Ο Αριστόδημος Ζαμίδης, Managing Director της TractorGPS, μιλάει στο Infocom για τη χρήση των drones στη γεωργία, υπογραμμίζοντας πως, αν και ο κλάδος καλείται να καλύψει ένα σημαντικό χάσμα, «είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ο παραγωγός είναι σχετικά εύκολο να πειστεί για τα οφέλη, καθώς τα βλέπει και τα βιώνει άμεσα».
Μιλήστε μας για την TractorGPS. Πώς ξεκίνησε, ποιο το όραμα σας, ποιες οι υπηρεσίες που παρέχετε;
Η επαφή με τον αγροτικό κλάδο έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές δεκαετίες, καθώς προέρχομαι από οικογενειακές επιχειρήσεις σχετικές με τον κλάδο. Παρόλα αυτά, η TractorGPS ξεκίνησε ως μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα το 2011 και αποτελεί την πρώτη εταιρεία παροχής αγροτεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα, με όραμα τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής, τη μείωση των εκροών των παραγωγών, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.
Εστιάζοντας στα drones, ποιες οι εφαρμογές που προσφέρετε; Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον Έλληνα αγρότη, ποια τα οφέλη τους;
Οι βασικές εφαρμογές που προσφέρει η Tractorgps βασίζονται στις γεωργικές εφαρμογές, όπως ο ψεκασμός, η λίπανση και η σπορά. Ως δευτερεύουσες εφαρμογές, η εταιρεία μας παρέχει υπηρεσίες χαρτογράφησης 3D απεικόνισης των αγροτικών εκτάσεων, αλλά και τηλεπισκόπησης της υγείας των φυτών.
Τα οφέλη που προσφέρουν τα αγροτικά drones είναι πολλαπλά, θα ήθελα όμως να σταθώ σε τρία σημεία: α) Στην εφαρμογή ψεκασμού και λίπανσης σε έκτακτες συνθήκες. Η πρόσβαση στον αγρό θα ήταν σε προηγούμενα χρόνια απαγορευτική μέσα από παραδοσιακά αγροτικά μηχανήματα. Τώρα πια, εξασφαλίζεται μέσω των drone και έτσι αποφεύγεται η σοβαρή απώλεια καλλιέργειας σε αντίστοιχες καιρικές συνθήκες. β) Στην αποφυγή απωλειών απόδοσης από μηχανικές εφαρμογές. Οι καλλιέργειες, κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών μέσω παραδοσιακών μηχανημάτων (τρακτέρ – παρελκόμενα), υπόκεινται σε σοβαρές απώλειες άνω του 15%, λόγω της πορείας ανάμεσα και πάνω στα φυτά και το έδαφος. γ) Στην εξοικονόμηση γεωργικών εφοδίων, καθώς έχουν ήδη αποδείξει σημαντική μείωση των γεωργικών φυτοφαρμάκων.
Βάσει όλων των παραπάνω και σύμφωνα με τις σημερινές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η κρίση της ενέργειας και η υψηλή αύξηση των αγροεφοδίων, τα αγροτικά drones καθίστανται απαραίτητο εργαλείο για τον σύγχρονο αγρότη, ώστε να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις αλλά και να παράξει αγροτικά προϊόντα που θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις παγκόσμιες αγορές.
Πόσο εξοικειωμένοι είμαστε, σήμερα, στη χώρα μας, με την χρήση τέτοιου τύπου υψηλής τεχνολογίας στις καλλιέργειες; Ποια η διείσδυση που υπάρχει, πόσο εύκολο είναι να «πειστεί» ο επαγγελματίας για τα οφέλη που θα δει;
Θα έλεγα ότι ο ελληνικός γεωργικός κλάδος δεν είναι καθόλου εξοικειωμένος με τη χρήση των αγροτικών drone και δυστυχώς αυτό προέρχεται από μια μεγαλύτερη έλλειψη εξοικείωσης με το σύνολο των αγροτεχνολογιών. Αυτή τη στιγμή, ο κλάδος μας καλείται να καλύψει ένα τεράστιο χάσμα αγροτεχνολογικών προϊόντων. Φανταστείτε ότι μέχρι χθες και ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχει βασική ηλεκτρονική υποβοήθηση των αγροτικών εργαλείων και σήμερα ο ίδιος ο παραγωγός καλείται να μάθει να χειρίζεται, όχι μόνο ένα απλό χειριστήριο, αλλά πολύπλοκες εφαρμογές, υψηλής ακρίβειας RTK αλλά και να τα εκτελεί όλα αυτά στον αέρα μέσω των drone, ανεβάζοντας τον βαθμό δυσκολίας.
