Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τη δέσμευση που ανέλαβαν επτά οργανισμοί να στηρίξουν την πρωτοβουλία για ταλέντα στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας (Deep Tech Talent Initiative) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ).
Οι επτά αυτοί οργανισμοί, μαζί με το ΕΙΤ και τους 3.400 εταίρους του, θα αναπτύξουν προγράμματα κατάρτισης και μαθήματα που θα δώσουν τη δυνατότητα σε Ευρωπαίους εκπαιδευόμενους να βρουν τεχνολογικές λύσεις για τον εξαιρετικά καινοτόμο τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας, συνδυάζοντας την επιστήμη και τη μηχανική στους τομείς της φυσικής, της βιολογίας αλλά και στον ψηφιακό τομέα.
Αυτή η πρώτη ομάδα υποστηρικτών αναμένεται να εκπαιδεύσει 500.000 Ευρωπαίους, κάνοντας ένα πρώτο βήμα προς την επίτευξη του στόχου της κατάρτισης 1 εκατ. ταλέντων σε τομείς υπερπροηγμένης τεχνολογίας έως το 2025. Θα ωφελήσει όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πάνω, καθώς και τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε υποεκπροσωπούμενες ομάδες στην τεχνολογία και τις επιχειρήσεις, όπως οι γυναίκες και τα κορίτσια.
Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Συγχαίρουμε τους επτά πρώτους οργανισμούς που δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για ταλέντα στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας και γιορτάζουμε τη δέσμευση που ανέλαβαν να εκπαιδεύσουν 500.000 ευρωπαϊκά ταλέντα. Η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει καθοριστικά ώστε να πρωτοστατήσουμε στις υπερπροηγμένες τεχνολογίες κατά τις επόμενες δεκαετίες. Καλούμε περισσότερα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.»
Οι πρώτοι οργανισμοί που ανέλαβαν δεσμεύσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας είναι οι JA Europe, Intel, Τεχνικό Πανεπιστήμιο Cluj-Napoca, Abodoo, Computer Vision Center Βαρκελώνης, Generation και Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Τάμπερε. Αντικατοπτρίζουν την πολυμορφία των οργανισμών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για ταλέντα στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας: τους παρόχους κατάρτισης, τους χρηματοοικονομικούς υποστηρικτές, τις επιχειρήσεις, τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τον δημόσιο τομέα.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα ταλέντων στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα αποθετήριο των μαθημάτων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Deep Tech Talent», ενώ τα πρώτα μαθήματα είναι ήδη διαθέσιμα. Τα προγράμματα κατάρτισης στην υπερπροηγμένη τεχνολογία θα εμπλουτίσουν περαιτέρω τον κατάλογο όλων των εκπαιδευτικών μαθημάτων του ΕΙΤ, τα οποία είναι εύκολα προσβάσιμα μέσω της πλατφόρμας EIT Campus, που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2023. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευθείτε το δελτίο Τύπου του ΕΙΤ και το σχετικό ενημερωτικό δελτίο.