Ο σύνδεσμος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται γύρω από την αγορά των ημιαγωγών (China Semiconductor Industry Association – CSIA), αντιτίθεται στους ελέγχους των εξαγωγών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Ολλανδία.
Οι περιορισμοί, εφόσον εφαρμοστούν, «θα προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στη βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας, πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και μακροπρόθεσμες ζημιές στα συμφέροντα των καταναλωτών παγκοσμίως», ανέφερε ο σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του.
Ο CSIA κάλεσε την κινεζική κυβέρνηση να θεσπίσει κανόνες «για τη διατήρηση της υγιούς ανάπτυξης του παγκόσμιου οικοσυστήματος της βιομηχανίας των ημιαγωγών».
Τον Ιανουάριο, δημοσιεύματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ιαπωνία και η Ολλανδία συμφώνησαν να συμμορφωθούν με τους εξαγωγικούς περιορισμούς κατά του τομέα των chipset της Κίνας, οι οποίοι είχαν ανακοινωθεί από την αμερικανική κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2022.
Οι αρχικές κυρώσεις είχαν ως στόχο τις κινεζικές αγορές προηγμένων υπολογιστικών chipset τεχνητής νοημοσύνης (AI), καθώς και εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή chipset αιχμής, με την Ιαπωνία και την Ολλανδία να αποτελούν ηγέτες της αγοράς στην τελευταία κατηγορία.
Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δεν έχουν απαντήσει άμεσα σε αναφορές ότι συνεργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τόσο ο βαθμός συμμόρφωσής τους όσο και η επιβολή των περιορισμών αποτελούν σημεία που δεν έχουν διευκρινιστεί.
Η ολλανδική ASML είναι ο κυρίαρχος πάροχος μηχανημάτων λιθογραφίας ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας (EUV), τα οποία είχε ήδη σταματήσει να διαθέτει στην Κίνα, σε συμμόρφωση με προηγούμενη απόφαση των ΗΠΑ. Μαζί με την ASML, η Nikon και η Canon παράγουν μηχανήματα λιθογραφίας βαθιάς υπεριώδους ακτινοβολίας (DUV), τα οποία χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές chipset.
Η Semiconductor Manufacturing International με έδρα τη Σαγκάη και ο κατασκευαστής μνήμης Yangtze Memory Technologies με έδρα τη Γουχάν, βρίσκονται μεταξύ των κινεζικών εταιρειών που πρόκειται να επηρεαστούν από τους περιορισμούς.