Έχουμε δύο πράγματα να σας πούμε για την τεχνητή νοημοσύνη. Αρχικά, ότι είδαμε την ταινία M3GAN, στην οποία πρωταγωνιστεί μια παιδική κούκλα σε μέγεθος… παιδιού, που διαθέτει AI και τα κάνει όλα γυαλιά – καρφιά. Δεν μας άρεσε. Άτεχνο. Μάλλον ο δημιουργός είχε έλλειψη φυσικής νοημοσύνης… Γούστα είναι αυτά θα πείτε και πολύ σωστά!
Μιλώντας φυσικά για ΑΙ ο λόγος για το ChatGPT, το οποίο και συνδρομητικό πλάνο παρουσίασε, και έφτασε αισίως τους 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες τον Ιανουάριο. Έθεσε, έτσι, νέο ρεκόρ ανάπτυξης στα consumer applications. Γυαλιά – καρφιά. Αν σκεφτείτε πόσα χρόνια χρειάστηκε το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και η κινητή για να καθιερωθούν μοιάζει σαν να πίνουμε ΑΙ από πυροσβεστικό κρουνό. Μόνο που το νερό ακόμα είναι γλυφό…
Είμαστε βέβαιοι πως για να διαβάζετε αυτό το newsletter, είναι πολύ πιθανό να έχετε χρησιμοποιήσει το ChatGPT – ή, τουλάχιστον, να σας έχει πει για αυτό κάποιος… οδηγός ταξί. Είναι σαφές πως το AI θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διαμόρφωση του τεχνολογικού μέλλοντος. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να πραγματώσει εκείνες τις φουτουριστικές προβλέψεις που ήθελαν την τεχνολογία να δουλεύει πραγματικά για εμάς. Επί του παρόντος, πάντως, θέλει προσοχή. Στο μέλλον, μας περιμένουν διάφορα (ελπίζουμε όχι κούκλες που έχουν το κακό μέσα τους). Το γεγονός είναι ότι κάθε μέρα κάνουν χρήση της εφαρμογής 13.000.000 χρήστες, (σύμφωνα με την UBS), μεγάλο μέρος των οποίων θα ήταν πρόθυμο να πληρώσει από 7 μέχρι 20 δολάρια που είναι το πλάνο συνδρομής.
Αν θέλετε να μείνουμε λίγο ακόμη στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, να σας πούμε πως ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσαν τα χέρια σε μια συμφωνία για την επιτάχυνση και την ενίσχυση της χρήσης της. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πλαίσιο, το λεγόμενο AI modeling, το οποίο αφορά σε αλγόριθμους μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιούν δεδομένα για τη λήψη λογικών αποφάσεων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών λειτουργιών και υπηρεσιών. Φαντάζεστε τα κόμματα να τσακώνονται στη Βουλή και στη μέση να βρίσκεται ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης; Διότι, αν κρίνουμε από τα τεκταινόμενα στη Βουλή υπάρχει προφανής έλλειψη φυσικής και πολιτικής νοημοσύνης. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το πρώτο βήμα έχει γίνει με το gov.gr και την ευρεία απόδοχή του, οπότε το ΑΙ σαν επόμενο βήμα από τους… Κυριάκος2 δεν θα μας εκπλήξει.
Δεν θα σας κουράσουμε άλλο με το AI. Θα περάσουμε σε πιο «πεζά» πράγματα και σε διαμάχες που λαμβάνουν χώρα τώρα που μιλάμε (για την ακρίβεια, τώρα που μας διαβάζετε). Υπέρ μιας «δίκαιης μοιρασιάς» φαίνεται πως τάσσονται οι ευρωπαϊκές Αρχές, καθώς εξετάζουν μια πρόταση βάσει της οποίας οι εταιρείες που είναι «υπεύθυνες» για τη μεγάλη κίνηση δεδομένων -πχ Netflix- θα συνεισφέρουν στην κάλυψη του κόστους των υποδομών. Να εκφράσουμε έναν προβληματισμό; Αργά ή γρήγορα και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το επιπρόσθετο κόστος θα φτάσει στους καταναλωτές. Εκτός αν δουν οι πλατφόρμες τα έξοδα τους να αυξάνονται και πουν «δεν πειράζει, χαλάλι». Δεν νομίζω Τάκη, που έλεγε και μια παλιά διαφήμιση των Multirama.
Έχουμε και κάτι από τον κόσμο των crypto. Από τη μια, η Μεγάλη Βρετανία παρουσίασε σχέδιο για τη ρύθμιση του τομέα των κρυπτονομισμάτων, προτείνοντας μια σειρά μέτρων. Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε έναν οδικό χάρτη μέσω του οποίου καλεί σε ενίσχυση των προσπαθειών για ρύθμιση. Ναι, η λέξη – κλειδί είναι η «ρύθμιση». Ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη βάζουν στο στόχαστρο τα κρυπτονομίσματα. Δεν ξέρουμε αν θα έρθουν εξελίξεις – και αν θα είναι οι σωστές. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι όταν κάποιος μας μιλάει για κρυπτονομίσματα, συνήθως γυαλίζουν τα μάτια του. Έχει χαθεί εκείνος ο «αέρας» της αλλαγής, της όποιας «επανάστασης». Πλέον, είναι μόνο η κερδοσκοπία – που οδηγεί την αγορά και τη ρύθμιση.
Και δεν είμαστε συντηρητικοί. Λίγες γραμμές πιο πάνω, σας είπαμε για την τεχνητή νοημοσύνη που θα μας οδηγήσει στο μέλλον. Μια επένδυση σε Bitcoin, άντε να φέρει κάποιο κέρδος. Δεν είναι κακό, αλλά δεν ανοίγεται και κανένας λαμπερός και πεφωτισμένος δρόμος για την ανθρωπότητα από αυτό… Unpopular opinion, που λένε! Αλλά αν ήταν να σας χαϊδεύουμε τα αυτιά, θα είχαμε γίνει πολιτικοί.