Η άνοδος και η πρόοδος των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης έχει προκαλέσει φόβους για τις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις τους στην κοινωνία. Για την αντιμετώπιση των σχετικών κινδύνων, πραγματοποιήθηκε η πρώτη παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Υπεύθυνη Τεχνητή Νοημοσύνη στον Στρατιωτικό Τομέα την περασμένη εβδομάδα. Εκεί, οι συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν να θέσουν την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ψηλότερα στην πολιτική ατζέντα.
Στο συνέδριο REAIM, το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Ολλανδία και τη Νότια Κορέα στη Χάγη, συμμετείχαν εκπρόσωποι από περισσότερες από 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Στις συνομιλίες πήραν μέρος υπουργοί, κυβερνητικοί εκπρόσωποι, think tanks και βιομηχανικές / πολιτικές ενώσεις. Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε να λάβει μέρος, ενώ η Ουκρανία δεν παρευρέθηκε.
Η πρόσκληση για δράση που υπογράφηκε από όλους τους συμμετέχοντες -εκτός από το Ισραήλ- επιβεβαίωσε ότι τα έθνη δεσμεύονται να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική τεχνητή νοημοσύνη σύμφωνα με «διεθνείς νομικές υποχρεώσεις και με τρόπο που δεν υπονομεύει τη διεθνή ασφάλεια, σταθερότητα και λογοδοσία».
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τον έλεγχο των όπλων, Bonnie Jenkins, ζήτησε υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικές καταστάσεις. «Καλούμε όλα τα κράτη να συμμετάσχουν μαζί μας στην εφαρμογή των διεθνών κανόνων, όσον αφορά στη στρατιωτική ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης» και των αυτόνομων όπλων, σημείωσε η Jenkins. «Θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε ανοιχτοί στη δέσμευση από οποιαδήποτε χώρα ενδιαφέρεται να ενταχθεί μαζί μας».
Ο εκπρόσωπος της Κίνας, Jian Tan, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνόδου ότι οι χώρες θα πρέπει «να αντιταχθούν στην αναζήτηση απόλυτου στρατιωτικού πλεονεκτήματος και ηγεμονίας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης» και να εργαστούν μέσω των Ηνωμένων Εθνών.
Άλλα ζητήματα που συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν την αξιοπιστία της στρατιωτικής τεχνητής νοημοσύνης, τις ακούσιες συνέπειες της χρήσης της, τους κινδύνους κλιμάκωσης και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Ορισμένοι συμμετέχοντες σημείωσαν τα οφέλη από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, ειδικά στην Ουκρανία, όπου η μηχανική μάθηση και άλλη τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για να αποκρούσει έναν μεγαλύτερο, πιο ισχυρό επιτιθέμενο.
Οι επικριτές λένε ότι η δήλωση δεν είναι νομικά δεσμευτική και αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει πολλές άλλες ανησυχίες σε σχέση με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των drones που καθοδηγούνται από AI.