Η Nokia ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 4G στη Σελήνη, μέσα στην τρέχουσα χρονιά, στοχεύοντας, με αυτόν τον τρόπο, να ενισχύσει τις ερευνητικές δυνατότητες και να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη της παρουσίας του ανθρώπου στο φεγγάρι.
Η φινλανδική εταιρεία σχεδιάζει να εκτοξεύσει την υποδομή με έναν πύραυλο SpaceX μέσα στους επόμενους μήνες, όπως δήλωσε ο Luis Maestro Ruiz De Temino, principal engineer της Nokia, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Mobile World Congress που έλαβε χώρα στη Βαρκελώνη.
Το δίκτυο θα τροφοδοτείται από έναν σταθμό βάσης ο οποίος θα διαθέτει μια κεραία και θα είναι αποθηκευμένος στη σεληνάκατο Nova-C, η οποία σχεδιάστηκε από την αμερικανική διαστημική εταιρεία Intuitive Machines, καθώς και από ένα συνοδευτικό ρόβερ που θα τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια.
Κάπως έτσι, θα δημιουργηθεί μια υποδομή LTE η οποία θα φτάσει μέχρι τον κρατήρα Shackleton, κατά μήκος του νότιου άκρου του φεγγαριού. Η Nokia υποστηρίζει ότι η τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για να είναι ανθεκτική απέναντι στις ακραίες συνθήκες του διαστήματος.
Το δίκτυο θα χρησιμοποιηθεί στην αποστολή Artemis 1 της Nasa, η οποία στοχεύει να μεταφέρει τους πρώτους αστροναύτες που θα περπατήσουν στην επιφάνεια της Σελήνης από το 1972.
Στόχος είναι να αποδειχθεί ότι τα επίγεια δίκτυα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες επικοινωνίας σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές, με τη Nokia να σημειώνει ότι το δίκτυό της θα επιτρέψει στους αστροναύτες να επικοινωνούν μεταξύ τους και με το κέντρο ελέγχου της αποστολής, να ελέγχουν το rover εξ αποστάσεως και να μεταδίδουν δεδομένα και βίντεο, σε πραγματικό χρόνο, πίσω στη Γη.
Η εταιρεία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το σεληνιακό δίκτυο θα «παρέχει κρίσιμες δυνατότητες επικοινωνίας για πολλές διαφορετικές εφαρμογές μετάδοσης δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων ζωτικών λειτουργιών εντολών και ελέγχου, τηλεχειρισμού σεληνιακών ρόβερ, πλοήγησης σε πραγματικό χρόνο και streaming βίντεο υψηλής ευκρίνειας».
Ένα από τα πράγματα που ελπίζει να πετύχει με το σεληνιακό της δίκτυο είναι η εύρεση πάγου στο φεγγάρι. Μεγάλο μέρος της επιφάνειας του φεγγαριού είναι τώρα ξηρό, αλλά πρόσφατες μη επανδρωμένες αποστολές έχουν εντοπίσει υπολείμματα πάγου παγιδευμένα σε κρατήρες γύρω από τους πόλους.
Αυτό το νερό θα μπορούσε να τύχει επεξεργασίας και να χρησιμοποιηθεί για πόση, να διασπαστεί σε υδρογόνο και οξυγόνο για χρήση ως καύσιμο πυραύλων ή να διαχωριστεί για να παρέχει οξυγόνο στους αστροναύτες.