Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Δίκαιου Εμπορίου της Ιαπωνίας, η Apple και η Google ενδέχεται να παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, λόγω του χειρισμού που πραγματοποιούν γύρω από τα mobile apps, με την ίδια να αναφέρεται σε περαιτέρω ρυθμίσεις για την αποτροπή αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς.
Μια ανάλυση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αντιμονοπωλιακή εποπτική αρχή διαπίστωσε ότι οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί κατέχουν ένα «δυοπώλιο» στα λειτουργικά συστήματα κινητής τηλεφωνίας στην αγορά της Ιαπωνίας, με το μερίδιο του iOS της Apple στο 46,6% και του Android της Google στο 53,4%. Κυριαρχούν, επίσης, στην αγορά των app stores, όπου η Επιτροπή ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αρκετή ανταγωνιστική πίεση».
Η έκθεση κάλεσε την Apple και την Google να επιτρέψουν στους χρήστες να επιλέξουν τρόπους πληρωμής τρίτων αντί να τους αναγκάζουν να περνούν από τις δικές τους υπηρεσίες, αντιμετωπίζοντας ένα ζήτημα που αναφέρεται συχνά και από άλλες ρυθμιστικές αρχές αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.
Η Αρχή αναφέρθηκε στα τέλη που κρατούν οι δύο εταιρείες από τις πωλήσεις εφαρμογών, που κυμαίνονται από 15% έως 30%, ένα θέμα που απασχολεί πολλούς developers. Ο μονομερής καθορισμός υπερβολικών τελών θα μπορούσε να συνιστά κατάχρηση δεσπόζουσας διαπραγματευτικής θέσης, σύμφωνα με την ιαπωνική αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, τόνισε η ιαπωνική FTC.
Σε γραπτές απαντήσεις προς τη ρυθμιστική Αρχή, η Apple είπε ότι θεωρεί πως ένα μοντέλο που βασίζεται στις προμήθειες είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη εφαρμογών. Η Google ισχυρίστηκε ότι οι περισσότεροι προγραμματιστές που πληρώνουν τέλη χρεώνονται με ποσοστά 15% ή λιγότερο.
Η FTC υποστήριξε ότι η Google και η Apple θα μπορούσαν να ευνοήσουν τις δικές τους εφαρμογές σε σχέση με τους ανταγωνιστές χειραγωγώντας, για παράδειγμα, την τοποθέτηση των αποτελεσμάτων στις αναζητήσεις. Προέτρεψε τις δύο εταιρείες να εξασφαλίσουν ίσους όρους ανταγωνισμού. Και οι δύο αρνήθηκαν ότι εμπλέκονται σε τέτοια συμπεριφορά.
Το αν η Apple και η Google θα ακολουθήσουν οικειοθελώς τα αιτήματα της FTC παραμένει ασαφές. Η έκθεση ζήτησε νομικά μέτρα για την αποτροπή αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς. Η ισχύουσα αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, η οποία μπορεί να ανταποκριθεί μόνο εκ των υστέρων και απαιτεί χρονοβόρες έρευνες, είναι κατά την άποψή της ανεπαρκής για την αντιμετώπιση του ταχέως μεταβαλλόμενου ψηφιακού τομέα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε μια προληπτική προσέγγιση στη ρύθμιση με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές που πρόκειται να εφαρμοστεί το 2023. Η νομοθεσία απαγορεύει στους τεχνολογικούς γίγαντες να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των ανταγωνιστών στις πλατφόρμες τους ή να περιορίζουν τους χρήστες στις δικές τους υπηρεσίες πληρωμών.
Οι ρυθμιστικές Αρχές σε άλλα μέρη του κόσμου έχουν αναγκάσει την Apple και την Google να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Για παράδειγμα, αφότου η Νότια Κορέα ψήφισε νομοθεσία το 2021 που απαγορεύει στους διαχειριστές καταστημάτων εφαρμογών να αναγκάζουν τους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν εξωτερικά συστήματα χρέωσης, οι δύο εταιρείες άρχισαν να επιτρέπουν και άλλες μεθόδους πληρωμής για την τοπική αγορά.