Για την επόμενη φάση της ανάπτυξης του open RAN, η Deutsche Telekom προχωρά σε μια νέα συνεργασία με τη Nokia, τη Fujitsu και τη Mavenir, στοχεύοντας σε εμπορικές υλοποιήσεις δικτύων κατά μήκος του ευρωπαϊκού της αποτυπώματος.
Η Nokia και η Fujitsu είναι οι δύο εταιρείες που θα συνεργαστούν για μια αρχική εμπορική διάθεση open RAN δικτύου στη Γερμανία, από το 2023 και μετά. Οι πελάτες του γερμανικού παρόχου στην περιοχή του Neubrandenburg θα λαμβάνουν υπηρεσίες 2G, 4G και 5G μέσω της συγκεκριμένης υλοποίησης. Επιπλέον, η Mavenir έχει επιλεγεί ως συνεργάτης για μια υλοποίηση στην Ευρώπη, που αναμένεται πως θα ξεκινήσει μέσα στην τρέχουσα χρονιά.
«Το Open RAN είναι κρίσιμο για τη στρατηγική της Deutsche Telekom, που έχει στόχο την προώθηση μεγαλύτερης ποικιλομορφίας στους προμηθευτές και την επιτάχυνση της καινοτομίας με επίκεντρο τον πελάτη», υπογραμμίζει η Claudia Nemat, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για την Τεχνολογία και την Καινοτομία, προσθέτοντας πως η DT δεσμεύεται να αναδείξει το open RAN ως καταλύτη «για να ωθήσουμε την Ευρώπη στην ψηφιακή εποχή».
«Το Open RAN έχει ωριμάσει τους τελευταίους μήνες, τόσο σε σταθερότητα όσο και σε απόδοση» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Abdu Mudesir, Deutsche Telekom Group CTO & CTO Germany. «Μαζί με τη Nokia, τη Mavenir και άλλους εταίρους του οικοσυστήματος, θα χρησιμοποιήσουμε τη συνεργασία μας ως εφαλτήριο για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη του open RAN και να δημιουργήσουμε ένα μονοπάτι για ανάπτυξη σε κλίμακα».
Η Deutsche Telekom πρωτοστάτησε στη δημιουργία του open RAN, ως ιδρυτικό μέλος και του xRAN Forum, το 2016, το οποίο οδήγησε στον σχηματισμό της «συμμαχίας» O-RAN ALLIANCE το 2018 – στο τιμόνι της οποίας βρίσκονται οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.
Το 2021, η Deutsche Telekom εγκαινίασε το πιλοτικό O-RAN Town στο Neubrandenburg, για να δοκιμάσει, να αξιολογήσει και να αποκτήσει επιχειρησιακή εμπειρία από μια υλοποίηση που βασίζεται σε πολλαπλούς προμηθευτές. Μετά την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος O-RAN Town, η Deutsche Telekom μοιράστηκε τις γνώσεις που απέκτησε από αυτό μέσω μιας «λευκής βίβλου». Η εταιρεία συνεργάζεται, επίσης, με άλλους ευρωπαϊκούς παρόχους (στο πλαίσιο του Open RAN MoU), ώστε να προωθήσει την ανάπτυξη του σχετικού οικοσυστήματος.
Η εταιρεία σημειώνει πως τα παραδοσιακά δίκτυα ραδιοπρόσβασης αναπτύσσονται ως ολοκληρωμένες λύσεις από έναν και μόνο προμηθευτή. Αντίθετα, μέσω του Open RAN, οι πάροχοι μπορούν να χρησιμοποιούν στοιχεία από διαφορετικούς προμηθευτές.