Με νέα εμπορική πολιτική ο τηλεπικοινωνιακός φορέας, υπό το brand Nova, αποτέλεσμα της συγχώνευσης των Wind και Nova, ξεκινά αύριο Τετάρτη 11 Ιανουαρίου το ταξίδι του.
Όπως υπογραμμίζουν στελέχη της αγοράς η επιτυχία της Nova εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος.
Σύμφωνα με τη διοίκησή της σχεδιάζει επενδύσεις 2 δις. ευρώ με προγραμματισμό να ολοκληρωθούν το 2027 και στόχο να αναπτύξει δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH), 5G και τηλεοπτικό περιεχόμενο. Ειδικότερα για την ανάπτυξη δικτύου FTTH (1,6 εκατ. συνδέσεις ή το 35% των συνολικών) θα διαθέσει περίπου 0,5 δις. ευρώ.
Η εξαγορά της Nova (πρώην Forthnet) από την United Group (τηλεπικοινωνιακός και πάροχος περιεχομένου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που ανήκει στο επενδυτικό κεφάλαιο BC Partners και στον Σέρβο επιχειρηματία Dragan Solak) έλαβε έγκριση από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Κομισιόν τον Αύγουστο του 2020 και της Wind Δεκέμβριο 2021.
Wind ετών 31 – Nova ετών 28
Η Wind ξεκίνησε τη διαδρομή της μέσα του 1992 ως η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έλαβε άδεια δημιουργίας εθνικού δικτύου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (GSM), έναντι τιμήματος 30 δισ. δρχ. (περίπου 88 εκατ. ευρώ).
Η αρχική ονομασία της, μέχρι το 2004, ήταν Telestet και άνηκε στην ιταλική STET.
Τον Μάιο του 1997, η Telestet λανσάρει πρώτη στην Ελλάδα την υπηρεσία καρτοκινητής Bfree και έναν χρόνο μετά, γίνεται η πρώτη ελληνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που εισάγεται στις διεθνείς αγορές, στα χρηματιστήρια του Άμστερνταμ και της Νέας Υόρκης.
Τον Φεβρουάριο του 2004, το εμπορικό σήμα της εταιρείας άλλαξε σε TIM Hellas, ιδιοκτησία της μετονομασθείσας TIM Hellas θυγατρικής της TIM S.p.A. (Telecom Italia Mobile) μέλος της Telecom Italia η οποία συγχωνεύτηκε με την STET.
Τον Απρίλιο του 2005 η TIM S.p.A. πούλησε το 80,87% της συμμετοχής της στην TIM Hellas στην βρετανική Apax Partners και την αμερικανική TPG Capital – Texas Pacific Group, έναντι 1,114 δις. ευρώ.
Τον Ιανουάριο του 2006 η TIM Hellas εξαγόρασε την Q-Telecom έναντι 350 εκατ. και την απορροφά.
Τον Φεβρουάριο του 2007 η TIM Hellas εξαγοράζεται από την Weather Investments ιδιοκτησίας του Αιγύπτιου μεγιστάνα Naguib Sawiris και το εμπορικό της σήμα αλλάζει σε Wind. Ο προαναφερόμενος επιχειρηματίας καταβάλλει 500 εκατ. ευρώ σε μετρητά συν 2,9 δισ. ευρώ για τα καθαρά χρέη της εταιρείας.
Το 2007 η Wind εξαγοράζει από τη ΔΕΗ την Tellas, πάροχο σταθερής τηλεφωνίας και εισέρχεται και στις υπηρεσίες σταθερής.
Η Wind στο τέλος του 2010 ολοκλήρωσε δύο από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις κεφαλαιακής δομής στην Ευρώπη, συνολικού ύψους 3,2 δις. ευρώ, και περνά στον έλεγχο ομάδας ομολογιούχων της.
H ιστορία της Nova ξεκινά το 1995 με την ίδρυση της Forthnet από τη Minoan Lines και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Πρόκειται για την πρώτη spin off εταιρεία που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα από ερευνητικό ίδρυμα.
Η ονομασία Nova επικράτησε τον Ιούνιο του 2021 και προέρχεται από την ομώνυμη δορυφορική τηλεοπτική πλατφόρμα, την οποία λάνσαρε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1999 η Naspers, νοτιοαφρικανική εταιρεία, η οποία διαχειριζόταν επίσης τη MultiChoice.
Η Forthnet, εταιρεία, μέχρι τότε, παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και internet, εξαγόρασε τον Απρίλιο του 2008, τη Netmed, μητρική της Nova, έναντι 430 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας στις υπηρεσίες της και το τηλεοπτικό περιεχόμενο.
Η Forthnet εισήλθε το 2000 στο Χρηματιστήριο Αθηνών αντλώντας περίπου 48 εκατ. και αποχώρησε με την εξαγορά της από την United το 2021.
Από το μετοχικό της κεφάλαιο πέρασαν εταιρείες όπως η Telecom Italia (2003) και η Intracom (2005) η οποία εξαγόρασε το ποσοστό των Μινωικών Γραμμών. Στη συνέχεια η Telecom Italia πούλησε τις μετοχές της στη ισλανδική Novator που συγκρούεται με την Intracom για τον έλεγχο της εταιρείας και εν τέλει αποχωρεί το 2008 πουλώντας τις μετοχές της στην αραβική Emirates Intrenational Tellecommunications (EIT).
Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης η Forthnet βρέθηκε με έναν υπέρογκο δανεισμό και μετόχους που δεν συνέβαλαν στη μείωσή του. Μέτοχοι της υπήρξαν επίσης η Wind και η Vodafone (2013).
Βασικά οικονομικά μεγέθη
Η United, όπως έχει υπογραμμίσει η διευθύνουσα σύμβουλος της, Victoriya Boklag, θεωρεί την Ελλάδα αγορά στρατηγικής σημασίας με την επένδυση που έχει ήδη γίνει να ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.
Βάσει εκτιμήσεων της J.P. Morgan (τέλος Οκτωβρίου) η Nova το 2022 απέφερε στη United έσοδα 811 εκατ., ποσό που αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 843 εκατ. και 862 εκατ. τα έτη 2023 και 2024 αντίστοιχα. Τα EBITDA-AL εκτιμώνται σε 241 εκατ. και 272 εκατ. το 2022 και 2023 αντίστοιχα.
Η United μεγαλώνει κυρίως μέσω εξαγορών και σύμφωνα με την ίδια αναφορά της J.P. Morgan, ο ενοποιημένος δανεισμός της είναι 5,4 δισ. ευρώ.
Wind και Nova το πρώτο εξάμηνο του 2022 συνεισέφεραν στην United Group τo 31% των συνολικών εσόδων της και το 26% των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών μετά τις μισθώσεις (EBITDAal).
Το πρώτο μισό του 2022 η Wind είχε έσοδα 282,5 εκατ. (το 22% των συνολικών της United) και EBITDAal 81 εκατ. (18% του Group). Η Nova είχε έσοδα 118,9 εκατ. (9% των συνολικών της United) και EBITDAal 35,2 εκατ. (8% των συνολικών).
Το μικτό μέσο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU) για την Wind ήταν 23,5 ευρώ (μόνον για την κινητή 12 ευρώ) και για την Nova 18 ευρώ.
Το πρώτο εξάμηνο του 2022 η Wind πραγματοποίησε κεφαλαιουχικές δαπάνες 70 εκατ. και η Nova 32,9 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνουν εκτός από τα δίκτυα νέας γενιάς και τις δαπάνες για το τηλεοπτικό περιεχόμενο).