Η Orange και η Vodafone προχώρησαν σε συμφωνία για την κοινή χρήση δικτύων Open RAN (O-RAN), με στόχο την ανάπτυξη της κάλυψης που παρέχουν τα 4G και 5G σε αγροτικές περιοχές της Ευρώπης. Η πρώτη υλοποίηση αναμένεται πως θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.
Ξ δοκιμή της λύσης O-RAN σε δίκτυο που βρίσκεται σε λειτουργία θα πραγματοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ώστε να επιτευχθεί σύγκριση με δίκτυα παλαιού τύπου και να αναδειχθεί με ακρίβεια η ισοτιμία απόδοσης μεταξύ O-RAN και παραδοσιακών λύσεων RAN. Το έργο θα μπορούσε να προσφέρει μια βάση για χρήση και σε άλλες αγορές.
Στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν, οι δύο πάροχοι σημείωσαν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που συμφώνησαν να μοιραστούν την υποδομή O-RAN. Τόνισαν πως αυτή η εξέλιξη θα παρέχει μια αρχική πραγματική εμπειρία ενός νέου επιχειρησιακού μοντέλου που βασίζεται στην ενσωμάτωση υλικού και λογισμικού πολλών προμηθευτών, ανοίγοντας το δρόμο για ανάπτυξη ευρύτερης κλίμακας.
Η υποδομή O-RAN παρέχει στους παρόχους μεγαλύτερη ευελιξία κατά την προσθήκη νέων τοποθεσιών και κατά την αναβάθμιση υπαρχόντων, προσφέροντας οφέλη εξοικονόμησης ενέργειας. Όπως σημείωσαν οι δύο εταιρείες, αυτή η συμφωνία υποστηρίζει, επίσης, τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρέχει 5G σε όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γηραιάς ηπείρου έως το 2030.
Ο επικεφαλής τεχνολογίας και καινοτομίας της Orange, Michael Trabbia, δήλωσε: «Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα ευέλικτα και πλήρως αυτοματοποιημένα δίκτυα, απελευθερώνοντας τις δυνατότητες του virtualization και της τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την ενίσχυση της απόδοσης, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος υποδομής και λειτουργίας.
«Συγκεκριμένα, το Open RAN είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μεταφερθεί η κοινή χρήση δικτύου σε μια εντελώς νέα διάσταση, με ακόμη μεγαλύτερη διαφοροποίηση για τους παρόχους χάρη στην ικανότητα κάθε εταίρου να συντονίζει το δίκτυό του με περισσότερη ανεξαρτησία, σύμφωνα με τις υποσχέσεις του προς τους πελάτες του».
Ο διευθυντής δικτύου της Vodafone, Alberto Ripepi, πρόσθεσε: «Συνδυάζοντας πόρους, θα μειώσουμε το κόστος του υλικού, θα ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση και την ανάγκη για διπλότυπες τοποθεσίες και θα εξαλείψουμε τα σημεία στα οποία δεν προσφέρεται κάλυψη.
«Το Open RAN σημαίνει, επίσης, ότι μπορούμε να προσθέσουμε πιο γρήγορα νέες δυνατότητες λογισμικού, χωρίς απαραίτητα να αντικαταστήσουμε τα στοιχεία υλικού, κάτι που συμβαίνει συχνά σήμερα. Αυτό ελαχιστοποιεί οποιαδήποτε διακοπή στην εξυπηρέτηση και διασφαλίζει ότι οι πελάτες σε αγροτικές περιοχές λαμβάνουν τις ίδιες αναβαθμίσεις με εκείνους στις πόλεις».