Η standalone (SA) έκδοση των δικτύων πέμπτης γενιάς συχνά χαρακτηρίζεται ως το «πραγματικό» 5G. Εντούτοις, σχετική ανάλυση δείχνει πως δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους παρόχους για αυτήν.
Τα τελευταία ευρήματα για το 5G SA προέρχονται από την ερευνητική εταιρεία Dell’Oro Group, η οποία έχει προχωρήσει σε μια καταγραφή όλων των μεγάλων παρόχων κινητής τηλεφωνίας, σε όλο τον κόσμο, που έχουν προχωρήσει σε σχετικά λανσαρίσματα. Η εταιρεία αναφέρει πως μόλις 39 από αυτούς έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη 5G SA.
«Η Reliance Jio, η China Telecom-Macau και η Globe Telecom βοήθησαν στο τέταρτο τρίμηνο, ώστε να πιεστεί το 2022 πάνω από το 2021, όσον αφορά στον αριθμό των δικτύων 5G SA eMMB [Enhanced Mobile Broadband] που διατέθηκαν», τονίζει ο αναλυτής Dave Bolan στον ιστότοπο της εταιρείας. «Αυτή ήταν μια απογοήτευση, σε σύγκριση με τα περισσότερα από 200 non-standalone δίκτυα 5G (5G NSA) και τα περισσότερα από 700 δίκτυα LTE που θα μπορούσαν να υλοποιούν δίκτυα 5G SA».
Το 5G NSA θεωρήθηκε ευρέως ως ένα «σκαλοπάτι» για την παγκόσμια βιομηχανία της ασύρματης δικτύωσης. Το NSA, που εισήχθη στο πρώτο σύνολο προδιαγραφών του 5G, χρησιμοποιεί ένα νέο δίκτυο ραδιοπρόσβασης 5G «πάνω» σε 4G LTE. Επειδή, με αυτόν τον τρόπο, η διάθεση έγινε ταχύτερη και ευκολότερη, οι περισσότεροι πάροχοι στον κόσμο χρησιμοποίησαν αυτήν την έκδοση.
«Υπήρχαν ελπίδες ότι στις αρχές του έτους θα υπήρχαν πολλά περισσότερα δίκτυα SA το 2022, αλλά αυτές εξασθένισαν καθώς προχωρούσε η χρονιά», υπογράμμισε ο Bolan. «Μέχρι το τέλος του 2022, είχαμε εντοπίσει 39 MNO [φορείς κινητής τηλεφωνίας] που είχαν αναπτύξει δίκτυα 5G SA eMMB».
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες προοπτικές, η Deloitte αναμένει ότι ο αριθμός των φορέων εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας που θα επενδύσουν σε 5G SA θα διπλασιαστεί, από περισσότερους από 100 το 2022, σε τουλάχιστον 200 έως το τέλος του 2023.