Η KPMG στην Ελλάδα, η οποία εδώ και 3 δεκαετίες, παρέχει ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση αναφορικά με θέματα αποδοχών και παροχών στην Ελληνική αγορά, καθώς και σχετικών τάσεων και εκτιμήσεων, ολοκλήρωσε πρόσφατα την ετήσια «Γενική Έρευνα Αποδοχών και Παροχών για το 2022».
Στην καθιερωμένη έρευνα συμμετείχαν 118 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους (λιανεμπορίου, καταναλωτικών προϊόντων, υψηλής τεχνολογίας, ασφαλιστικός, φαρμακευτικός) καλύπτοντας ένα εύρος μεγεθών κύκλου εργασιών και διασφαλίζοντας μια αντιπροσωπευτική εικόνα του συνόλου της αγοράς.
Κύρια ευρήματα της έρευνας:
- Το 78% των επιχειρήσεων έδωσαν αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων το 2022 με το ποσοστό των αυξήσεων να κινείται στο 2.1% (διάμεσος).
- Το ποσό που δόθηκε ως bonus απόδοσης συνολικά το 2022 ανήλθε κατά μέσο όρο στο 9% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών.
- 6 στις 10 επιχειρήσεις παρέχουν ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, με το 80% αυτών να παρέχει τέτοια προγράμματα στους εργαζόμενους ταυτόχρονα με την πρόσληψή τους.
- 88% και 96% των επιχειρήσεων προσφέρουν προγράμματα ασφάλισης ζωής και υγείας αντίστοιχα.
Οι Εκθέσεις Αποτελεσμάτων (κλαδικές – λιανεμπορίου, ταχυκινούμενων προϊόντων, υψηλής τεχνολογίας, τραπεζικού, ασφαλιστικού, φαρμακευτικού, καθώς και συνολικά για όλη την αγορά) παρέχουν ολοκληρωμένη, αναλυτική πληροφόρηση για το συνολικό πακέτο αποδοχών για τις θέσεις εργασίας του κλάδου (σταθερές και μεταβλητές αποδοχές, παροχές όπως συνταξιοδοτικό ή ασφαλιστικό πρόγραμμα, εταιρικό αυτοκίνητο, πιστωτική κάρτα, κάρτα σίτισης / διατακτικές, κ.α.).
Κύρια ευρήματα αλλαγών στον τρόπο εργασίας μετά την πανδημία
Με την πανδημία να μεταβάλει τα δεδομένα στους χώρους και τρόπους εργασίας, η Γενική Έρευνα κάλυψε το θέμα του υβριδικού μοντέλου εργασίας – που συνδυάζει εργασία από το σπίτι και το γραφείο – και ανέδειξε ότι:
- 7 στις 10 εταιρείες προχώρησαν ή θα προχωρήσουν σε υβριδικό μοντέλο εργασίας.
- Η μετάβαση στο υβριδικό μοντέλο διευκολύνεται με την προμήθεια από τις επιχειρήσεις επιπλέον εξοπλισμού, την εφαρμογή ψηφιακών λύσεων και την εκπαίδευση του προσωπικού σε νέα μέσα.
- Το 35% των εταιρειών υλοποίησε ή σχεδιάζει να υλοποιήσει αλλαγές στους χώρους εργασίας, π.χ. hot-desking, προσαρμοζόμενο στο υβριδικό μοντέλο.
Με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της «Γενικής Έρευνας Αποδοχών και Παροχών της KPMG για το 2022», η Γεωργία Καλεμίδου, Director, People Services, Consulting, KPMG στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά «Η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από τη σημαντική αισιοδοξία της αγοράς -αφήνοντας πίσω τη δύσκολη περίοδο των τριών τελευταίων ετών. Συνάμα, οι εταιρείες προβληματίστηκαν έντονα για την αύξηση του κόστους ζωής και τους τρόπους υποστήριξης των εργαζομένων τους. Έτσι, παρατηρούμε κάποιες αυξήσεις στις σταθερές αποδοχές – με διαφοροποίηση ανά κλάδο-, οι οποίες ωστόσο δεν είναι τόσο υψηλές ώστε να καλύψουν τις αυξήσεις στο κόστος ζωής καθώς και πρωτοβουλίες μεμονωμένης (“one off”) οικονομικής ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων για την υποστήριξή τους. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε σε τι βαθμό θα συνεχιστούν οι τάσεις αυτές στη νέα χρονιά και σε τι επιπρόσθετες αλλαγές θα προχωρήσουν οι εταιρείες με σκοπό την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση στις επιθυμίες των διαφορετικών ομάδων εργαζομένων τους, διακρατώντας παράλληλα τα σχετικά κόστη στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.