Ως ένα οικοσύστημα, ένα σύνολο από τεχνολογίες, χαρακτήρισε το 5G ο κ. Ιωάννης Τενίδης, επικεφαλής Μάρκετινγκ του επιχειρησιακού τομέα ασύρματων λύσεων της Intracom Telecom, μιλώντας στην κάμερα του Infocom κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress 2023. Το βασικό συνεκτικό χαρακτηριστικό αυτού του οικοσυστήματος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ανεκτικότητα, η συνύπαρξη με άλλες τεχνολογίες. Μια εκ των οποίων είναι και το Fixed Wireless Access (FWA), το οποίο η Intracom Telecom αναπτύσσει από το 2000, προσφέροντας υψηλές ταχύτητες σε όσο το δυνατόν περισσότερους συνδρομητές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Intracom Telecom ανακοίνωσε μια νέα εξέλιξη κατά τη διάρκεια του MWC23: τη διάθεση του νέου τερματικού σταθμού τεχνολογίας MU-MIMO, WiBAS G5 GigaConnect, που λειτουργεί στις χιλιοστομετρικές συχνότητες (mmWave), προσφέροντας Gigabit διασύνδεση. Όπως αναφέρει η εταιρεία, οι πάροχοι μπορούν πλέον να προσφέρουν υπηρεσίες ασύρματης συνδεσιμότητας Gigabit ταχυτήτων σε περισσότερα σπίτια προαστιακών και αγροτικών περιοχών, εκμεταλλευόμενοι την πρωτοποριακή τεχνολογία και τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του συστήματος.
Παράλληλα, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, αξιοποιώντας κανάλια μεγαλύτερου εύρους ζώνης, έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν πυκνότερα δίκτυα με περισσότερους συνδρομητές ανά σταθμό βάσης (PMP Base Station). Το εν λόγω τερματικό, το WiBAS G5 GigaConnect, «προσφέρει αξιόπιστη και υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητα, ενώ η ευκολία εγκατάστασης και το ιδιαίτερα μικρό μέγεθός του το καθιστούν ιδανικό για οικονομικά αποτελεσματικές υλοποιήσεις Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης (FWA).
Αυτό το καινοτόμο τερματικό προσφέρει ταχύτητες download 1 Gbps, αξιόπιστη απόδοση και δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ η τεχνολογία MU-MIMO επιτρέπει την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του διαθέσιμου φάσματος. Προσφέρει, επίσης, προηγμένες δυνατότητες δικτύωσης, εκτεταμένη κάλυψη στις συχνότητες 24,25-29,50 GHz (mmWave), ενώ οι zero-touch δυνατότητες εγκατάστασης του δικτύου απλουστεύουν και επιταχύνουν τη διαδικασία».
Σύμφωνα με τον κ. Τενίδη, αυτό αποτελεί τη φυσική εξέλιξη του προϊοντικού portfolio τερματικών συσκευών που διαθέτει η εταιρεία για το FWA, το οποίο επιτυγχάνει gigabit ταχύτητες download – από το σταθμό βάσης, το δίκτυο, προς τον συνδρομητή. «Αυτό είναι πραγματικά ένα breakthrough και θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε ότι η Intracom Telecom αναπτύσσει αυτήν την τεχνολογία στα δικά της εργαστήρια, δεν βασίζεται σε integration τεχνολογίας τρίτων. Και είναι κάτι που έχει έρθει ως ώριμη εξέλιξη όλων των προηγούμενων βημάτων που έχει κάνει η εταιρεία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τενίδης.
Αυτό το δίκτυο FWA, στις mmWave συχνότητες, στα 26 GHz και 28 GHz, που είναι παγκόσμια θεσμοθετημένες, κάλλιστα μπορεί να συνυπάρξει -«και αυτό επιβάλουν και οι διεθνείς συνθήκες»- με τα mobile 5G δίκτυα. «Με κανέναν τρόπο το ένα δεν δημιουργεί πρόβλημα στο άλλο», πρόσθεσε. Όσον αφορά στην ελληνική αγορά, υποστήριξε πως «είμαστε λίγο εθισμένοι με την οπτική ίνα. Όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επενδύουν αρκετά στην οπτική ίνα. Θα έλεγα ότι δεν κάνουν κάτι που είναι παράλογο, κάνουν αυτό που είναι η παγκόσμια νόρμα. Πάμε με την οπτική ίνα, αλλά έχει και τα όρια της».
«Λόγω του έντονου ανάγλυφου που έχει η Ελλάδα, μαζί με το νησιωτικό χώρο που καλύπτει, θα έπρεπε να έχουμε βάλει στο μείγμα περισσότερο wireless από ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή. Υπάρχει wireless στο μείγμα που ακολουθούν και εγκαθιστούν οι πάροχοι, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερο, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι φτάνουν στους συνδρομητές τους πολύ πιο γρήγορα». «Αναντίρρητα κάποια στιγμή θα φτάσουν και με την οπτική ίνα, αλλά στο ενδιάμεσο δεν πρέπει να αφήσουν τους συνδρομητές να περιμένουν. Είναι μια τεχνολογία που μπορεί να βρει ευρεία χρήση στην Ελλάδα, όπως έχει βρει ευρύτατη χρήση και εκτός».
Αυτή τη στιγμή, η Intracom Telecom προμηθεύει τον πάροχο με το μεγαλύτερο δίκτυο στις 28 GHz συχνότητες στον πλανήτη, έχοντας εγκαταστήσει πάνω από 300.000 τερματικά και 7.000 σταθμούς βάσης. Ένα τέτοιο παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Τενίδη, θα μπορούσε κάλλιστα να επαναληφθεί στην Ελλάδα, «κάτι που θα ήταν προς όφελος και των παρόχων αλλά και των καταναλωτών. Θα είχαν άνετα ταχύτητες μέχρι και μισό gigabit. Και φυσικά, με την εξέλιξη της τεχνολογίας της εταιρείας, πολύ σύντομα και gigabit».
«Η Intracom Telecom είναι ένας πολυσχιδής οργανισμός, αναπτύσσει πολλαπλές τεχνολογίες ταυτόχρονα. Προμηθεύει ακόμη και σήμερα τους παρόχους -και θα συνεχίσει να το κάνει- ώστε να στήσουν τη ραχοκοκαλιά του δικτύου τους. Αυτό βασίζεται σε ένα εύρος συχνοτήτων, από τα 6 Ghz μέχρι τα 86Ghz. Η Intracom θα συνεχίσει να δίνει τις καλύτερες λύσεις, σε παγκόσμια κλίμακα. Ανταγωνιζόμαστε παγκόσμιους κολοσσούς αλλά τους κοιτάμε στα μάτια και συνεχίζουμε και εξελίσσουμε την τεχνολογία, ακόμη και με συμμετοχή σε δραστηριότητες γύρω από το 6G» κατέληξε, μιλώντας στο Infocom, ο επικεφαλής Μάρκετινγκ του επιχειρησιακού τομέα ασύρματων λύσεων της Intracom Telecom.
Αποστολή στη Βαρκελώνη: Δημήτρης Σκιάννης. Επιμέλεια κειμένου: Χρήστος Κοτσακάς