Την ίδρυση θυγατρικής στην οποία θα μεταφερθούν τα δίκτυα οπτικών ινών έχει αποφασίσει η Vodafone Ελλάδος, προκειμένου να επιταχύνει τις επενδύσεις της.
Όπως είπε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, Χάρης Μπρουμίδης, σε ενημέρωση του Τύπου, η προς ίδρυση θυγατρική έχοντας μεγαλύτερη ευελιξία θα είναι ευκολότερο να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών, από διάφορες πηγές, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ μελλοντικά, δεν αποκλείεται και να πουληθεί αποφέροντας υπεραξίες.
Ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος εξέφρασε παράλληλα έντονο προβληματισμό για την αύξηση του κόστους λειτουργίας της εταιρείας.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση φέτος ήταν οι αυξήσεις στα κόστη της ενέργειας και των υλικών λόγω πληθωρισμού και αυτό θα έχει συνέχεια και του χρόνου» σημείωσε και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού της Vodafone Ελλάδος, στην επόμενη οικονομική χρήση (Απρίλιος 2023 – Μάρτιος 2024) το κόστος λειτουργίας της εξαιτίας των παραπάνω θα είναι αυξημένο κατά 60 εκατ. ευρώ.
Κατά την άποψή του είναι απαραίτητο να γίνουν αυξήσεις τιμολογίων, ωστόσο, υπογράμμισε, ότι κάτι τέτοιο δεν έχει αποφασιστεί. Όπως εξήγησε, με βάση το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι σαφές (αποτελεί γκρίζα ζώνη) αν η αύξηση των τιμών σε ένα συμβόλαιο με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, είναι επιτρεπτή όταν συντρέχουν λόγοι πληθωρισμού, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είναι ο μοναδικός που συνεισφέρει αρνητικά στον πληθωρισμό, βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και συμπλήρωσε πως η κίνηση data στο δίκτυο κινητής έχει αυξηθεί 6.500% από το 2012, ενώ το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) έχει μειωθεί 57% στα συμβόλαια και περίπου 40% συνολικά στο σύνολο των πελατών της Vodafone.
Το τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα της Vodafone Ελλάδος, ύψους 600 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται το 2025 και μέχρι τότε η εταιρεία θα έχει κατασκευάσει συνολικά 850 χιλ. συνδέσεις με FTTH (300 χιλ.) και FTTC – οπτική ίνα στις υπαίθριες καμπίνες (550 χιλ.) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, Βέροια και Κοζάνη.
Στη συνέχεια το επενδυτικό πλάνο προβλέπει τη μετατροπή όλων των συνδέσεων FTTC σε FTTH, έχοντας η εταιρεία εξασφαλίσει περισσότερους πόρους.
Το 5G δίκτυο της Vodafone έχει ενεργοποιηθεί σε περίπου 140 πόλεις και οικισμούς, καθώς και σε 27 νησιά, με την πληθυσμιακή κάλυψη να ξεπερνά το 50% και με στόχο να φτάσει το 70% το 2023 και το 90% στο τέλος του 2025.
Η Vodafone Ελλάδος έχει επεκταθεί στα έργα ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) τομέας που κατά την τρέχουσα οικονομική της χρήση συνεισφέρει το 5% των εσόδων της. Μέχρι στιγμής έχει αναλάβει έργα ΤΠΕ αξίας 100 εκατ. με στόχο την επόμενη χρονιά να είναι διπλάσια.
Σημαντικός για την εν λόγω τηλεπικοινωνιακή εταιρεία είναι ο τομέας των υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις ο οποίος αποφέρει το 30% των εσόδων της.
Το Vodafone Business, μεταξύ άλλων, έχει τοποθετηθεί στρατηγικά στην αγορά των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την αξιοποίηση του κουπονιού ψηφιακού μετασχηματισμού του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο κ. Μπρουμίδης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία του Vodafone TV που πλέον έχει 160 χιλ. συνδρομητές. Όπως είπε η εταιρεία είναι κοντά σε συμφωνία επέκτασης για δύο χρόνια της συνεργασίας με την HBO και συζητά με την Warner Brothers για να περιληφθούν στο περιεχόμενο που παρέχει περισσότερες ταινίες.
Επιπλέον, η Vodafone προχωρά το έργο των υποθαλάσσιων καλωδίων σε Αιγαίο και Ιόνιο. Στο Αιγαίο, έχει ολοκληρωθεί η πόντιση και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες προσαιγιάλωσης. Στο Ιόνιο απομένουν οι αδειοδοτικές εκκρεμότητες. Εκτός απρόοπτου, η επόμενη τουριστική σεζόν θα βρει πλήρως διασυνδεμένα με το νέο καλώδιο 10 νησιά.
Στις καινοτόμες πρωτοβουλίες της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας περιλαμβάνονται η ανάπτυξη και δωρεά του Panic Button στο ελληνικό κράτος, η υλοποίηση του πιλοτικού έργου Smart Forest στην Πάρνηθα και η συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων, όπου τις επόμενες μέρες θα εγκαινιαστεί και θα κάνει το πρώτο του δρομολόγιο το πρώτο λεωφορείο αυτόνομης οδήγησης που θα τρέχει πάνω σε Vodafone 5G.