Οι OHB Hellas, Thales Hellas και SITAEL Hellas, πέρασαν στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή του αναδόχου που θα εκτελέσει το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα Μικρών Δορυφόρων, συνολικού προϋπολογισμού 200,3 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τις θυγατρικές ξένων εταιρειών (γερμανικής, γαλλικής και ιταλικής αντίστοιχα) με δραστηριότητα και στη Ελλάδα, οι οποίες στη συνέχεια θα συγκροτήσουν κοινοπραξίες με άλλες εγχώριες εταιρείες για να καταθέσουν προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διενεργεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency – ESA).
Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου είναι η μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία για την ελληνική διαστημική βιομηχανία.
Το έργο αποτελείται από τον επίγειο και το διαστημικό τομέα, τα υποέργα των οποίων θα κατασκευαστούν με ελληνική συμμετοχή, σε ποσοστό τουλάχιστον 60% και 35% αντίστοιχα.
Εκτιμάται δηλαδή ότι περίπου 70 με 80 εκατ. ευρώ θα είναι το έργο που θα εκτελεστεί από ελληνικές εταιρείες, ωστόσο, σύμφωνα με τα στελέχη της ελληνικής βιομηχανίας διαστήματος, το μεγαλύτερο όφελος από την υλοποίηση του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα είναι η δημιουργία υποδομών και η ανάπτυξη τεχνογνωσίας στην Ελλάδα για την παραγωγή μικροδορυφόρων.
Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος θα προηγηθεί η κατασκευή έως και 15 νανο – δορυφόρων (με τη διάθεση ποσού περίπου 15 εκατ. ευρώ) με στόχο την ωρίμανση και πιστοποίηση της τεχνολογίας στο εγχώριο οικοσύστημα. Η επιλογή των εταιρειών που θα αναλάβουν το πιλοτικό έχει γίνει από την ESA και πρόκειται να ανακοινωθεί, πιθανότατα τον επόμενο μήνα.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Κατασκευής Μικρών Δορυφόρων σχεδιάστηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Secure Connectivity του Επιτρόπου Thierry Breton.
Το Πρόγραμμα Ασφαλούς Συνδεσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2023-2027 στοχεύει στη δημιουργία ενός κυρίαρχου, αυτόνομου και ασφαλούς διαστημικού συστήματος συνδεσιμότητας για την παροχή ασφαλών υπηρεσιών επικοινωνίας για τους κυβερνητικούς χρήστες, την υποστήριξη της προστασίας των ζωτικών υποδομών, την επιτήρηση, τις εξωτερικές δράσεις, τη διαχείριση κρίσεων και την ανάπτυξη κρίσιμων εφαρμογών για την οικονομία, το περιβάλλον, την ασφάλεια και την άμυνα.
Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στην παροχή εμπορικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για τη διευκόλυνση της περαιτέρω ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας υψηλών ταχυτήτων και της απρόσκοπτης συνδεσιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των «νεκρών ζωνών» επικοινωνίας, αυξάνοντας τη συνοχή στα εδάφη των κρατών μελών και συμβάλλοντας στην εκπλήρωση των στόχων του Digital Decade.