Αν το ερώτημα σας θυμίζει τους Rolling Stones, εμείς θα σας πάμε στην Ookla. Όχι, δεν είναι ροκ μπάντα, αλλά η εταιρεία που διαχειρίζεται το γνωστό Speed Test (το οποίο γνωρίζουμε πόσο μπορεί να σας εκνευρίσει, αν η σύνδεση σας, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, δεν σας προσφέρει τα… προσδοκώμενα). Θα σας μεταφέρουμε, με απλά λόγια, το συμπέρασμα μιας έρευνας που πραγματοποίησε η συγκεκριμένη εταιρεία: υπάρχει μια σημαντική διακύμανση στην εμπειρία των καταναλωτών, ακόμη και εντός της εκάστοτε αγοράς. Δηλαδή, αν πας και ρωτήσεις κάποιον στο Αιγάλεω, μπορεί να σου πει τελείως διαφορετικά πράγματα από κάποιον στον Πειραιά.
Κάπως έτσι, παρά τις «εντυπωσιακές ονομαστικές ταχύτητες», η Ookla εντόπισε πως, σε παγκόσμια κλίμακα, η απόδοση των δικτύων 5G ποικίλλει περισσότερο από τις προηγούμενες γενιές δικτύων κινητής τηλεφωνίας, με τη μέση απόδοση να παρουσιάζει κάμψη σε αγορές όπου τα δίκτυα πέμπτης γενιάς έκαναν από νωρίς την εμφάνιση τους.
Είναι, βλέπετε, και το θέμα των επενδύσεων, που μπαίνει στο μικροσκόπιο των παρόχων, σε μια εποχή αντίθετων οικονομικών «ανέμων», αλλά και του business game που παίζεται με τους Big Tech, που λειτουργούν περίπου ως “τζαμπατζήδες”. Κάπου εδώ ταιριάζουν και οι αναφορές του Christel Heydemann, chief executive της Orange, ο οποίος, με λίγα λόγια, δήλωσε στους Financial Times πως οι ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αναγκάζονται να πουλήσουν μέρη της υποδομής τους για να επενδύσουν σε τομείς όπως η ανάπτυξη του 5G, λόγω του ότι οι αποδόσεις που βλέπουν, σε μια κορεσμένη αγορά, δεν είναι αρκετά υψηλές. Και δεν έχει άδικο αφού για την ώρα οι εφαρμογές περιορίζονται στο γρήγορο Internet.
Όπως και άλλοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες, ο Heydemann τάσσεται υπέρ της ενοποίησης. «Σήμερα στην Ευρώπη έχουμε σχεδόν 100 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ενώ υπάρχουν μόνο τρεις στην Κίνα, τρεις στις ΗΠΑ και ούτω καθεξής, επομένως έχουμε ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί τις επενδύσεις», είπε, προσθέτοντας πως «η Ευρώπη έχει ήδη καθυστερήσει τη διάθεση του 5G σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Εάν προσθέσετε σε αυτά και το βάρος των επενδύσεων σε οπτικές ίνες, που πρέπει ακόμη να αναπτυχθούν σε ορισμένες χώρες, υπάρχει μια εξίσωση που είναι δύσκολη για την Ευρώπη».
Εμείς, πάντως, φτάσαμε μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, όπου βρεθήκαμε για δύο μέρες. Το ένα βράδυ σε ένα live που ήταν αφιερωμένο (και) στον Frank Sinatra και το επόμενο -ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου- στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση τριών ετών από την έναρξη λειτουργίας του gov.gr. Κρατάμε αυτό που είπε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Margrethe Vestager, η οποία, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της, δήλωσε εντυπωσιασμένη από το gov.gr και σημείωσε πως η Ελλάδα αποτελεί «έμπνευση» στο συγκεκριμένο τομέα. Αλλά, από την άλλη, δεν παρέλειψε να προσθέσει πως η χώρα μας έχει ακόμα να διανύσει δρόμο ως προς τη συνδεσιμότητα με υψηλές ταχύτητες και τη ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων. Μαστίγιο και καρότο, δηλαδή.
Τι άλλο θέλουμε να σας πούμε; Ότι προκηρύχθηκε η Δέσμη Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» με συνολικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από την υιοθέτηση και ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα. Μάλιστα, η ανακοίνωση της προκήρυξης, που αναμενόταν εδώ και μέρες και που είχε μάλλον καθυστερήσει, έγινε βραδινές ώρες και έπιασε κάποιους… στον ύπνο. Κρατήστε πως οι δράσεις θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού και πως οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας. Βροχή τα (ψηφιακά) γκολ αλλά και τα εκατομμύρια!
Κλείνοντας, να σας αναφέρουμε πως την επόμενη φορά που θα μας διαβάσετε, την ερχόμενη Δευτέρα, θα είμαστε στη Βαρκελώνη, για το φετινό Mobile World Congress μαζί με όλο το team της Smart Press. Οπότε, μείνετε συντονισμένοι, γιατί οι εξελίξεις από την αγορά της τεχνολογίας και την τηλεπικοινωνιών, αναμένονται συναρπαστικές!