Ένα μάλλον ηλιόλουστο πρωινό, κάπου εκεί στην Κομισιόν, λαμβάνει χώρα μια συζήτηση όπως η παρακάτω: «Πρέπει να επιταχύνουμε την εξάπλωση της γρήγορης συνδεσιμότητας. Ο κόσμος θέλει γρήγορα δίκτυα, παντού και πάντα. Τι θα κάνουμε;» «Λοιπόν, έχω μια ιδέα», θα πει κάποιος άλλος. Μόνο που θα τα πουν λίγο δυνατά και θα φτάσουν και σε εμάς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λοιπόν, ετοιμάζεται να προτείνει υποχρεωτικά μέτρα που στόχο θα έχουν την επιτάχυνση της ανάπτυξης γρήγορων δικτύων – η λέξη κλειδί είναι gigabit.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, στα μέτρα θα συμπεριλαμβάνεται η πρόσβαση σε δημόσια κτίρια, ο εξορθολογισμός των διαδικασιών αδειοδότησης και η ενοποίηση των σημείων ενημέρωσης, έχοντας ως στόχο την ταχεία ανάπτυξη δικτύων όπως το 5G και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Το όνομα του συγκεκριμένου κανονισμού θα είναι «Gigabit Infrastructure Act» και η παρουσίαση του αναμένεται -σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές και φήμες- μέσα στις πρώτες μέρες του ερχόμενου Φεβρουαρίου.
Και αν αναρωτιέστε «μα τι θα τα κάνουμε τόσα πολλά και τόσο γρήγορα δίκτυα;», σας έχουμε την απάντηση: θα ανταλλάσσουμε μηνύματα στο Viber!!!
Και όχι μόνο μηνύματα, καθώς η γνωστή εφαρμογή, πριν λίγο καιρό, ενεργοποίησε και τη δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων. Άλλωστε, πριν από μερικές μέρες, η υπηρεσία κάλεσε όλο τον καλό δημοσιογραφικό κόσμο στο πρώτο meeting που πραγματοποίησε στην Ελλάδα για τα media. Εκεί, μας μίλησε για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του Viber να εξελιχθεί σε ένα superapp – «όλα σε ένα», δηλαδή. Κάτι που θέλει να κάνει και ο Elon με το Twitter. Με άλλα λόγια, όλα τα app «όταν μεγαλώσουν», θέλουν να γίνουν superapp!
Μην ξεχνάτε πως το OTT messaging βρίσκεται σε ανάπτυξη – και «απειλεί» πιο παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας, όπως τα αγαπημένα μας (αλλά κάπως «old school») SMS. Δεν είναι τυχαίο που η Juniper Research λέει πως το Over-the-top messaging αναμένεται να παρουσιάσει εκθετική ανάπτυξη και πως θα μπορούσε να απειλήσει τα έσοδα των παρόχων από τα γραπτά μηνύματα. Η ανάλυση προβλέπει ότι η παγκόσμια κίνηση OTT business messaging θα φτάσει στα 254 δισεκατομμύρια μηνύματα έως το 2027, σημειώνοντας ανάπτυξη κατά 172 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2023.
Μην ξεχάσουμε να σας πούμε, πως μέχρι τις 3 Μαρτίου «τρέχει» και η διαβούλευση για την εθνική στρατηγική γύρω από το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, το γνωστό μας IoT. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη και χρήση της τεχνολογίας στην Ελλάδα, η υποστήριξη της ανάπτυξης μιας ανταγωνιστικής και καινοτόμου βιομηχανίας IoT και η μεγιστοποίηση των οφελών για την κοινωνία και την οικονομία.
Γιατί είναι σημαντικό το IoT; Θα χρησιμοποιήσουμε τα ευρήματα άλλης μιας έρευνας, για να σας πούμε πως η παγκόσμια αγορά του 5G IoT -μιας νέας γενιάς ασύρματης τεχνολογίας, που χρησιμοποιείται για να προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες σε συσκευές IoT- αναμένεται να αναπτυχθεί με έναν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξεως του 47,6%, από το 2023 έως το 2030, φτάνοντας τα 17,68 δισεκατομμύρια δολάρια έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Βροχή τα IoT και τα δισεκατομμύρια!
Είναι κάτι άλλο που θέλουμε να σας πούμε και το ξεχάσαμε; Ναι: Να προσέχετε τις συζητήσεις σας με τα διάφορα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που κάνουν την εμφάνιση τους (λέγε με ChatGPT). Αν ρωτήσετε τον Arnold Schwarzenegger, θα σας πει. Αν δεν τον βρίσκετε, θα… επιστρέψει!
Α, και μιλώντας για το ChatGPT (το GPT σημαίνει Generative Pre-trained Transformer), η Open AI που το δημιούργησε αποτιμήθηκε σε λίγους μήνες 29 δισ δολάρια, δηλαδή 1 δισ δολάρια περισσότερο από την Orange! Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν και άλλες “μηχανές ΑΙ” που κάνουν το ίδιο καλή δουλειά, αλλά η ChatGPT εκτός από τεχνητή νοημοσύνη έχει και καλό marketing. Που μάλλον οφείλεται στην ανθρώπινη νοημοσύνη…
Τέλος, μάλλον έχει και την Microsoft μαζί της, αν κρίνουμε από τις ειδήσεις και τη συνέντευξη του Satya Nadella στην WSJ.
Αυτά για σήμερα. Καλή εβδομάδα και θυμηθείτε: Stay tuned, τα καλύτερα έρχονται!