησής τους, προκειμένου να μην χαθούν κονδύλια, ειδικά από το Ταμείο Ανάκαμψης για το οποίο δεν υφίσταται βεβαιότητα ότι θα αποφασιστεί χρονική παράταση.
Μεταξύ άλλων τα έργα που θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (προϋπολογισμού 12,322 εκατ.), το σύστημα μετεωρολογικής υποστήριξης της πολιτικής προστασίας (25 εκατ.), το μητρώο τουριστικών επιχειρήσεων – ΕΜΗΤΕ (10,185 εκατ.), το σύστημα παρακολούθησης οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων (80 εκατ.), την ανάπτυξη προγράμματος για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς (17,949 εκατ.) κλπ. Τα περισσότερα από τα έργα του επόμενου διαστήματος είναι μικρού σχετικά προϋπολογισμού και αφορούν την ψηφιοποίηση των διαδικασιών και των υπηρεσιών καθώς και την δημιουργία σύγχρονων εργαλείων του δημοσίου τομέα.