Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το προσχέδιο ενός κανονισμού, που έχει σχεδιαστεί για τη διαχείριση του τρόπου κατά τον οποίο οι εταιρείες αναπτύσσουν προϊόντα generative artificial intelligence, όπως το ChatGPT.
Οι κανόνες, με την υπογραφή του κινεζικού Cyberspace Administration (CAC), είναι οι πρώτοι που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη χώρα και που στοχεύουν στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, την ίδια χρονική στιγμή που οι εγχώριοι τεχνολογικοί γίγαντες αρχίζουν να διαθέτουν σχετικά προϊόντα.
Η λεγόμενη «γενετική τεχνητή νοημοσύνη» αφορά σε αλγόριθμους που είναι εκπαιδευμένοι με τεράστιες ποσότητες δεδομένων και που μπορούν να παράγουν περιεχόμενο, όπως εικόνες και κείμενα, βάσει των οδηγιών του χρήστη. Για παράδειγμα, η αμερικανική OpenAI ανέπτυξε το ChatGPT, που είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις σε κάθε ερώτημα που εισάγεται.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κινεζικοί τεχνολογικοί γίγαντες έχουν προχωρήσει στην αποκάλυψη των δικών τους προϊόντων. Την Τρίτη, η Alibaba παρουσίασε το Tongyi Qianwen, μια εφαρμογή γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, την οποία ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου σχεδιάζει να ενσωματώσει στις υπηρεσίες του. Τον περασμένο μήνα, η Baidu κυκλοφόρησε κάτι αντίστοιχα, το Ernie Bot.
Τα προσχέδια του CAC καθορίζουν τους βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του είδους του περιεχομένου που επιτρέπεται να παράγεται μέσω αυτών των προϊόντων. Το περιεχόμενο θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις βασικές αξίες του σοσιαλισμού και να μην υπονομεύει την κρατική εξουσία, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.
Οι εταιρείες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης δεν θα κάνουν διακρίσεις σε βάρος ανθρώπων με βάση χαρακτηριστικά όπως η εθνικότητα, η φυλή και το φύλο, τόνισε η CAC. Επίσης, δεν θα πρέπει να προχωρούν στη δημιουργία ψευδών πληροφοριών.
Αναλυτές δήλωσαν στο CNBC ότι οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές είναι πιθανό να παρακολουθούν στενά την ανάπτυξη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, δεδομένης της δυνατότητάς της να δημιουργεί περιεχόμενο που θα μπορούσε να είναι πολιτικά «ευαίσθητο». Οι κανόνες του CAC τονίζουν αυτό το θέμα και καθορίζουν ένα πλαίσιο για το πώς οι κινεζικές εταιρείες θα πρέπει να προσεγγίζουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Τα μέτρα, τα οποία πρόκειται να τεθούν σε ισχύ μέσα στην τρέχουσα χρονιά, θα λειτουργήσουν παράλληλα με τους διάφορους κανονισμούς της Κίνας, σε σχέση με την προστασία των δεδομένων και την ανάπτυξη αλγορίθμων. Ωστόσο, η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που ασχολείται με την ανάπτυξη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Τον Μάρτιο, η Ιταλία απαγόρευσε το ChatGPT, επικαλούμενη ανησυχίες σε σχέση με το απόρρητο.