Μια νέα έκθεση από τις Deutsche Telekom, Orange, TIM, Telefónica και Vodafone δείχνει τη σημαντική πρόοδο που σημειώνεται στη βελτίωση της ωριμότητας, της ασφάλειας και της ενεργειακής απόδοσης των δικτύων Open RAN.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, με τις παγκόσμιες υλοποιήσεις δικτύων αυτού του τύπου να φτάνουν πλέον σε δεκάδες χιλιάδες, το Open RAN «κλείνει το χάσμα με τα παραδοσιακά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας όσον αφορά στην ισοτιμία χαρακτηριστικών και απόδοσης, καθώς προγραμματίζονται περαιτέρω πιλοτικά μέσα στη φετινή χρονιά που θα οδηγήσουν σε πλήρους κλίμακας υλοποιήσεις, σε ολόκληρη την Ευρώπη, το 2025».
Υπό τον τίτλο «Open RAN MoU Progress Update on Maturity, Security and Energy Efficiency», η έκθεση αναφέρεται, επίσης, στους βασικούς τομείς εστίασης για τους παρόχους, για το 2023. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η παροχή βοήθειας στην ανάπτυξη τεχνολογιών Open RAN που θα επιτρέψουν την ευρύτερη ανάπτυξη σε πυκνοκατοικημένες περιοχές -σε σύγκριση με αυτό που είναι σήμερα εφικτό- ενισχύοντας τη συνεργασία με τις αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA), ενισχύοντας, παράλληλα, και την ενεργειακή απόδοση.
Η μελέτη σημειώνει πως το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ του παραδοσιακού RAN και του Open RAN κλείνει. Σημαντικές υλοποιήσεις είναι ήδη ορατές σε αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βόρεια Αμερική, με τη διευκόλυνση της κρατικής υποστήριξης. Στην Ευρώπη, σχετικές δοκιμές έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, ανακοινώνονται νέα πιλοτικά για τη φετινή χρονιά και αναμένονται ακόμη περισσότερα μέχρι το 2025. Βασική εστίαση για το 2023 θα αποτελέσει η ωριμότητα του 5G στις αστικές περιοχές και η ελαχιστοποίηση των γενικών εξόδων.
Οι πάροχοι συνεχίζουν να συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές για την ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με την ασφάλεια, την εφαρμογή και τη διαχείριση του Open RAN. Λίγο πριν την φετινή MWC23, οι εταιρείες ζήτησαν να συμπεριληφθεί επίσημα το Open RAN ως μέρος του συστήματος ασφάλειας του GSMA (NESAS) και του συστήματος πιστοποίησης 5G της ΕΕ, που ορίζεται από τον ENISA.
Την ίδια στιγμή, η διαθεσιμότητα ενεργειακά αποδοτικού υλικού σε συνδυασμό με τα σχετικά «sleep modes» βοηθά το Open RAN να παρουσιάζει τουλάχιστον την ενεργειακή απόδοση των σημερινών υποδομών. Οι πάροχοι συνεργάζονται με τη βιομηχανία για να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση όλων των στοιχείων, με ιδιαίτερη έμφαση στους radio transmitters και την υποδομή cloud. Για τους πρώτους, η ενεργειακή απόδοση βρίσκεται ήδη εντός του τυπικού εύρους που παρατηρείται με το παραδοσιακό RAN και θα βελτιωθεί περαιτέρω.
Αυτή είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά μελετών του νέου οικοσυστήματος Open RAN από τους προαναφερθέντες παρόχους. Στο πλαίσιο ενός Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε στις αρχές του 2021, οι εταιρείες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με όλους τους παράγοντες του κλάδου για να παρέχουν στο Open RAN βασικό ρόλο στα μελλοντικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αποφέροντας «σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές και τους επιχειρηματικούς πελάτες σε όλη την Ευρώπη».