Αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης θα μπορούσαν να βρεθούν οι επικεφαλής εταιρειών τεχνολογίας στη Βρετανία, σε περίπτωση που οι πλατφόρμες τους αποτύχουν να προστατεύσουν τα παιδιά. Η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε να «σκληρύνει» έναν προτεινόμενο νόμο, ώστε να αποφύγει την προοπτική μιας πρώτης κοινοβουλευτικής ήττας για τον πρωθυπουργό.
Ο Rishi Sunak ήρθε αντιμέτωπος με ένα «πλήγμα» στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη, αφού 50 Συντηρητικοί βουλευτές και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν μια άλλη τροποποίηση στο νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, το οποίο έχει ήδη βρεθεί αντιμέτωπο με πολλαπλές καθυστερήσεις.
Οι «αντάρτες» βουλευτές είχαν καταθέσει μια τροπολογία που πρότεινε ποινές φυλάκισης έως και δύο ετών για τους επικεφαλής των εταιρειών τεχνολογίας, για τις περιπτώσεις που αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τα παιδιά από περιεχόμενο που σχετίζεται με την κακοποίηση και τον αυτοτραυματισμό.
Η Michelle Donelan, υπουργός Πολιτισμού και Ψηφιακής Πολιτικής, σημείωσε, μέσω γραπτής δήλωσης προς το βρετανικό κοινοβούλιο, ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τις αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε να μπορούν τα στελέχη να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης εάν «συναινούν» σε περιπτώσεις που θα αντίθετες με τη νέα νομοθεσία.
«Αυτή η τροπολογία δεν θα επηρεάσει όσους έχουν ενεργήσει καλόπιστα», είπε. Ωστόσο, θα παρέχει «πρόσθετες ασφάλειες για την αλλαγή και θα διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι θα λογοδοτούν, για τις περιπτώσεις που αποτυγχάνουν να προστατεύσουν σωστά τα παιδιά».
Το βρετανικό νομοσχέδιο σχεδιάστηκε, αρχικά, για να δημιουργήσει ένα από τα πιο σκληρά καθεστώτα για τη ρύθμιση πλατφορμών όπως το Facebook, το Instagram, το TikTok και το YouTube. Στόχος του ήταν να κάνει τις εταιρείες να εξαλείψουν το παράνομο περιεχόμενο, όπως η εκδικητική πορνογραφία και η ενθάρρυνση της αυτοκτονίας.
Ωστόσο, οι προτάσεις αποδυναμώθηκαν τον Νοέμβριο, όταν καταργήθηκε η απαίτηση για αφαίρεση του «νόμιμου αλλά επιβλαβούς περιεχομένου», με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βλάψει την ελευθερία του λόγου. Αντίθετα, σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση, οι πλατφόρμες θα καλούνται να ορίσουν ηλικιακούς περιορισμούς.
Οι εταιρείες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα που θα φτάνουν έως και το 10% του τζίρου τους, εάν δεν λάβουν μέτρα για την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου ή τον περιορισμό της πρόσβασης ανηλίκων.