Την Προεδρία του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Body of European Regulators for Electronic Communications-BEREC) για το 2023 ανέλαβε ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Κ. Μασσέλος.
Με αφορμή την έναρξη άσκησης των νέων του καθηκόντων, ο κ. Μασσέλος δήλωσε: «Σε μία περίοδο ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και σύνθετων ρυθμιστικών προκλήσεων, η ΕΕΤΤ πρωταγωνιστεί στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ενισχύοντας τη συμμετοχή της στη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου και αποκτώντας πολύτιμη τεχνογνωσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η άσκηση της Προεδρίας του BEREC ενισχύει τη δυνατότητα συμβολής μας στην κοινή προσπάθεια για επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης και αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις σε όφελος των καταναλωτών και της αγοράς.»
Το BEREC αποτελεί ευρωπαϊκό όργανο που απαρτίζεται από τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές (ΕΡΑ) της ΕΕ και έχει ως βασικό σκοπό τη διασφάλιση της συνεπούς εφαρμογής του ενωσιακού κανονιστικού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Με το πολύπλευρο έργο και τις παρεμβάσεις του, το BEREC συμβάλλει στην ανάπτυξη και την καλύτερη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Επίσης, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, συνεπικουρεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ΕΡΑ στην εφαρμογή του και συμπληρώνει, σε ενωσιακό επίπεδο, τα ρυθμιστικά καθήκοντα που εκτελούνται σε εθνικό επίπεδο από τις ΕΡΑ.
Βασικές προτεραιότητες της στρατηγικής του BEREC για την τρέχουσα περίοδο αποτελούν η προώθηση της πλήρους συνδεσιμότητας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, η ενίσχυση των αειφόρων και ανοικτών ψηφιακών αγορών και η ενδυνάμωση των τελικών χρηστών. Στο πλαίσιο αυτό και υπό την καθοδήγηση της ΕΕΤΤ, το BEREC υιοθέτησε για το 2023 ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 51 δράσεων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα που διερευνούν τη σκοπιμότητα συμμετοχής των μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών στο κόστος κατασκευής των τηλεπικοινωνιακών δικτύων (‘fair share’), ενθαρρύνουν τη μετάβαση από τις παραδοσιακές υποδομές (copper switch-off, 2G/3G phase-out) σε δίκτυα πολύ υψηλών ταχυτήτων (Very High Capacity Networks), υποστηρίζουν την εφαρμογή του Digital Markets Act, εξετάζουν τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά τηλεπικοινωνιών, αναλύουν τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα νέα επιχειρησιακά μοντέλα καθώς και τις επιπτώσεις τους στο ρυθμιστικό περιβάλλον (tower/fiber companies, δορυφόροι LEO, Internet of Things, cloud computing κ.λπ.), ενώ επιπλέον εκτείνονται σε θέματα κυβερνοασφάλειας και αειφόρου ανάπτυξης των ψηφιακών αγορών. Μέσω των δράσεών του, το BEREC συμβάλλει αποφασιστικά στην εκπλήρωση των στόχων που έχει θέσει η ΕΕ στην Ψηφιακή Πυξίδα και στο πρόγραμμα πολιτικής «Πορεία προς την Ψηφιακή Δεκαετία» με χρονικό ορίζοντα το 2030.