Σε μια ομιλία του, στην ετήσια έκθεση του GSMA, την Mobile World Congress, ο Thierry Breton, επίτροπος εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε ότι τα σημερινά δίκτυα δεν ανταποκρίνονται στον στόχο του «μαζικού μετασχηματισμού» που μόλις ξεκινά και που έχει ως κινητήρια δύναμη τις ολοένα και πιο καθηλωτικές τεχνολογίες (όπως τους εικονικούς κόσμους και τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη που τροφοδοτούν τεχνολογίες όπως τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα και οι έξυπνες πόλεις), εφαρμογές που βασίζονται στην υψηλή ταχύτητα και εύρος ζώνης, αλλά και την χαμηλή καθυστέρηση.
«Θα χρειαστεί να βρούμε ένα μοντέλο χρηματοδότησης για τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται, το οποίο θα σέβεται και θα διατηρεί τα θεμελιώδη στοιχεία του ευρωπαϊκού κεκτημένου μας», δήλωσε, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του ετήσιου συνεδρίου τηλεπικοινωνιών στη Βαρκελώνη, τονίζοντας ότι η επικείμενη στροφή πρέπει να διασφαλίζει την ελευθερία της επιλογής για τους τελικούς χρήστες και τον σεβασμό των υφιστάμενων κανόνων του ευρωπαϊκού μπλοκ για την ουδετερότητα του δικτύου, καθώς και για τη στήριξη του ανταγωνισμού, διασφαλίζοντας δίκαιους και ισότιμους όρους.
Στην ομιλία του, ο Breton αναγνώρισε ότι «η επανάσταση της συνδεσιμότητας θέτει υπό αμφισβήτηση το παραδοσιακό μοντέλο της κάθετης ολοκλήρωσης». «Η ψηφιακή βιομηχανία θα πρέπει να προχωρήσει προς την αποκέντρωση και τη διαλειτουργικότητα, εστιάζοντας στην ανάπτυξη ανοιχτών, διαλειτουργικών συστημάτων που θα επιτρέπουν σε διαφορετικές συσκευές και εφαρμογές να συνεργάζονται για να δημιουργούν έναν πιο συνδεδεμένο και αποτελεσματικό κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Άλλωστε, στο ίδιο πλαίσιο και λίγες ώρες πριν, παρουσιάστηκε το Open Gateway του GSMA, μια πρωτοβουλία που είναι σχεδιασμένη «για να παρέχει καθολική πρόσβαση στα δίκτυα των παρόχων για τους developers».
«Η πραγματική μετάβαση θα είναι το Web 4.0, όπου τα πάντα θα είναι άψογα διασυνδεδεμένα. Όπως με τα digital twins, το αντίγραφο των πάντων, για να διαχειριστείτε και να προβλέψετε τη συμπεριφορά από ένα κτίριο έως ένα αυτοκίνητο, το ανθρώπινο σώμα και ακόμη και τον πλανήτη Γη», προέβλεψε ο Breton στην ομιλία του. «Αυτή η μετάβαση δεν θα είναι εφικτή χωρίς τη χρήση υπερυπολογιστών. Θα χρειαστεί να είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε γρήγορα τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Και αυτό θα πρέπει να υποστηρίζεται από διαλειτουργικά συστήματα σε όλο τον κόσμο. Με άλλα λόγια, αύριο, όλοι θα έχουν έναν υπερυπολογιστή στην τσέπη τους, στο αυτοκίνητό τους, στο σπίτι τους».
Η ενεργοποίηση αυτού του άλματος προς τα εμπρός στη συνδεσιμότητα είναι αυτό που διακυβεύεται σε μια διαβούλευση που ξεκίνησε η ΕΕ την Παρασκευή, είπε ο Breton. Η διαβούλευση περιλαμβάνει μια σειρά από επιλογές σε σχέση με τον τρόπο χρηματοδότησης της υποδομής ευρυζωνικών δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας άμεσων πληρωμών από όλους τους παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών ή από ένα υποσύνολο εκείνων των εταιρειών που είναι υπεύθυνες για τη «μεγάλη κυκλοφορία», κάτι που άλλωστε ζητούν εδώ και πολύ καιρό οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.
«Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ξεκινήσαμε μια ευρεία διαβούλευση για το μέλλον του τομέα της συνδεσιμότητας και των υποδομών του. Η διαβούλευση έχει περιγραφεί από πολλούς ως η μάχη για το fair share μεταξύ των Big Telco και της Big Tech. Μια δυαδική επιλογή μεταξύ αυτών που παρέχουν δίκτυα και εκείνων που τα τροφοδοτούν με κίνηση. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: διακυβεύονται πολλά περισσότερα. Δεν έχει να κάνει με το αν ένα κεκτημένο συμφέρον θα πρέπει να υπερισχύει έναντι του άλλου. Πρόκειται για την επίτευξη του τεράστιου άλματος για συνδεσιμότητα που έχουμε μπροστά μας», συνέχισε ο Breton.
«Δεν αξιοποιούμε στο έπακρο τις δυνατότητες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ με τα 440 εκατομμύρια πολίτες. Είναι καιρός να συζητήσουμε σοβαρά τα πιθανά υπάρχοντα εμπόδια στη διασυνοριακή ενοποίηση των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην ΕΕ, καθώς και τα οφέλη μιας ολοκληρωμένης αγοράς ραδιοφάσματος. Θεωρώ ότι αυτά τα δύο ζητήματα συγκρατούν αυτή τη στιγμή το συλλογικό μας δυναμικό σε σύγκριση με άλλες ηπείρους».
«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας επανάστασης», πρόσθεσε. «Τα επόμενα χρόνια, ολόκληρη η βιομηχανία θα χρειαστεί να υποστεί μια ριζική αλλαγή και να επανεξετάσει τα επιχειρηματικά της μοντέλα. Κάποιοι θα μπορούσαν να το περιγράψουν ως μια Σουμπιτεριανή στιγμή (δημιουργική καταστροφή). Η βιομηχανία θα πρέπει να προσαρμοστεί για να επιβιώσει. Ή, για να το θέσω πιο θετικά, προσαρμοστείτε για να πετύχετε».