Η Βρετανία παρουσίασε νομοθεσία μέσω της οποίας στοχεύει να μειώσει την «άσκοπη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις» αλλά και τα «ενοχλητικά popup» που εμφανίζονται στους χρήστες του διαδικτύου, σε σχέση με τη συλλογή δεδομένων.
Το νομοσχέδιο «Data Protection and Digital Information Bill» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι. Από τον Σεπτέμβριο του 2022, οι υπουργοί της χώρας συμμετέχουν σε μια διαδικασία -μαζί με επιχειρηματικούς ηγέτες και ειδικούς στα δεδομένα- «διασφαλίζοντας ότι το νέο καθεστώς βασίζεται στα υψηλά πρότυπα του Ηνωμένου Βασιλείου για την προστασία των δεδομένων και την ιδιωτική ζωή και ότι επιδιώκει να διασφαλίσει την επάρκεια των δεδομένων, ενώ απομακρύνεται από την προσέγγιση “one-size-fits-all” του GDPR της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Όπως αναφέρει η βρετανική κυβέρνηση, «τα δεδομένα είναι θεμελιώδη για την τροφοδοσία της οικονομικής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, από το ξεκλείδωμα ιατρικών ανακαλύψεων μέχρι την ενίσχυση των ανθρώπων στο να ταξιδεύουν, να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους και να ψωνίζουν στο διαδίκτυο. Είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το εμπόριο που βασίζεται στη χρήση δεδομένων παρήγαγε το 85 τοις εκατό των συνολικών εξαγωγών υπηρεσιών της Μεγάλης Βρετανίας και συνεισέφερε περίπου 259 δισεκατομμύρια λίγες Αγγλίας στην οικονομία της χώρας το 2021.
Η Βρετανία αναφέρει πως το βελτιωμένο νομοσχέδιο θα εισαγάγει «ένα απλό, σαφές και φιλικό προς τις επιχειρήσεις πλαίσιο που δεν θα είναι δύσκολο ή δαπανηρό στην εφαρμογή του – λαμβάνοντας τα καλύτερα στοιχεία του GDPR και παρέχοντας στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τον τρόπο συμμόρφωσης με τους νέους νόμους για τα δεδομένα».
Παράλληλα, θα μειώσει περαιτέρω τον όγκο των εγγράφων που καλούνται να συμπληρώσουν οι οργανισμοί για να αποδείξουν τη συμμόρφωση τους και θα «υποστηρίξει ακόμη περισσότερο το διεθνές εμπόριο, χωρίς να δημιουργεί επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις εάν ήδη συμμορφώνονται με τον ισχύοντα κανονισμό.
Επιπρόσθετα, θα παρέχει «στους οργανισμούς μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε σχέση με το πότε μπορούν να επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα χωρίς συγκατάθεση και θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του κοινού και των επιχειρήσεων στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, διευκρινίζοντας τις συνθήκες κατά τις οποίες ισχύουν ισχυρές διασφαλίσεις για την αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων».
Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις βρετανικές Αρχές, αναμένεται να ξεκλειδώσουν 4,7 δισεκατομμύρια £ σε εξοικονόμηση πόρων για την οικονομία τα επόμενα 10 χρόνια «και να διατηρήσουν τα διεθνώς γνωστά πρότυπα προστασίας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να συνεχίσουν να συναλλάσσονται ελεύθερα με παγκόσμιους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ».