Αυτά τα Χριστούγεννα, κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας: χρησιμοποιήστε adblocking. Αυτό, επί της ουσίας, ήταν το μήνυμα του FBI για τις γιορτινές ημέρες που διανύουμε, δημοσιεύοντας το πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και υπογραμμίζοντας πως οι κυβερνοεγκληματίες εμφανίζουν διαδικτυακές διαφημίσεις εντός των αποτελεσμάτων αναζήτησης (όπως στην Google), με απώτερο στόχο την απόσπαση χρηματικών ποσών από τα θύματα τους.
Το FBI σημειώνει ότι οι κυβερνοεγκληματίες αγοράζουν διαφημίσεις για να μιμηθούν γνωστά brands, όπως ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Οι διαφημίσεις τοποθετούνται στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης, αλλά με «ελάχιστη διάκριση» μεταξύ των διαφημίσεων και των αποτελεσμάτων αναζήτησης, κάτι που, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία, τις κάνει να μοιάζουν με εκείνες των εταιρειών που «αντιγράφουν».
Οι κακόβουλες διαφημίσεις χρησιμοποιούνται, επίσης, για να εξαπατήσουν τα θύματα, ώστε να προχωρήσουν στην εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού το οποίο είναι «μεταμφιεσμένο» ώστε να θυμίζει νόμιμες και πολύ γνωστές εφαρμογές. Το συγκεκριμένο software μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποκλοπή κωδικών πρόσβασης και την εγκατάσταση ransomware κρυπτογράφησης αρχείων.
Μία από τις συστάσεις του FBI προς τους καταναλωτές είναι να προχωρήσουν στην εγκατάσταση προγραμμάτων αποκλεισμού διαφημίσεων. Αυτά είναι extensions για browsers που αποκλείουν τη φόρτωση διαδικτυακών διαφημίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμφανίζονται εντός των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Μπλοκάροντας τις διαφημίσεις, μπλοκάρονται και οι παγίδες από τους κυβερνοεγκληματίες, διευκολύνοντας την εύρεση και πρόσβαση σε νόμιμες ιστοσελίδες.
Όπως αναφέρει, στη σύσταση του, το FBI, «οι κυβερνοεγκληματίες αγοράζουν διαφημίσεις που εμφανίζονται στα αποτελέσματα, χρησιμοποιώντας domains παρόμοια με εκείνα πραγματικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών. Όταν ένας χρήστης αναζητά τη συγκεκριμένη επιχείρηση ή υπηρεσία, εμφανίζονται στην κορυφή των αποτελεσμάτων. Αυτές οι διαφημίσεις συνδέονται με ιστοσελίδες που μοιάζουν με τις επίσημες, τονίζει το FBI, προσθέτοντας πως «αν και οι διαφημίσεις των μηχανών αναζήτησης δεν είναι κακόβουλης φύσης, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί».
Κάπως έτσι, η υπηρεσία προτείνει: «πριν κάνετε κλικ σε μια διαφήμιση, ελέγξτε τη URL για να βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος είναι αυθεντικός». Παράλληλα, «αντί να αναζητήσετε μια επιχείρηση ή ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, πληκτρολογήστε τη URL στη γραμμή διευθύνσεων του browser για να αποκτήσετε απευθείας πρόσβαση». Και φυσικά, «χρησιμοποιήστε μια επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων κατά την πραγματοποίηση αναζητήσεων. Οι περισσότεροι browsers επιτρέπουν στον χρήστη να προσθέτει επεκτάσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπλοκάρουν τις διαφημίσεις. Αυτές μπορούν να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν για να επιτρέψουν τις διαφημίσεις σε ορισμένους ιστότοπους, αποκλείοντας τις διαφημίσεις σε άλλους».