Η Βρετανία θα υιοθετήσει ένα νέο νομικό πλαίσιο, μέσω του οποίου στοχεύει να περιορίσει τη δύναμη που έχουν οι μεγάλες εταιρείες του Big Tech, όπως η Google, η Meta και η Amazon, όσον αφορά στον έλεγχο που μπορούν να ασκήσουν στον ανταγωνισμό γύρω από τις ψηφιακές αγορές.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η νομοθεσία αναμένεται πως θα ενισχύσει την προστασία του καταναλωτικού κοινού, διευκολύνοντας την εξαίρεση από διαδικτυακές συνδρομές και την αντιμετώπιση των ψεύτικων κριτικών, όπως εκείνων που εμφανίζονται σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου.
Η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) ίδρυσε πριν από δύο χρόνια μια ειδική Μονάδα για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Unit), όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξοπλισμένη με την τεχνογνωσία για τη ρύθμιση τους. Εντούτοις, όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, μέχρι σήμερα δεν διέθετε τις εξουσίες για να φέρει εις πέρας την αποστολή της.
Το νομοσχέδιο, μόλις ψηφιστεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, αναμένεται πως θα φέρει αλλαγές σε αυτό, δίνοντας στην DMU νέες εξουσίες γύρω από τον έλεγχο τεχνολογικών εταιρειών που έχουν παγκόσμιο κύκλο εργασιών άνω των 25 δισεκατομμυρίων λιρών ή τζίρο που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο λίρες στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, η CMA θα μπορεί να εφαρμόζει κανόνες για εταιρείες τεχνολογίας που πληρούν το όριο, ώστε να τις εμποδίσει από το να θέτουν άδικα σε μειονεκτική θέση μικρότερες επιχειρήσεις και καταναλωτές. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να τους επιβάλλει να παρέχουν περισσότερες επιλογές και διαφάνεια. Η παραβίαση των κανόνων προβλέπει πρόστιμα που φτάνουν ακόμη και το 10% του παγκόσμιου τζίρου τους.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της CMA, Sarah Cardell, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα «σημείο καμπής» για την προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση της λειτουργίας των ψηφιακών αγορών. «Οι ψηφιακές αγορές προσφέρουν τεράστια οφέλη, αλλά μόνο εάν ο ανταγωνισμός δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις όλων των μορφών και μεγεθών να επιτύχουν», σημείωσε. «Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα νομικό πλαίσιο κατάλληλο για την ψηφιακή εποχή».