Για τη μεγάλη εθνική συμμετοχή που πραγματοποιεί η Ελλάδα στο Mobile World Congress 2023 μίλησαν, στην κάμερα του Infocom, ο Γιώργος Μαρκατάτος και ο Μάνος Μακρομάλλης, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος, αντίστοιχα, του ΣΕΚΕΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας). Μιας αποστολής που φέτος κλείνει τα 10 χρόνια παρουσίας στην εξαιρετικά σημαντική έκθεση της Βαρκελώνης.
Ο κ. Μαρκατάτος τόνισε πως, αυτή η δεκαετία, αποτελεί «ένα πολύ σημαντικό milestone, μια πολύ σημαντική στιγμή. Έχουμε ένα μεγάλο περίπτερο, έχουμε καινούργια τεχνολογία, έχουμε ελληνική τεχνολογία», με τον κ. Μακρομάλλη να συμπληρώνει πως «έχουμε ένα υπερδιπλάσιο περίπτερο στη Βαρκελώνη», σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας πως η πολυετής παρουσία της αποστολής στη συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί από μόνη της «ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα».
Τα προηγούμενα χρόνια, είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στις εθνικές συμμετοχές της Ελλάδας στο MWC πάνω από 300 εταιρείες. Φέτος, αυτή η συμμετοχή φτάνει τις 44 επιχειρήσεις, που βρίσκονται είτε στο κεντρικό περίπτερο του συνεδριακού χώρου, είτε με την ομάδα του 4YFN. Ο κ. Μακρομάλλης ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν αρχίσει και φτάνουν τα νούμερα του 2018 και 2019, καθώς βρισκόμαστε, πλέον, στη μετα-covid εποχή.
Όσον αφορά στο επιχειρηματικό κομμάτι, ο ίδιος είπε πως «βλέπουμε πολύ έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις εταιρείες μας. Βλέπουμε πολλές εταιρείες του εξωτερικού που ψάχνουν να βρουν αντιπροσώπους και εκπροσώπηση στην Ελλάδα, κάτι που είναι σημαντικό γιατί δείχνει ότι το ελληνικό brand αρχίζει και ενισχύεται πάρα πολύ. Και με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ώστε να έρθουν μεγάλες εταιρείες και να επενδύσουν.
Όμως, στην ίδια χρονική στιγμή έχουμε και τις δικές μας εταιρείες, οι οποίες αρχίζουν και δημιουργούν ένα σημαντικό αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή αγορά -και όχι μόνο- εξάγοντας τις τεχνολογίες που παράγουν». Σε κάθε περίπτωση, αυτές κινούνται κυρίως στο κομμάτι του 5G, ενώ πολλές επικεντρώνουν σε blockchain, metaverse και web 3.0, χωρίς να λείπουν υπηρεσίες οι οποίες βασίζονται στα IoT, τα Big Data και τα drones. Στο ίδιο το MWC, τα trends που ξεχωρίζουν, σύμφωνα με τον κ. Μαρκατάτο, είναι web 3.0, NFT και metaverse.
Από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Μακρομάλλη, «σημαντικό κομμάτι, εκτός από τις εταιρείες που βρίσκονται στη Βαρκελώνη, είναι και οι φορείς που στηρίζουν την αποστολή. Και προσπαθούμε να διευρύνουμε το οικοσύστημα, όχι μόνο σε επίπεδο εταιρειών αλλά και σε επίπεδο φορέων. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιούνται συναντήσεις με άλλες εθνικές αποστολές, όπως της Τουρκίας, της Κροατίας και της Καταλονίας. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις προκύπτουν συνέργειες οι οποίες, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα αρχίσουν να ωριμάζουν και να φέρνουν αποτελέσματα».
Σημειώνεται πως στη φετινή αποστολή, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν οι εταιρείες: Acromove, Akronic, Argo Semiconductors, Atlantis Consulting, Calpak, Dotsoft, Excelon Financial Services, Eyeonix, Finloup, Inaccel, Inteligg, iQNovus, M-Sensis, M-Stat, Megaventory, Mind the Hair, Mobics, MOBITO, Modulus, Novelcore, Optechain, Prisma Electronics, Probotek, Regate, Run4More, Safesize, Seavalley, Sigfox hellas, Tetragon, Traqbeat, Vertoyo, Yodiwo, 7Seas Innovation.
Αποστολή στη Βαρκελώνη: Δημήτρης Σκιάννης, Πέτρος Κυπραίος. Επιμέλεια κειμένου: Χρήστος Κοτσακάς