Η Deutsche Telekom θέτει τη λεγόμενη «ανθρωποκεντρική τεχνολογία» στο επίκεντρο, κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress 2023. Με το σύνθημα «Giving technology a heartbeat», η εταιρεία παρουσιάζει καινοτομίες γύρω από τα δίκτυα και τις ψηφιακές εφαρμογές στη Βαρκελώνη, από τις 27 Φεβρουαρίου.
«Θέλουμε τεχνολογία με παλμό, τεχνολογία ως μοχλό για έναν καλύτερο κόσμο. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να ξεπεράσουμε κοινές προκλήσεις. Για τους πελάτες μας, το οικοσύστημα και την κοινωνία», λέει η Claudia Nemat, μέλος του διοικητικού συμβουλίου για την τεχνολογία και την καινοτομία. «Στο MWC 2023, η Deutsche Telekom εστιάζει σε σύγχρονες επιλογές για επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης, καινοτόμα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και απλές εφαρμογές για τους πελάτες. Τα ανθεκτικά και βιώσιμα δίκτυα είναι τα αστέρια της έκθεσης μας».
Αρχικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και η Deutsche Telekom θα εργαστούν από κοινού για να επιτρέψουν την απρόσκοπτη συνδεσιμότητα. Στο Mobile World Congress 2023, οι εταίροι συμφώνησαν σε ένα μνημόνιο κατανόησης, ώστε να συνεργαστούν στα υβριδικά δίκτυα του μέλλοντος. Το σχέδιο τους είναι πιο ανθεκτικές και ασφαλείς λύσεις συνδεσιμότητας, για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών επικοινωνίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιπτώσεις διακοπών σε τμήματα του δικτύου στο έδαφος. Σε μια τέτοια περίπτωση, ένα μη επίγειο δίκτυο από δορυφόρους ή από τη στρατόσφαιρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την απρόσκοπτη διατήρηση της επαφής με τα smartphone.
Μαζί με εταίρους, όπως οι ειδικοί της Intelsat, η Deutsche Telekom αναφέρει πως έχει αποδείξει την τεχνική σκοπιμότητα αυτής της νέας πρόκλησης. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδικασίας, έδειξε ότι η σύνδεση από το έδαφος είναι ολοένα και πιο δυνατή με τα συμβατικά smartphone και, για παράδειγμα, την τεχνολογία 5G. Κατά τη διάρκεια δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν στην Κροατία, μια σύνδεση 5G επιτεύχθηκε απρόσκοπτα σε διαφορετικά επίπεδα δικτύου στη στρατόσφαιρα, το διάστημα και πίσω, για πρώτη φορά παγκοσμίως. Στον εναέριο χώρο, πέτυχε ταχύτητες δεδομένων που έφτασαν ακόμη και τα 200 Mbit/s, τον Φεβρουάριο του 2023.
Όπως αναφέρει ο πάροχος, η αλληλεπίδραση των δορυφόρων με τις επίγειες κεραίες θα διαδραματίσει, επίσης, βασικό ρόλο στο μέλλον για το παγκόσμιο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT). Για το σκοπό αυτό, συνεργάζεται με περισσότερους από 600 εταίρους γύρω από το roaming σε όλο τον κόσμο και, αρχικά, με δύο παρόχους δορυφορικών υπηρεσιών. Οι επιχειρηματικοί πελάτες της μπορούν πλέον να συνδέονται με τις συσκευές IoT που διαθέτουν, από οπουδήποτε, ακόμα και αν βρίσκονται σε κάποιον ωκεανό ή έρημο.
Σε αυτό το πλαίσιο και κατά τη διάρκεια του MWC, η T-Mobile και η Deutsche Telekom παρουσίασαν το T-IoT, μια ολοκληρωμένη επιχειρηματική λύση για παγκόσμια συνδεσιμότητα IoT, διαχείριση πλατφόρμας και υποστήριξη. Με το T-IoT, οι επιχειρήσεις έχουν στη διάθεση τους μια ομάδα και μία παγκόσμια λύση για τη διαχείριση όλων των διασυνοριακών διασυνδέσεών τους. Αυτή η λύση θα είναι διαθέσιμη σε 188 προορισμούς και σε 383 δίκτυα, παγκοσμίως.
Την ίδια στιγμή, για την επόμενη φάση του ταξιδιού του RAN, η Deutsche Telekom θα συνεργαστεί με τη Nokia, τη Fujitsu και τη Mavenir, για αρχικές εμπορικές υλοποιήσεις δικτύων σε όλο το ευρωπαϊκό της αποτύπωμα. Η Nokia και η Fujitsu επιλέχθηκαν ως συνεργάτες για μια αρχική εμπορική εισαγωγή του open RAN στη Γερμανία από το 2023 και μετά. Οι πελάτες της εταιρείας στην περιοχή του Neubrandenburg θα λαμβάνουν υπηρεσίες 2G, 4G και 5G στο περιβάλλον δικτύου «brownfield» της Telekom Deutschland. Επιπλέον, η Mavenir έχει επιλεγεί ως συνεργάτης για μια αρχική υλοποίηση στο ευρωπαϊκό αποτύπωμα της DT από το 2023.
