Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα δικτύωσης επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών, ερευνητικών και πολιτιστικών φορέων-μελών του Συνεργατικού Σχηματισμού (cluster) Ψυχαγωγικών και Δημιουργικών Τεχνολογιών & Εφαρμογών gi–Cluster. Στην ημερίδα συμμετείχαν 20 επιχειρήσεις και 7 πανεπιστήμια και πολιτιστικοί φορείς από όλη την Ελλάδα, με αντικείμενο την ανάπτυξη τεχνολογιών ψυχαγωγικού λογισμικού (gaming), δημιουργικού περιεχομένου και συναφών ψηφιακών πλατφορμών και εφαρμογών (Digital Creative Industries).
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας επιχειρήσεις και πανεπιστήμια, παρουσίασαν τις δράσεις και τα projects τους, με ειδίκευση στο game και digital design, στην ανάπτυξη δημιουργικού περιεχομένου, στην υποστήριξη και ανάπτυξη τεχνολογιών δικτύων, πλατφορμών διανομής περιεχομένου αλλά και του cloud computing. Τελικός στόχος της εκδήλωσης ήταν να θέσει τις βάσεις για νέες συνεργασίες, ουσιαστική αλληλεπίδραση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα στους φορείς και την επιχειρηματική κοινότητα που συγκροτούν το οικοσύστημα των ψηφιακών δημιουργικών βιομηχανιών στην Ελλάδα.
Την ημερίδα χαιρέτισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Καινοτομία, Δρ. Χρίστος Δήμας, ο οποίος μετά το πέρας της εκδήλωσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το gaming industry είναι εξαιρετικά σημαντικό και διαρκώς αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα, πλέον και στην Ελλάδα! Στην εκδήλωση διασύνδεσης (Networking Day), που διοργάνωσε το Corallia και ειδικότερα ο Συνεργατικός Σχηματισμός Καινοτομίας (Innovation Cluster) gi-cluster, είδαμε από κοντά πρακτικές και προγράμματα που συνδυάζουν την καινοτομία με το παιχνίδι και την ψυχαγωγία.»
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του gi-Cluster, Δρ. Νίκος Βογιατζής, ανέφερε «Το gi-Cluster, ο πρώτος Συνεργατικός Σχηματισμός επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ψυχαγωγικό λογισμικό, στο δημιουργικό περιεχόμενο και συναφείς ψηφιακές πλατφόρμες και εφαρμογές (Digital Creative Industries), μπαίνει σήμερα σε μια νέα εποχή. Είμαστε βέβαιοι πως η ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών-ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων από όλη την Ελλάδα, θα έχει σημαντικά οφέλη για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας στις ψηφιακές τεχνολογίες.»
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με networking μεταξύ των συμμετεχόντων, οι οποίοι και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη δράση του gi-Cluster.
O Συνεργατικός Σχηματισμός Καινοτομίας gi-Cluster υποστηρίζεται από το Φορέα-Αρωγό Corallia του Ε.Κ. Αθηνά που τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το έργο «Ανάπτυξη και Λειτουργία Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας στις Ψυχαγωγικές και Δημιουργικές Τεχνολογίες & Εφαρμογές» υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020) με τίτλο «Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας», με Ενδιάμεσο Φορέα Υλοποίησης τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, και συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
To gi-Cluster είναι το πρώτο ελληνικό gold-labeled cluster δημιουργικών βιομηχανιών, με ειδίκευση στην ανάπτυξη ψηφιακών παιχνιδιών και βιντεοπαιχνιδιών, διαδραστικών εργαλείων και περιβαλλόντων, τεχνολογικών υποδομών και εξειδικευμένου οπτικοακουστικού περιεχομένου. To gi-Cluster ξεκίνησε το 2011, με την υποστήριξη του Corallia του E.K. Αθηνά ως φορέα αρωγού και έθεσε ως αποστολή του τη δημιουργία ενός παγκοσμίου κλάσης, πλήρως λειτουργικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος καινοτομίας και στόχο του, την ανάπτυξη ανταγωνιστικών ψηφιακών προϊόντων και κυρίως, ψηφιακών παιχνιδιών. Η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η δικτύωση με την παγκόσμια αγορά, αποτελούν βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού του gi-cluster, τους οποίους και θεμελιώνει μέσα από στοχευμένα προγράμματα ανάπτυξης, μέσα από ευκαιρίες χρηματοδότησης και δράσεις εξωστρέφειας, όπως η συμμετοχή σε διεθνείς επιχειρηματικές εκθέσεις.
Σήμερα, το gi-Cluster απαρτίζουν μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, game studios, ακαδημαϊκοί, ερευνητικοί και άλλοι φορείς. Πρόκειται για ένα ολοένα και αναπτυσσόμενο δίκτυο συνεργατών το οποίο συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρα παραγωγής ψηφιακών παιχνιδιών και καινοτόμων ψηφιακών προϊόντων.