Οι κατασκευαστές chipset που ήλπιζαν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα επιδότησης των 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης Biden, καλούνται να υπογράψουν συμφωνίες μέσω των οποίων θα υπόσχονται ότι δεν θα αυξήσουν την παραγωγική τους δυνατότητα στην Κίνα.
Η απαίτηση αποτελεί έναν από τους όρους που παρουσίασε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, αφού ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για κεφάλαια από τον νόμο CHIPS στα τέλη Ιουνίου.
«Οι αποδέκτες θα πρέπει να συνάψουν μια συμφωνία που θα περιορίζει την ικανότητά τους να επεκτείνουν την παραγωγική δυνατότητα σε ξένες χώρες που προκαλούν ανησυχία, για μια περίοδο 10 ετών μετά τη λήψη των χρημάτων», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Εμπορίου Gina Raimondo. Η Raimondo δεν κατονόμασε την Κίνα. Ωστόσο, η χώρα βρίσκεται μεταξύ εκείνων που η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ως «ξένη χώρα ανησυχίας».
Επιπλέον, η Raimondo είπε ότι οι αποδέκτες των κεφαλαίων του νόμου CHIPS δεν μπορούν «εν γνώσει τους να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε κοινή προσπάθεια αδειοδότησης έρευνας ή τεχνολογίας» με μια τέτοια ξένη οντότητα, «που αφορά ευαίσθητες τεχνολογίες ή προϊόντα», μια απαίτηση που πιθανόν να αποθαρρύνει τις αμερικανικές εταιρείες από την υπογραφή συμφωνιών όπως αυτή που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ford με την CATL της Κίνας.
«Θέλω επίσης να είμαι σαφής ότι δεν μπορούν να δαπανηθούν δολάρια από τον CHIPS για εξαγορές μετοχών», πρόσθεσε η Raimondo. «Πρόκειται για επένδυση στην εθνική μας ασφάλεια, όχι για να επιτρέψουμε σε αυτές τις εταιρείες να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά μας για να αυξήσουν τα κέρδη τους».