Οι εταιρείες που επιβάλλουν στους εργαζόμενους τους να δουλεύουν από το γραφείο, στο μέλλον θα αποτελούν εξαίρεση. Αντίθετα εκείνες που υιοθετούν μια ευέλικτη startup νοοτροπία και δίνουν προτεραιότητα στην Πρόταση Αξίας των Εργαζομένων τους (Employee Value Proposition/EVP) – δηλαδή τη γέφυρα ανάμεσα στο τι αισθάνονται και πιστεύουν οι υπάλληλοί για το χώρο εργασίας τους και τη δέσμευση, την αφοσίωση και το πάθος με το οποίο θα προσεγγίζουν τη δουλειά τους – να κερδίζουν τον αγώνα για τα ταλέντα.
Η πλειοψηφία του σύγχρονου εργατικού δυναμικού επιθυμεί ευελιξία. Έρευνες τονίζουν ότι το να υπαγορεύονται οι ώρες γραφείου από τις εταιρείες, τις θέτει σε μειονεκτική θέση στην ανταγωνιστική αγορά για τα ταλέντα.
Ο ιδρυτής της IWG, Mark Dixon, αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι απαιτούν περισσότερα από τους εργοδότες τους. Έχουν παρέλθει οι μέρες που ο μισθός ήταν ο μοναδικός παράγοντας όταν εξετάζεται μια προσφορά εργασίας, καθώς οι υποψήφιοι σε όλο τον κόσμο επανεκτιμούν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής».
Σε ένα άρθρο του στο περιοδικό «Wired» με τίτλο The Work-From-Anywhere War Is Beginning, ο οικονομολόγος Raj Choudhury του Harvard Business School τονίζει πως «υπάρχουν δύο είδη εταιρειών». Η μία θα αγκαλιάσει την εργασία από παντού και η δεύτερη θα βρίσκεται σε άρνηση – αισθάνομαι ότι αυτές οι εταιρείες θα χάσουν το εργατικό δυναμικό τους».
‘Ερευνα της IWG το 2021 αποκάλυψε ότι σχεδόν το 50% των εργαζόμενων θα παραιτούνταν αν τους ζητούσαν να επιστρέψουν στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα.
Σκεφτειτε σαν νεοφυής επιχείρηση
Οι ευέλικτες νεοφυείς επιχειρήσεις, με την έμφυτη ευελιξία τους, έχουν ισχυρό πλεονέκτημα όσον αφορά αυτή την πολιτιστική αλλαγή. Αγκαλιάζουν τους ευέλικτους χώρους, επειδή διατηρούν τα έξοδα σε χαμηλά επίπεδα. Προχωρούν επίσης σε υβριδικές λύσεις επειδή γνωρίζουν ότι το να δίνουν στους υπαλλήλους την ελευθερία να επιλέγουν πού περνούν τον χρόνο τους είναι αυτό που θα τους επιτρέψει να προσελκύσουν κορυφαία ταλέντα.
Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η ευελιξία είναι πιο σημαντική από τον μισθό για πολλούς υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένης της γενιάς Z και ενός πιο ποικιλόμορφο εργατικού δυναμικού, το οποίο φέρει ένα ευρύτερο φάσμα προοπτικών στην επιχείρηση. Το υβριδικό σύστημα μπορεί να μην μειώσει τις ώρες εργασίας αυτών των εργαζομένων, αλλά η ευελιξία που προσφέρει θα βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθιστώντας τη ρουτίνα τους πιο εύχρηστη. Αυτό είναι επωφελές για την εταιρεία, καθώς το εργατικό δυναμικό της είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνεται εξαντλημένο και είναι πιο πιθανό να παραμείνει. Για κάθε επιχείρηση, το να γίνει υβριδική είναι θέμα εύρεσης της σωστής ισορροπίας – και με τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της.