Φανταστείτε ένα μέλλον όπου δεν θα πετάμε τις μεταχειρισμένες ηλεκτρονικές συσκευές που πλέον δεν χρειαζόμαστε. Αντίθετα, μεμονωμένα εξαρτήματα θα συλλέγονται για να χρησιμοποιηθούν για δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη φόρα. Όταν πια και αυτά φτάσουν στο τέλος της ζωής τους, θα τα ανακυκλώνουμε για να χρησιμοποιήσουμε τα υλικά τους σε φορητούς υπολογιστές, οθόνες ή τηλέφωνα νέας γενιάς. Φανταστείτε ένα μέλλον όπου τίποτα δεν πάει χαμένο και το βουνό των ηλεκτρονικών που πετιούνται κάθε χρόνο (πάνω από 57 εκατομμύρια τόνοι, παγκοσμίως) έχει μειωθεί δραματικά. Όχι μόνο η τεχνολογία παύει να είναι άρρηκτα δεμένη με τα υλικά αλλά αυτά με τη σειρά τους τροφοδοτούν μια ισχυρή κυκλική οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η ανάγκη για νέες, πρώτες ύλες.
Πριν από ένα χρόνο, παρουσιάσαμε το Concept Luna, την πρωτοποριακή μας πρόταση για έναν βιώσιμο υπολογιστή, που απεικονίζει το όραμά μας για το πώς μπορούμε να μειώσουμε τα απόβλητα και τις εκπομπές αερίων, να επαναχρησιμοποιήσουμε υλικά και να επιτύχουμε καινοτομία που ξεχωρίζει. Οι μηχανικοί του τμήματος Experience Innovation Group εργάστηκαν τον τελευταίο χρόνο για να βελτιώσουν περαιτέρω τον αρθρωτό σχεδιασμό του Concept Luna, εξαλείφοντας την ανάγκη για χρήση κόλλας και καλωδίων και ελαχιστοποιώντας τη χρήση βιδών. Αυτές οι βελτιώσεις διευκολύνουν την επισκευή και την αποσυναρμολόγηση ενός υπολογιστή. Το Concept Luna θα μπορούσε να απλοποιήσει και να επιταχύνει δραματικά τις διαδικασίες επισκευής και αποσυναρμολόγησης, καθιστώντας τα εξαρτήματα του πιο εύκολα προσβάσιμα και διευρύνοντας τις ευκαιρίες για επαναχρησιμοποίηση.
Οι εταιρείες ανακύκλωσης μπορεί να χρειαστούν περισσότερο από μία ώρα για να αποσυναρμολογήσουν έναν υπολογιστή με τη σημερινή τεχνολογία όπου τα διάφορα εξαρτήματα είναι στερεωμένα με βίδες και κόλλες. Με την εξελιγμένη σχεδίαση του Concept Luna, μειώσαμε τον χρόνο αποσυναρμολόγησης σε λίγα λεπτά. Χρησιμοποιήσαμε έως και μία γραμμή συναρμολόγησης υπό κλίμακα για να καθοδηγήσει την ομάδα σχεδιασμού μας, με αποτέλεσμα μια συσκευή που τα ρομπότ μπορούν να αποσυναρμολογήσουν γρήγορα και εύκολα.
Συνδυάζοντας τη βιώσιμη σχεδίαση του Concept Luna με την τηλεμετρία και τον ρομποτικό αυτοματισμό, δημιουργήσαμε ένα πρωτότυπο, ικανό να πυροδοτήσει σεισμικές αλλαγές στη βιομηχανία και να αυξήσει την κυκλικότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η δημιουργία μιας βιώσιμης συσκευής σίγουρα είναι κάτι το ξεχωριστό, αλλά πρώτιστη σημασία έχει ο πιθανός αντίκτυπος στον τρόπο που κατασκευάζονται εκατομμύρια συσκευές τεχνολογίας κάθε χρόνο και η βελτιστοποίηση των υλικών σε αυτές για μελλοντική επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση τους.
Η τηλεμετρία που προσθέσαμε στο Luna μας δίνει την ευκαιρία να ελέγξουμε την κατάσταση μεμονωμένων στοιχείων του συστήματος για να διασφαλίσουμε ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Επειδή οι πελάτες χρησιμοποιούν τις συσκευές με διαφορετικούς τρόπους, δεν φτάνουν όλα τα εξαρτήματα στο τέλος της ζωής τους ταυτόχρονα. Όσοι εργάζονται από το σπίτι, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιούν εξωτερικές συσκευές, όπως πληκτρολόγια και οθόνες. Σε μια τέτοια περίπτωση, το πληκτρολόγιο και η οθόνη του φορητού υπολογιστή έχουν χρησιμοποιηθεί ελάχιστα, ακόμη και όταν η μητρική πλακέτα χρειάζεται αντικατάσταση. Η εξελιγμένη μορφή του Concept Luna μπορεί με τη βοήθεια της τηλεμετρίας να βελτιστοποιήσει τη διάρκεια ζωής των μεμονωμένων εξαρτημάτων. Στην πιο απλουστευμένη του μορφή, μοιάζει με τον τρόπο που συντηρούμε τα οχήματά μας: δεν πετάμε όλο το αυτοκίνητο όταν χρειαζόμαστε νέα ελαστικά ή φρένα.
Η συνεχιζόμενη εργασία σχετικά με το Concept Luna μας φέρνει πιο κοντά σε ένα μέλλον όπου οι περισσότερες συσκευές κατασκευάζονται με αρθρωτό τρόπο. Η προσθήκη της ρομποτικής και του αυτοματισμού δρουν ως καταλύτης για την επιτάχυνση της αποσυναρμολόγησης της συσκευής με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, τον έλεγχο της κατάστασης των εξαρτημάτων και της υπολειπόμενης χρηστικότητας τους και την καλύτερη κατανόηση σχετικά με ποια εξαρτήματα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν, ώστε τίποτα να μην πάει χαμένο. Tο όραμα μας αυτό έχει μεγάλες και βαθιές επιπτώσεις για εμάς, τους πελάτες μας και τον κλάδο του ΙT γενικότερα, καθώς εργαζόμαστε όλοι μαζί για τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Οι παραπάνω ανησυχίες εμπνέουν την ομάδα των μηχανικών, των ειδικών μας για τη βιωσιμότητα και των σχεδιαστών μας ώστε να συνεχίσουν να εξελίσσουν το Concept Luna. Και, ενώ το Luna είναι μέχρι τώρα «απλά μια ιδέα», παραμένει ταυτόχρονα ένα μακροπρόθεσμο όραμα για το πώς επιτυγχάνουμε ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην βιομηχανία και στην κοινωνία μέσω πρακτικών κυκλικής σχεδίασης. Καθώς κάνουμε βήματα προς την επίτευξη των στόχων μας για την προώθηση της βιωσιμότητας, θα συνεχίσουμε να καινοτομούμε, να ωθούμε τον σχεδιασμό στα όρια, να επιζητούμε τις γνώμες τρίτων και να επανεξετάζουμε τα επιχειρηματικά μοντέλα. Όλη αυτή η προσπάθεια με το Luna έχει να κάνει με την προώθηση της καινοτομίας και τη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλους.