Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου στις Βρυξέλλες το 11ο Stakeholder Forum του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) υπό την προεδρία της ΕΕΤΤ. Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, καθώς και εκπρόσωποι σημαντικών φορέων της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ψηφιακών πλατφορμών συζήτησαν επίκαιρα θέματα των αγορών, με έμφαση στις τρέχουσες ρυθμιστικές και τεχνολογικές προκλήσεις.
Την έναρξη του Forum κήρυξε ο Αντιπρόεδρος του BEREC για το 2023, Tonko Obuljen (HAKOM, Κροατία) καλώντας τους εμπλεκόμενους να συμβάλουν στη διαμόρφωση του προγράμματος του Σώματος για το 2024- 33έτος κατά το οποίο θα ασκεί την προεδρία του BEREC. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ και Πρόεδρος του BEREC για το 2023, Καθηγ. Κωνσταντίνος Μασσέλος μαζί με τον κ. Obuljen συμμετείχαν σε κύκλο ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν, μεταξύ άλλων, στο ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα εργασιών του για το 2023 που είναι σε εξέλιξη. Επιπλέον, επισήμαναν την κομβική συμμετοχή του BEREC στην εφαρμογή του Κανονισμού για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act, DMA), μέσω και της εκπροσώπησής του στο συμβουλευτικό High Level Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με εξαμελή ομάδα. Ο Προέδρος της ΕΕΤΤ Καθηγ. Κωνσταντίνος Μασσέλος συμμετέχει στο High Level Group του DMA, αναδεικνύοντας τον σημαίνοντα ρόλο της Αρχής στη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις ψηφιακές πλατφόρμες και αγορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ακολούθησαν τρεις θεματικές ενότητες συζήτησης: η πρώτη είχε ως αντικείμενο τη διασφάλιση της πρόσβασης ΑμΕΑ σε ψηφιακές υπηρεσίες, τις δυνατότητες που αποκτούν μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, αλλά και τις ρυθμιστικές δράσεις που απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη κατοχύρωσή τους. Η δεύτερη ήταν αφιερωμένη στην Πράξη για τα Δεδομένα (Data Act), στις αλλαγές που επιφέρει και στις τεχνικές διαστάσεις υλοποίησής της. Το Forum ολοκληρώθηκε με ενότητα για τις ρυθμιστικές προκλήσεις που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων και της περαιτέρω διασύνδεσης του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου.