Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «σημαντικό disruption» στην αγορά εργασίας και να επηρεάσουν περίπου 300 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης, σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με νέα έρευνα της Goldman Sachs.
Το Generative AI, ένας τύπος τεχνητής νοημοσύνης που είναι σε θέση να δημιουργήσει κείμενο ή άλλο περιεχόμενο βάσει των αιτημάτων που λαμβάνει από τους χρήστες, έχει παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη σε δημοτικότητα τους τελευταίους μήνες, μετά την κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI. Το chatbot ώθησε και πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας να λανσάρουν τα δικά τους συστήματα.
Βάσει μιας ανάλυσης της αγοράς, που πραγματοποιήθηκε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, οι ερευνητές της Goldman υπολόγισαν ότι η Generative AI θα μπορούσε να εκθέσει 300 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης, σε όλο τον κόσμο, στον αυτοματισμό, εάν ανταποκριθεί στα όσα υπόσχεται.
Η έκθεση, που συντάχθηκε από τους Joseph Briggs και Devesh Kodnani, αναφέρει ότι περίπου τα δύο τρίτα των τρεχουσών θέσεων εργασίας εκτίθενται σε κάποιο βαθμό αυτοματισμού τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να υποκαταστήσει έως και το ένα τέταρτο των διαδικασιών που συνδέονται με την εργασία.
Οι αποκαλούμενοι εργαζόμενοι του «λευκού κολάρου» είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τα νέα εργαλεία. Η έκθεση της Goldman τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στα νομικά και το διοικητικό προσωπικό στις ΗΠΑ, «κινδυνεύουν» ιδιαίτερα από τη νέα τεχνολογία. Μια προηγούμενη μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νομικές υπηρεσίες είναι ο κλάδος που είναι πιο πιθανό να επηρεαστεί από τεχνολογίες όπως το ChatGPT.
Ο Manav Raj, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και Επίκουρος Καθηγητής στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, δήλωσε ότι ο κλάδος των νομικών υπηρεσιών αποτελείται από έναν σχετικά μικρό αριθμό επαγγελμάτων που ήταν ήδη σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένοι στον αυτοματισμό.
Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση της Goldman σημειώνει ότι εάν εφαρμοστεί ευρέως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους εργασίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε, επίσης, να ενισχύσει την παγκόσμια παραγωγικότητα, με την Goldman να εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε τελικά να αυξήσει το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7%.