Με στόχο την «έξυπνη σύνδεση» του οικοσυστήματος της κινητής τηλεφωνίας για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών σε κρίσιμους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, με έμφαση στον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, την Υγεία, το Εμπόριο και το Επιχειρείν η Vantage Towers πραγματοποίησε χθες ημερίδα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σάκης Έξαρχος, «οι ψηφιακές πλατφόρμες, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, το 5G και η τεχνητή νοημοσύνη είναι ορισμένες από τις τεχνολογίες που επηρεάζουν τομείς, όπως είναι οι μεταφορές, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η βιομηχανική παραγωγή, ο τουρισμός και η υγειονομική περίθαλψη, συμβάλλοντας καθοριστικά στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και στη διάθεση νέων υπηρεσιών και προϊόντων για το κοινό, μεταμορφώνοντας καθημερινά τη ζωή των ανθρώπων».
Ο κ. Έξαρχος πρόσθεσε ότι «η συμβολή της Vantage Towers είναι ζωτικής σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη σμίκρυνση του ψηφιακού κοινωνικού χάσματος. Οι υποδομές μας έχουν κεντρικό ρόλο τόσο για τη γρήγορη και αποτελεσματική ανάπτυξη του 5G στη χώρα μας, όσο και για την προώθηση της συνδεσιμότητας και την προσέλκυση επενδύσεων».
Η Vantage Towers είναι πάροχος παθητικών υποδομών με παρουσία σε περίπου 5.250 σημεία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν 5.500 μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα παρέχει και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιακής κάλυψης εσωτερικών χώρων.
Στην χθεσινή ημερίδα υπό τον τίτλο «Connect Smart, Gain Customers – Increase Enterprise Values» μίλησε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αθανάσιος Στάβερης, παραθέτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
Στον τομέα του Τουρισμού, οι αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) φέρνουν επανάσταση στην ταξιδιωτική εμπειρία παρέχοντας στους ταξιδιώτες εξατομικευμένες προτάσεις. Η παγκόσμια ταξιδιωτική και τουριστική αγορά αναμένεται να φτάσει τα 8,9 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027, με την τεχνητή νοημοσύνη να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την ανάπτυξη. Για παράδειγμα, οι αλγόριθμοι AI μπορούν να αναλύσουν τα προηγούμενα ταξίδια, τα ενδιαφέροντα και τον προϋπολογισμό ενός ταξιδιώτη για να προτείνουν το τέλειο δρομολόγιο. Αυτό το επίπεδο εξατομίκευσης έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη συνολική εμπειρία των πελατών και να αυξήσει την ικανοποίησή τους. Επιπλέον, τα drones χρησιμοποιούνται για την προώθηση τουριστικών προορισμών, καταγράφοντας εναέρια θέα που αναδεικνύουν την ομορφιά και τον ενθουσιασμό μιας συγκεκριμένης τοποθεσίας.
Στη βιομηχανία οι συσκευές IoT βελτιώνουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών παρέχοντας δεδομένα και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Μόνο στην Ευρώπη, η βιομηχανική αγορά IoT αναμένεται να φτάσει σε αξία 90 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2025, με την υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G να οδηγεί αυτή την ανάπτυξη. Παράλληλα η χρήση και δορυφορικών τηλεπικοινωνιών καθιστά την χρήση συσκευών ΙοΤ δυνατή σε περιοχές όπου 4G/5G ή οποιαδήποτε επίγειας υποδομής δεν είναι εφικτή.
Ο αντίκτυπος των νέων τεχνολογιών στον τομέα της Υγείας είναι εξίσου εντυπωσιακός. Οι αλγόριθμοι AI μετασχηματίζουν τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης παρέχοντας πιο ακριβείς διαγνώσεις και πιο εξατομικευμένες θεραπείες. Για παράδειγμα, οι αλγόριθμοι AI μπορούν να αναλύσουν ιατρικές εικόνες και να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Επιπλέον, οι συσκευές IoT επιτρέπουν την απομακρυσμένη παρακολούθηση και φροντίδα των ασθενών. Στην Ευρώπη, η αγορά ηλεκτρονικής υγείας αναμένεται να φτάσει τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025, με την ευρεία υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτή.
Στο εμπόριο η τεχνητή νοημοσύνη και το IoT χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών και την αύξηση των πωλήσεων. Για παράδειγμα, οι αλγόριθμοι AI μπορούν να αναλύσουν δεδομένα πελατών για να παρέχουν εξατομικευμένες προτάσεις και προωθήσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη αφοσίωση πελατών και πωλήσεις. Επιπλέον, οι συσκευές IoT επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να παρακολουθούν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους πιο αποτελεσματικά, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αποδοτικότητας, στη μείωση του κόστους και στην αύξηση της ικανοποίησης των πελατών. Η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου αναμένεται να φτάσει τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2024, με την υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτή.