Ιδιαίτερα θετικές αναφορές έκανε χθες η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager, για την πρόοδο της Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Στο σύντομο χαιρετισμό της (μέσω μαγνητοσκοπημένου βίντεο) στην εκδήλωση με τίτλο «Ένα κράτος ψηφιακό, η Ελλάδα σε κίνηση», με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την έναρξη λειτουργίας του gov.gr, συνεχάρη τη χώρα μας για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα της ψηφιοποίησης, δήλωσε εντυπωσιασμένη από το gov.gr, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα αποτελεί «έμπνευση» στον τομέα αυτόν.
Η Margrethe Vestager με χαρτοφυλάκιο «Ευρώπη έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή» δεν παρέλειψε, πάντως, να προσθέσει πως η Ελλάδα έχει ακόμα να διανύσει δρόμο ως προς τη συνδεσιμότητα με υψηλές ταχύτητες και την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ίδια εκδήλωση μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η τεχνολογία δεν σταματά να αναπτύσσεται και ως εκ τούτου η χώρα χρειάζεται διαρκώς να επιταχύνει στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). «Θα βρεθούμε μπροστά σε νέες μεγάλες προκλήσεις, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη» πρόσθεσε, ωστόσο, «έχουμε πλέον την τεχνογνωσία να τρέξουμε».
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος» (το εθνικό αποθετήριο, όπου καταγράφονται και συγκεντρώνονται όλες οι διαδικασίες του Κράτους, φυσικές ή ψηφιακές) σημειώνοντας ότι έχουν εντοπιστεί 5.000 διαδικασίες οι οποίες το επόμενο διάστημα όλες θα ψηφιοποιηθούν.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν όλοι οι κρατικοί φορείς που συμβάλλουν στην υλοποίηση έργων ΤΠΕ και στελέχη της αγοράς.
Μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών) Γιώτα Παπαρίδου, επεσήμανε τον κίνδυνο της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης σημαντικού τμήματος των έργων ΤΠΕ που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, εξαιτίας των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και των καθυστερήσεων στην υπογραφή των συμβάσεων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αφήσει απλήρωτες τις εταιρείες και όπως είπε δεν θα μιλάμε για μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ όπως στο παρελθόν, αλλά για δις. που δεν μπορεί να σηκώσει η αγορά.