Το FBI προειδοποίησε τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν δημόσια διαθέσιμα σημεία φόρτισης κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών, τονίζοντας ότι αυτοί οι φορτιστές είναι σε θέση να «μολύνουν» τα smartphones τους και να μεταφέρουν σε αυτά malware ή λογισμικό, το οποίο μπορεί να παρέχει στους hackers πρόσβαση στα δεδομένα τους.
«Αποφύγετε τη χρήση σταθμών δωρεάν φόρτισης σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία ή εμπορικά κέντρα», ανέφερε ένα tweet από το κεντρικό γραφείο του FBI στο Ντένβερ, στις ΗΠΑ. «Κακόβουλοι παράγοντες έχουν βρει τρόπους να χρησιμοποιούν τις δημόσιες θύρες USB για να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό και λογισμικό παρακολούθησης στις συσκευές. Αντί για αυτό, να έχετε τον δικό σας φορτιστή και καλώδιο USB και να χρησιμοποιείτε πρίζες».
Το FBI προσφέρει παρόμοιες προειδοποιήσεις, σε σχέση με την αποφυγή των δημόσιων φορτιστών, και στην κεντρική ιστοσελίδα του. Το ενημερωτικό δελτίο της αμερικανικής υπηρεσίας δεν επισήμανε πρόσφατες περιπτώσεις κατά τις οποίες προκλήθηκε ζημιά σε συσκευές μέσω ενός τέτοιου τρόπου. Το γραφείο του FBI στο Ντένβερ σημείωσε ότι το μήνυμα είναι συμβουλευτικό και ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο περιστατικό που να το προκάλεσε.
Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) έχει επίσης προειδοποιήσει για το «juice jacking», όπως είναι γνωστό το σύστημα φόρτωσης κακόβουλου λογισμικού σε συσκευές, από το 2021. Όπως ανέφερε τότε, «εάν η μπαταρία εξαντλείται, να έχετε υπόψη σας ότι η φόρτιση μιας ηλεκτρονικής συσκευής σε δωρεάν σταθμούς φόρτισης, όπως αυτοί που βρίσκονται κοντά στις πύλες των αεροδρομίων, σε ξενοδοχεία και σε άλλες τοποθεσίες φιλικές προς τα ταξίδια, μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες. Θα μπορούσατε να γίνετε θύμα “juice jacking”.
Οι ειδικοί της κυβερνοασφάλειας προειδοποιούν ότι οι εγκληματίες μπορούν να φορτώσουν κακόβουλο λογισμικό σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης USB, για κακόβουλη πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συσκευές ενώ αυτές φορτίζονται. Το λογισμικό που εγκαθίσταται μπορεί να κλειδώσει μια συσκευή ή να εξάγει προσωπικά δεδομένα και κωδικούς πρόσβασης απευθείας προς τον δράστη. Οι εγκληματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε διαδικτυακούς λογαριασμούς ή να τις πουλήσουν σε άλλους».
Η FCC κάλεσε, τότε, τους καταναλωτές να αποφεύγουν την χρήση σταθμών φόρτισης USB και να χρησιμοποιούν πρίζα με τα δικά τους USB καλώδια ή κάποιο power bank.