Η εταιρεία σημειώνει πως τα παραδοσιακά δίκτυα ραδιοπρόσβασης παρέχονται ως ολοκληρωμένες λύσεις από έναν και μόνο προμηθευτή. Το Open RAN, από την άλλη, «ανοίγει» διεπαφές μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων του δικτύου ραδιοπρόσβασης, επιτρέποντας στους παρόχους να εισάγουν στοιχεία από διαφορετικούς προμηθευτές. Η στρατηγική της Deutsche Telekom είναι να προωθήσει τη διάθεση μεγαλύτερης ποικιλίας προμηθευτών και να επιταχύνει τις πελατοκεντρικές καινοτομίες στο δίκτυο ραδιοπρόσβασης.
Όσον αφορά στο περιβάλλον, η Deutsche Telekom έχει φιλόδοξους στόχους: Εκτός από την κλιματική ουδετερότητα για τις δικές της εκπομπές CO2 έως το 2025, ο Όμιλος θέλει, επίσης, να είναι εντελώς κλιματικά ουδέτερος σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του, το αργότερο έως το 2040. Επίσης, έχει επανεξετάσει το σχεδιασμό των συσκευασιών. Για παράδειγμα, μικρότερες απαιτήσεις χώρου σημαίνουν μικρότερο όγκο μεταφορών και εμπορευματική κίνηση. Η συσκευασία δεν απαιτεί ειδικά ρυθμιστικά υλικά και αυτό διευκολύνει τη διαχείριση των απορριμμάτων και αποφεύγει την περιττή διάθεση απορριμμάτων.
Η εταιρεία στοχεύει να κάνει τις τεχνολογίες και τον εξοπλισμό της πλήρως ανακυκλώσιμα έως το 2030. Αυτό θα ισχύει για όλες τις σειρές προϊόντων, αλλά και για τις απαιτήσεις έναντι των προμηθευτών. Άλλωστε, τα νέα προϊόντα της Deutsche Telekom για τη γερμανική και την ευρωπαϊκή αγορά συσκευάζονται βιώσιμα από τα μέσα του 2022. Η φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία είναι επίσης υποχρεωτική για εξοπλισμό δικτύου όπως κεραίες ή routers. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει πλέον καμία πλαστική συσκευασία που δεν είναι βιοαποικοδομήσιμη.
Φτάνοντας στις eSIM, αναφέρει πως αυτές είναι βολικές και πως σύντομα θα έχουν αντικαταστήσει τις πλαστικές SIM. «Αλλά κατά την εναλλαγή smartphone, η μεταφορά του συμβολαίου από την παλιά στη νέα συσκευή ήταν μια δύσκολη διαδικασία». Η Google, η Deutsche Telekom και ο GSMA έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός προτύπου για αυτή τη μεταφορά. Οι κάτοχοι Pixel 7 θα είναι οι πρώτοι που θα επωφεληθούν από αυτήν την εμπειρία στο δίκτυο της DT. Χάρη στη νέα διαδικασία, θα μπορούν να μεταφέρουν αμέσως το συμβόλαιό τους στη νέα τους συσκευή, με λίγα μόνο κλικ. Τα παλιά και τα νέα κινητά πρέπει να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Αυτό καθιστά την ανταλλαγή όχι μόνο απλή, αλλά και ασφαλή.
Το T-DevEdge αποτελεί μια πλατφόρμα για developers, που αναπτύχθηκε από κοινού από την Deutsche Telekom και την T-Mobile US. Η πλατφόρμα παρέχει εύκολη πρόσβαση σε διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (API) στα δίκτυα της εταιρείας και εύκολη πρόσβαση σε διάφορες ιδιότητες του δικτύου. Αυτά τα API δικτύου επιτρέπουν νέες και καινοτόμες εφαρμογές. Τα τρία πρώτα έχουν ήδη εφαρμοστεί: ποιότητα κατ’ απαίτηση, επαλήθευση τοποθεσίας και πληροφορίες κατάστασης συσκευής.
Τέλος, η Deutsche Telekom και η Microsoft Azure θέλουν να συνεργαστούν γύρω από τα ιδιωτικά δίκτυα 5G. Η Deutsche Telekom διαθέτει ήδη ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο campus networks που τα προσφέρει για βιομηχανική χρήση στην Ευρώπη. Τώρα θα προσθέσει ένα κλιμακούμενο pay-as-you-grow μοντέλο. Μέσω αυτού, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν Azure θα μπορούν να υιοθετήσουν την τεχνολογία 5G εύκολα και οικονομικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα συνεχίσουν να ψηφιοποιούνται ενώ παραμένουν ευέλικτοι. Η λύση προσφέρει ένα ιδιωτικό δίκτυο που μπορεί, επίσης, να επεκταθεί σε πολλές τοποθεσίες.