Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε τη γερμανική Deutsche Telekom, ώστε να συντονίσει την κατασκευή ενός νέου ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού δικτύου υψηλής ασφάλειας.
Υπό την ονομασία Euro QCI (European Quantum Communication Infrastructure), το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός επίγειου τμήματος που θα βασίζεται σε δίκτυα επικοινωνιών οπτικών ινών για τη σύνδεση στρατηγικών τοποθεσιών, σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο, αλλά και σε ένα στο διάστημα, που θα βασίζεται στη λειτουργία δορυφόρων.
Άλλοι εταίροι του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνουν τις Airbus DS, Thales SIX και AIT, ενώ ο συντονιστικός οργανισμός, του οποίου ηγείται η DT, φέρει την ονομασία Petrus.
«Ως συντονιστής του έργου Petrus, συμβάλλουμε στο να κάνουμε την Ευρώπη ηγέτη στην κβαντική επικοινωνία και να ενισχύσουμε την κυριαρχία και την ασφάλεια των επικοινωνιών», δήλωσε η Daniela Theisinger, MD του DT Global Business BeLux / France. «Αυτή η υποδομή θα προσφέρει πραγματικό όφελος στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα ευρωπαϊκά μας θεσμικά όργανα».
Όσον αφορά στο τι ακριβώς αποτελεί η κβαντική επικοινωνία, η σελίδα της ΕΕ για το έργο αναφέρει ότι περιλαμβάνει «ενσωμάτωση κβαντικών συστημάτων σε υπάρχουσες υποδομές επικοινωνίας, παρέχοντας ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας που βασίζεται στην κβαντική φυσική».
Το σύστημα, σύμφωνα με την ίδια αναφορά, «θα ενισχύσει την προστασία των κυβερνητικών θεσμών της Ευρώπης, των κέντρων δεδομένων, των νοσοκομείων, των ενεργειακών δικτύων και άλλων, αποτελώντας έναν από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια, για τις επόμενες δεκαετίες».
Το EuroQCI θα κάνει χρήση καινοτόμων τεχνολογιών κβαντικής επικοινωνίας, όπως εκείνων που αναπτύχθηκαν από τους ερευνητές του «Quantum Technologies Flagship». Η συμμετοχή των ευρωπαίων βιομηχανικών εταίρων και των ΜμΕ θεωρείται επίσης σημαντική, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κρίσιμα στοιχεία του EuroQCI βασίζονται σε ευρωπαϊκές τεχνολογίες και, τελικά, για την ενίσχυση των επιστημονικών, τεχνολογικών και βιομηχανικών δυνατοτήτων της Ευρώπης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και των κβαντικών τεχνολογιών.
«Έτσι, η πρωτοβουλία θα συμβάλει στην ευρωπαϊκή ψηφιακή κυριαρχία, στη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και στην επίτευξη του στόχου της Ψηφιακής δεκαετίας της Ευρώπης, ώστε να βρίσκεται στην αιχμή των κβαντικών δυνατοτήτων έως το 2030» σημειώνεται χαρακτηριστικά.