Την πρόοδο που έχει υπάρξει σε σχέση με την ανάπτυξη του λεγόμενου 5.5G παρουσίασε η Huawei κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress. Η εταιρεία, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, στοχεύει να συνεργαστεί με παρόχους και βιομηχανικούς εταίρους σε όλο τον κόσμο, για να θέσει τα θεμέλια για την εποχή του 5.5G και να αξιοποιήσει «την επιτυχία του 5G για ακόμη μεγαλύτερη ευημερία».
Σύμφωνα με την Huawei, η τεχνολογική καινοτομία στην εποχή του 5,5G θα προσφέρει στους παρόχους 10πλάσια αύξηση της απόδοσης του δικτύου σε σχέση με το 5G, όσον αφορά στις ταχύτητες, τις συνδέσεις, την ακρίβεια, την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα και την ευφυΐα.
Κατά τη διάρκεια σχετικής ομιλίας, ο Πρόεδρος της Huawei Carrier BG, Li Peng, αναφέρθηκε στον επανασχεδιασμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων γύρω από το 5G, την ενίσχυση της κάλυψης και την επανεφεύρεση της τεχνολογίας. Δήλωσε ότι το 5G παρουσίασε γρήγορη ανάπτυξη, από τότε που τέθηκε σε εμπορική χρήση πριν από τρία χρόνια. Το 70% των χρηστών, σύμφωνα πάντα με τη Huawei, είναι πρόθυμο να πληρώσει για βελτιωμένες εμπειρίες 5G.
Ο Li σημείωσε ότι η ενισχυμένη κάλυψη του 5G βοηθά τους παρόχους να παρουσιάζουν καλύτερα έσοδα. Αυτό αποδεικνύεται από τους 20 κορυφαίους παρόχους στον κόσμο, όσο αφορά στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, οι οποίοι πέτυχαν σημαντικά υψηλότερο ARPU και αύξηση εσόδων σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, την περασμένη χρονιά.
Τα πέντε νέα πεδία που φέρνει στο προσκήνιο το 5.5G, σύμφωνα με την Huawei, είναι τα ακόλουθα: αρχικά, οι εφαρμογές 3D, τα παιχνίδια 24K VR και το βίντεο 3D χωρίς γυαλιά, θα γίνουν mainstream. Στην εποχή του 5.5G, οι υπηρεσίες με καθηλωτική και διαδραστική εμπειρία θα παρουσιάσουν ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωση. Με συνεχείς καινοτομίες στις συσκευές και μια έκρηξη στο περιεχόμενο, ο αριθμός των διαδικτυακών χρηστών καθηλωτικών και διαδραστικών υπηρεσιών στην εποχή του 5,5G αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο.
Καθώς ενισχύονται οι δυνατότητες των 5G private networks, το πεδίο εφαρμογής τους θα επεκταθεί κατά 10 φορές και η αξία κάθε σύνδεσης σε βασικές εφαρμογές θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Η Huawei προβλέπει ότι ο αριθμός των private networks που θα αναπτυχθούν θα φτάσει από 10.000 σήμερα σε 1 εκατομμύριο έως το 2030.
Παράλληλα, οι cloud-based και οι multicloud εφαρμογές γίνονται νέα τάση. Οι εφαρμογές cloud θα χρειαστούν συνδεσιμότητα σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για τα δίκτυα. Την ίδια στιγμή, το Passive IoT ΘΑ επεκτείνει τη συνδεσιμότητα, από ενεργές λύσεις υψηλής ταχύτητας σε παθητικές λύσεις εξαιρετικά χαμηλής ταχύτητας. Επί του παρόντος, περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια passive IoT tags (με τεχνολογίες όπως το RFID) χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο. Καθώς ψηφιοποιούνται περισσότερες βιομηχανίες, ο αριθμός ΤΟΥΣ αναμένεται να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια.
Τέλος, τα δίκτυα 5.5G με δυνατότητα ανίχνευσης θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτενώς σε σενάρια όπως οι υπηρεσίες έξυπνης διαχείρισης της κυκλοφορίας, καθιστώντας την αστική υποδομή πιο αποτελεσματική και έξυπνη. Για παράδειγμα, σε βροχερό ή ομιχλώδη καιρό, τα δίκτυα 5.5G ΘΑ μπορούν να εντοπίσουν αυτόματα εμπόδια ή ανωμαλίες στο δρόμο και να ειδοποιήσουν τους οδηγούς μέσω των χαρτών στα αυτοκίνητά τους ένα χιλιόμετρο νωρίτερα, καθιστώντας ασφαλέστερη τη μετακίνηση.