Οι υπηρεσίες παροχής πρόσβασης στο διαδίκτυο βρέθηκαν αντιμέτωπες με περιορισμούς 187 φορές, σε 35 χώρες, με την Ινδία, το Ιράν και τη Μιανμάρ να επιβάλλουν επανειλημμένα blackouts στην πρόσβαση στο internet.
Ο συνολικός αριθμός των χωρών έφτασε σε επίπεδα – ρεκόρ, προκαλώντας «ανυπολόγιστη και επίμονη ζημιά στις ζωές ανθρώπων». Η έρευνα της Access Now και του #KeepItOn αναφέρεται σε 187 διακοπές – τον υψηλότερο αριθμό μέσα σε έναν χρόνο από τότε που οι δύο εταίροι ξεκίνησαν τις καταγραφές τους, το 2016.
Οι περισσότερες από τις διακοπές στην πρόσβαση προκλήθηκαν μετά από διαμαρτυρίες, συγκρούσεις και καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έναν μικρότερο αριθμό να συμπίπτει με την πραγματοποίηση σχολικών εξετάσεων και εκλογικών αναμετρήσεων.
Η Ινδία χαρακτηρίζεται ως ο «μεγαλύτερος παραβάτης», με τουλάχιστον 84 διακοπές στην πρόσβαση στο διαδίκτυο το 2022. Οι περισσότερες από αυτές συνέβησαν στις περιοχές του Τζαμού και του Κασμίρ, που και οι δύο βρίσκονται αντιμέτωπες με πολιτική αστάθεια – αν και, σύμφωνα με την έκθεση, η πρακτική έχει εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Στους υπόλοιπους «επαναλαμβανόμενους παραβάτες» περιλαμβάνονται το Ιράν, το οποίο έκλεισε την πρόσβαση στο διαδίκτυο 18 φορές, και η Μιανμάρ, η οποία προχώρησε στην εφαρμογή επτά μπλακ άουτ. Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε πυραυλικές επιθέσεις και κυβερνοεπιθέσεις για να διακόψει το Διαδίκτυο στην Ουκρανία 22 φορές.
Το μπλακ άουτ που επέβαλε η κυβέρνηση της Αιθιοπίας στην περιοχή Tigray είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια διακοπή που έχει καταγραφεί από την Access Now και το #KeepItOn, διαρκώντας περισσότερα από δύο χρόνια. Τα τηλέφωνα και το internet αποκαταστάθηκαν μετά την υπογραφή κατάπαυσης του πυρός τον Νοέμβριο, αλλά ορισμένες περιοχές παραμένουν αποκομμένες.
Μια θετική τάση που σημειώνεται στην έκθεση είναι η πτώση του αριθμού των χωρών που κόβουν το Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια εκλογών, με μόνο πέντε χώρες να κάνουν κάτι τέτοιο το 2022, σε σύγκριση με 12 το 2021. Ωστόσο, οι Access Now και #KeepItOn δηλώνουν ότι ανησυχούν για 17 εκλογικές διαδικασίες, όπως εκείνων στο Πακιστάν, τη ΛΔΚ, τη Γουατεμάλα και τη Ζιμπάμπουε, που θα πραγματοποιηθούν φέτος.
Οι διακοπές στην πρόσβαση έφτασαν στο ανώτατο όριο των 213 (σε 33 χώρες) το 2019, πριν μειωθούν σε 159 το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19. Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι ο αριθμός τους παρουσιάζει αυξητική τάση.