Οι κινεζικές αρχές θα επιβάλουν αυστηρούς ελέγχους στην επεξεργασία δεδομένων, στη διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων και στις συγχωνεύσεις & εξαγορές που σχετίζονται με ξένα κεφάλαια και που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εθνική ασφάλεια, καθώς το Πεκίνο επιθυμεί να προστατεύσει αυτά που χαρακτηρίζει ως «ευαίσθητες πληροφορίες».
Αυτή η προσέγγιση αποτελεί μέρος των νέων κατευθυντήριων γραμμών πολιτικής που δημοσιεύθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και το υπουργικό συμβούλιο της χώρας. Οι συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν να ενισχύσουν την αγορά δεδομένων της χώρας, ενώ αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως τα δικαιώματα και η διανομή κερδών από τις συναλλαγές.
Η δημοσίευση των κατευθυντήριων γραμμών ακολουθεί την περσινή ψήφιση του νόμου για την ασφάλεια των δεδομένων της Κίνας. Νωρίτερα, η χώρα είχε προχωρήσει στην ανάπτυξη μιας διαδικασίας για τις αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO), ώστε να υποβάλλονται σε έλεγχο ασφαλείας εάν η επιχείρηση περιλαμβάνει τα δεδομένα περισσότερων από ενός εκατομμυρίου Κινέζων καταναλωτών.
Τα guidelines στοχεύουν να θέσουν τα θεμέλια για αυτό που το Πεκίνο αποκαλεί «σύστημα θεμελιωδών δεδομένων», το οποίο θα καλύπτει τομείς όπως ο καθορισμός των δικαιωμάτων δεδομένων διαφορετικών οντοτήτων, η διαχείριση και η εποπτεία των πληροφοριών και η εμπορία και η διανομή κερδών στην αγορά δεδομένων.
Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, θα δημιουργηθεί λεπτομερής μηχανισμός για τον καθορισμό των δικαιωμάτων δεδομένων για δημόσιες, εταιρικές και προσωπικές πληροφορίες.
Οι οδηγίες αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο εντείνει τις προσπάθειές του για την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας της χώρας εφαρμόζοντας εμπορικούς κανόνες στα δεδομένα, τα οποία η κεντρική κυβέρνηση θεωρεί ως παράγοντα που ανήκει στην ίδια κατηγορία με τη γη, το κεφάλαιο και την ανθρώπινη εργασία.