Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η δράση Smart Readiness Voucher Scheme, η οποία αφορά την παροχή επιδότησης συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, ώστε να αναβαθμιστεί η τεχνολογική υποδομή 120.000 κτιρίων σε όλη τη χώρα.
Πρόκειται για την μετεξέλιξη ενός project που είχε ξεκινήσει ως ιδέα το 2011, με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της ΕΕΤΤ, Λεωνίδα Κανέλλου, ο οποίος τότε προωθούσε την αλλαγή του οικοδομικού κανονισμού, ώστε να είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών κατά την κατασκευή των κτιρίων. Είχαμε μπει όμως στην οικονομική κρίση, και η ιδέα έμεινε… ιδέα.
Η λογική του Smart Readiness Voucher Scheme, είναι να δοθεί χρηματοδότηση του συνόλου, ή του μεγαλύτερου μέρους των εργασιών που θα φέρνουν στο εσωτερικό του κάθε διαμερίσματος οπτική ίνα, που θα έρχεται από τον κατανεμητή του κτιρίου, και ταυτόχρονα η δημιουργία υποδομής, που θα επιτρέψει την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Ο κύριος όγκος της χρηματοδότησης αφορά τις υφιστάμενες πολυκατοικίες, με τη μέση δαπάνη για τηναναβάθμιση των υποδομών διανομής οπτικής ίνας σε μία τετραώροφη πολυκατοικία, να υπολογίζεται στα 1.000 ευρώ.
Όλη η διαδικασία της αναβάθμισης, ξεκινά με την ανακοίνωση των παρόχων για το σχέδιο κατασκευής δικτύου οπτικών ινών σε κάποια περιοχή με χρονικό ορίζοντα το 2026, και για όλο αυτό το διάστημα θα ενημερώνεται το πληροφοριακό σύστημα «Χάρτης Ευρυζωνικότητας και Μητρώο Δικτύων».
Με βάση αυτό το σύστημα, οι διαχειριστές ή οι ιδιοκτήτες των κτιρίων θα επιλέγουν την τεχνική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο διανομής δικτύου οπτικών ινών στο κτίριο, από τον κεντρικό κατανεμητή μέχρι το κάθε διαμέρισμα.
Το τεχνικό γραφείο με τη σειρά του, θα υποβάλει το σχέδιο του στην πλατφόρμα «e-διελεύσεις» της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών, ώστε να εγκριθεί η σχετική επιδότηση. Τα τεχνικά γραφεία οφείλουν να εγγραφούν στο Μητρώο Εγκαταστατών του προγράμματος.
Όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση, το έργο προετοιμάστηκε με δύο υπουργικές αποφάσεις.
Η μία αφορά τον Χάρτη Ευρυζωνικότητας και Μητρώου Δικτύων (καταγραφή όλων των δικτύων της χώρας με την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των παρόχων), και η δεύτερη τη λειτουργία, σε συνεργασία με το TEE, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «e-διελεύσεις», μέσω της οποίας θα αδειοδοτείται, θα καταχωρείται και θα ελέγχεται η υλοποίηση της κατασκευή των δικτύων στα κτίρια.
Σημασία έχει ότι το FTTB βρήκε το δρόμο του, οι συνδρομητές θα έχουν την ίνα στο διαμέρισμά τους, οι πάροχοι και οι κατασκευαστές θα έχουν δουλειά και η Ελλάδα μία καλύτερη θέση στα στατιστικά. Pas mal!