Στον εκσυγχρονισμό της Διαύγειας, ένα εμβληματικό για τη χώρα μας πρόγραμμα, στο οποίο δημοσιεύονται υποχρεωτικά όλες οι αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης, στοχεύει έργο που σχεδιάζει η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).
Είναι συνολικού προϋπολογισμού 5,536 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης και ΦΠΑ), χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» 2021-2027 – Προτεραιότητα: 1. Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα και η διακήρυξή του έχει τεθεί από την ΚτΠ σε δημόσια διαβούλευση για τις επόμενες 15 ημέρες.
Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη σχετικά με την αναγκαιότητα του έργου, το πρόγραμμα Διαύγεια αποτελεί ένα κομβικό Πληροφοριακό Σύστημα πάνω στο οποίο είναι δυνατόν να «χτιστούν» υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.
Σήμερα έχουν αναρτηθεί περίπου 55 εκατομμύρια έγγραφα τα οποία παρέχουν πλούτο πληροφορίας που όμως είναι δύσκολο να αξιοποιηθεί από αυτοματοποιημένα συστήματα και συστήματα με τεχνικές αναδυόμενων τεχνολογιών διότι τα μεταδεδομένα που τα συνοδεύουν είναι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της πληροφορίας που αυτά περιέχουν. Αυτό δημιουργεί δυσχέρειες στην αξιοποίησή τους για λόγους διαφάνειας αλλά και για λόγους υποστήριξης της εφαρμογής δημόσιων πολιτικών και λήψης αποφάσεων.
Η υφιστάμενη εγγραφοκεντρική (όπως χαρακτηρίζεται) αρχιτεκτονική της Διαύγειας έχει ήδη φτάσει στα όριά της και πλέον η διατήρησή της δημιουργεί τεχνικά προβλήματα διαθεσιμότητας και μεγάλο κόστος διατήρησης των ψηφιακών εγγράφων.
Επίσης, το σύστημα που υποστηρίζει το πρόγραμμα Διαύγεια είχε τεθεί σε παραγωγική λειτουργία πριν από την έκδοση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων και θα πρέπει να εμπλουτιστεί με λειτουργίες που σχετίζονται με τον κύκλο ζωής των εγγράφων, δεδομένων και πληροφοριών σε ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων της διαφάνειας, της «ανοιχτότητας» και της προστασίας της ιδιωτικότητας.
Στόχος του έργου είναι η υλοποίηση της νέας Διαύγειας λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες θεσμικές, επιχειρησιακές και τεχνολογικές εξελίξεις, την ορθότερη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου με έμφαση στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και τη βέλτιστη αξιοποίηση της πληροφορίας με μία αρχιτεκτονική βασισμένη στα δεδομένα και όχι στα έγγραφα.
Η λύση που ζητείται από τον ανάδοχο που θα επιλεγεί από τη διαγωνιστική διαδικασία, θα περιλαμβάνει τη δημιουργία συστήματος ορθής (και όσο το δυνατόν πλήρους ανά τομέα) δομημένης συγκέντρωσης και επεξεργασίας δεδομένων από διάφορες πηγές δεδομένων του δημοσίου και στη συνέχεια διάθεσης αυτών προς το ευρύ κοινό.
Θα αναπτυχθεί διακριτό υποσύστημα για περαιτέρω αξιοποίηση και εξαγωγή εξειδικευμένων αναφορών με σκοπό την παρακολούθηση της δομής, λειτουργίας και δράσης της δημόσιας διοίκησης καθώς και της παρακολούθησης των δαπανών και των προμηθειών και την υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Το σύστημα θα είναι επεκτάσιμο για προσθήκη και νέων πηγών που θα προκύπτουν από άλλες δράσεις.
Στο πλαίσιο αυτό το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μελέτες σχεδιασμού του συστήματος αποθήκευσης και διάθεσης των δεδομένων του συστήματος Διαύγεια,
προτυποποίησης της μορφής επιλεγμένων τύπων εγγράφων, διαλειτουργικότητας με συστήματα του ελληνικού Δημοσίου και διάθεσης ανοικτών δεδομένων, αξιοποίησης τεχνικών Τεχνητής Νοημοσύνης για την αναβάθμιση της ποιότητας της
πληροφορίας, ανάπτυξη υποσυστημάτων και προμήθεια έτοιμου λογισμικού, καθώς και υπηρεσίες εκπαίδευσης, υποστήριξης και δράσεις δημοσιότητας.