Με το κυβερνοέγκλημα να σημειώνει σημαντική εξάπλωση, είναι αναμενόμενο πως οι ομάδες που βρίσκονται πίσω από τις διαδικτυακές επιθέσεις χρειάζονται και «υπαλληλικό προσωπικό». Και δεν αναζητούν μόνο άλλους εγκληματίες, καθώς οι θέσεις που σχετίζονται με προγραμματιστές, administrators και σχεδιαστές παρουσιάζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη.
Και όπως υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην αγορά της κυβερνοσφάλειας για τα μεγαλύτερα ταλέντα, οι κυβερνοεγκληματίες προσφέρουν και αυτοί με τη σειρά τους υψηλούς μισθούς και προνόμια, ώστε να προσελκύσουν ταλέντο. Ορισμένες αγγελίες για hackers αναφέρονταν σε ετήσιους μισθούς που έφταναν ακόμη και τα 1,2 εκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε η Kaspersky, οι προγραμματιστές είναι οι πιο περιζήτητοι στο «οικοσύστημα» του κυβερνοεγκλήματος. Οι ερευνητές της εταιρείας εξέτασαν περίπου 200.000 μηνύματα που σχετίζονταν με θέσεις εργασίας και που δημοσιεύτηκαν σε 155 φόρουμ στο dark web, από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2022.
Ο αριθμός των αναρτήσεων κορυφώθηκε τον Μάρτιο του 2022, πιθανώς λόγω των lockdown που σχετίζονταν με τον COVID-19 και τις περικοπές στα εισοδήματα. Ωστόσο, οι θέσεις εργασίας -τόσο για αναζήτηση όσο και για προσφορά- ξεπέρασαν τις 10.000 ανά τρίμηνο.
Άλλες θέσεις που παρουσίασαν σημαντική ζήτηση αποτέλεσαν οι ειδικοί στις επιθέσεις, οι reverse engineers, οι testers, οι αναλυτές, οι διαχειριστές και οι σχεδιαστές. Ακόμη και τα πιο εξελιγμένα hacking groups χρειάζονταν «ταλέντα», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Σημειώνεται πως δεν αφορούσαν όλες οι καταχωρίσεις ρόλους που θα εκτελούσαν παράνομες εργασίες. Για παράδειγμα, μια «γνωστή ρωσική τράπεζα» προσπάθησε να προσλάβει προγραμματιστές, ενώ άλλες επιχειρήσεις αναζητούσαν υποψηφίους για να αναπτύξουν νόμιμα μαθήματα IT.
Οι αγγελίες προσέφεραν και κίνητρα, όπως το ότι «με κάθε επιτυχημένη εργασία θα λαμβάνετε μια αύξηση, ένα άμεσο μπόνους» και άδεια μετ’ αποδοχών. Οι μισθοί που αναφέρονταν ήταν ιδιαίτερα υψηλοί και έφταναν ακόμη και τις 100.000 δολάρια, αλλά ο μέσος μισθός, ανάλογα πάντα με τη θέση, κυμαινόταν μεταξύ 1.300 και 4.000 δολαρίων.
Η ανάλυση διαπίστωσε ότι ορισμένοι άνθρωποι που αναζητούσαν δουλειά έδειχναν να χρειάζονται απλώς τα χρήματα, αλλά για άλλους ήταν πιο δύσκολο να εντοπιστούν οι λόγοι. Σε κάθε περίπτωση, εκείνοι που αναζητούν μια τέτοια εργασία, μπορεί να μην καταλαβαίνουν πάντα με ποιους συναλλάσσονται.
«Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν πολλούς λόγους για να πάνε στο dark web και να αναζητήσουν δουλειά», έγραψαν οι ερευνητές. «Πολλοί έλκονται από τις προσδοκίες για εύκολο χρήμα και μεγάλο οικονομικό κέρδος. Τις περισσότερες φορές, αυτό είναι μόνο μια ψευδαίσθηση».
Επιπλέον, οι μισθοί είναι «σπάνια σημαντικά υψηλότεροι από εκείνους που μπορεί κάποιος να κερδίσει νόμιμα». «Παρόλα αυτά, δυσαρεστημένοι με την αμοιβή τους, ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων στη νόμιμη οικονομία εγκατέλειψε τη δουλειά του για να βρει παρόμοια απασχόληση στην αγορά του dark web». «Επίσης, οι αλλαγές στην αγορά, οι απολύσεις και οι περικοπές μισθών, συχνά τους ωθούν να αναζητήσουν δουλειά σε ιστοσελίδες κυβερνοεγκλήματος».