Παρόλα αυτά, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ο παραγωγός είναι σχετικά εύκολο να πειστεί για τα οφέλη, καθώς τα βλέπει και τα βιώνει άμεσα. Σκεφτείτε ένας παραγωγός να πρέπει να εκτελέσει έναν κρίσιμο ψεκασμό σήμερα, να μην έχει, όμως, δυνατότητα πρόσβασης στο χωράφι με το τρακτέρ λόγω βροχοπτώσεων και να βλέπει την καλλιέργεια του να χάνεται από προσβολή εντόμων. Εμείς του δίνουμε λύση μέσω της τεχνολογίας των drone.
Ποιες οι προκλήσεις και τα ενδεχόμενα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χρήση γεωργικών drones; Ποιες οι προτάσεις σας, για τη βελτίωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου;
Το μεγαλύτερο τροχοπέδη στην ενσωμάτωση των γεωργικών drone που εντοπίζουμε σε αυτή την χρονική στιγμή είναι η έλλειψη θεσμικού πλαισίου, τόσο από την ΥΠΑ/ΑΠΑ, όσο και από το ΥΠΑΑΤ. Τα αγροτικά drone έχουν υψηλό βάρος ΜΤΟΜ, άνω των 20kg, και έτσι δεν εντάσσονται σε κάποια από τις εύκολες κατηγορίες της ΥΠΑ, όπως η Α1-Α3, παρά μόνο στην ειδική κατηγορία, η οποία όμως έχει τόσο μεγάλες δυσκολίες για τον αγροτικό κλάδο που καθιστά αδύνατο από έναν παραγωγό την διαχείριση του.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα έχει σοβαρές απαγορεύσεις περί των αεροψεκασμών, βάση του νόμου 4036/2012 άρθρο 17, με σκοπό την προστασία του καταναλωτή γύρω από την εφαρμογή των αεροψεκασμών. Η συγκεκριμένη νομοθεσία, βέβαια, αφορά εφαρμογές πτήσης με χρήση αεροσκαφών και ελικοπτέρων με ύψος πτήσης άνω των 120m. Τα ψεκαστικά drone εφαρμόζουν ψεκασμό από τα 2-5m, οπότε αντιλαμβάνεστε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να συμπεριλαμβάνει τη σημερινή τεχνολογία, τα νέα δεδομένα, τα οφέλη και τους νέους κινδύνους, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα στους παραγωγούς και στην ίδια την τεχνολογία να εξελιχθούν, με απώτερο σκοπό να βοηθήσουν την ελληνική αγροτική οικονομία.
Επειδή, λοιπόν, έχουν γίνει πολλές επιστημονικές μελέτες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και τα οφέλη των αγροτικών drone είναι ήδη αποδεδειγμένα και τα βλέπουμε σε αγορές όπως η Αμερική, η Ασία κ.α, προτείνουμε στους θεσμούς να έρθουν άμεσα σε επικοινωνία με τους επαγγελματίες του κλάδου αλλά και τους επιστημονικούς φορείς, ώστε να τους παρέχουμε όλα τα δεδομένα με σκοπό την βελτίωση του πλαισίου και την επανατοποθέτηση των αγροτικών drone στην θέση που τους αξίζει.
Γενικότερα, όσον αφορά στα drones, πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον; Ποια τα trends, αν θέλετε, που «σχηματίζουν» την επόμενη ημέρα της συγκεκριμένης αγοράς;
Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Σήμερα βλέπουμε ότι υπάρχει ένα trend για μεγάλα αγροτικά drone που ξεπερνούν τα 70kg, με σκοπό την μεγαλύτερη αυτονομία και τον ψεκασμό μεγαλύτερων εκτάσεων. Η αγορά, όμως, δεν αντιλαμβάνεται πως το στοίχημα στην αυτονομία είναι η ενεργειακή αυτονομία και όχι το μέγεθος των drone και της δεξαμενής. Άρα, στο άμεσο μέλλον θα δούμε πως οι μπαταρίες θα διαμορφώσουν τη μελλοντική αγορά των γεωργικών drone. Θα οδηγηθούμε σε μικρότερα ευέλικτα drone λόγω περιορισμού των μπαταριών ή θα έχουμε τόσο μεγάλη επάρκεια ενεργειακής αυτονομίας, η οποία θα οδηγήσει τους κατασκευαστές γεωργικών drone έως και στα 150kg.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την TractorGPS, οι επόμενοι στόχοι;
Η TractorGPS βρίσκεται εδώ και μια 10ετία στην αιχμή των εξελίξεων γύρω από την αγροτική τεχνολογία. Έχουμε ήδη καταφέρει να εντάξουμε τεχνολογίες GPS για ελκυστήρες, αυτοματοποίηση αγροτικών εργαλείων και συστήματα παρακολούθησης των καλλιεργειών. Το 2021 ξεκινήσαμε μια νέα δραστηριότητα γύρω από τα αγροτικά drone, όμως η πραγματικότητα για εμάς είναι ότι τα drone εντάσσονται σε μια ευρύτερη κατηγορία «αυτόνομων αγροτικών οχημάτων». Η επόμενη μέρα για την TractorGPS είναι τα αυτόνομα οχήματα, τα ρομποτικά μηχανήματα και τα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου.