Ως παγκόσμιος κορυφαίος πάροχος ολοκληρωμένων λύσεων ΤΠΕ, η ZTE παρέχει καινοτόμες τεχνολογίες και προϊοντικές λύσεις για παγκόσμιους τηλεπικοινωνιακούς φορείς, κρατικούς και επιχειρηματικούς πελάτες και καταναλωτές.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1985 και έχει εισαχθεί τόσο στην αγορά του Χονγκ Κονγκ όσο και στην αγορά της Σένζεν. Η δραστηριότητά της, καλύπτει 160 χώρες και γεωγραφικές περιοχές, εξυπηρετώντας περισσότερο από το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού.
Δεσμεύεται να επιτύχει το όραμα της «να προσφέρει συνδεσιμότητα και εμπιστοσύνη παντού». Η ZTE διαθέτει ολοκληρωμένες σειρές προϊόντων και ολοκληρωμένες λύσεις στον κλάδο των επικοινωνιών. Μέσω μιας πλήρους σειράς ασύρματων και ενσύρματων προϊόντων, υπηρεσιών, τερματικών, και επαγγελματικών υπηρεσιών επικοινωνιών, η ZTE μπορεί να ανταποκριθεί ευέλικτα στις διαφοροποιημένες και ταχείς απαιτήσεις καινοτομίας διαφορετικών παρόχων, κρατικών και εταιρικών πελατών παγκοσμίως. Η ZTE ήδη εξυπηρετεί πλήρως, βασικούς παγκόσμιους φορείς εκμετάλλευσης, κρατικούς και εταιρικούς πελάτες.
Ο Jianbo Wang αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Fudan με Bachelor’s στη φυσική, στην ηλεκτρονική και στην τεχνολογία, και είναι κάτοχος MBA. Είχε ασχοληθεί κυρίως με πωλήσεις και marketing, μέχρι να ενταχθεί στο δυναμικό της ZTE το 2004. Ήταν υπεύθυνος για πωλήσεις και marketing στη Zhejiang της Κίνας, στην Τουρκία, στη Βουλγαρία, στη Βόρεια Μακεδονία και στη Σλοβενία, από το 2004 έως το 2013. Διατέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ZTE στην Τουρκία από το 2014 έως το 2017. Έχει τη διοίκηση της ZTE στα Βαλκάνια από το 2018, όντας υπεύθυνος για τις αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Μολδαβίας και του Ισραήλ. Διαθέτει εκτενή εμπειρία στην αγορά τηλεπικοινωνιών, και στο management αγορών.
I.C.: Μιλήστε μας για τη λειτουργία και την απόδοση της ZTE υπό την πρόκληση του COVID.
J.W.: Το πρώτο εξάμηνο του 2022, η ZTE πέτυχε λειτουργικά έσοδα 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα κατά 12,7% από έτος σε έτος. Τα καθαρά κέρδη των μετόχων με κοινές μετοχές των εισηγμένων εταιρειών ύψους 632,3 εκατομμυρίων ευρώ, αυξήθηκαν κατά 12% από έτος σε έτος. Τα καθαρά κέρδη των μετόχων με κοινές μετοχές των εισηγμένων εταιρειών ύψους 516,1 εκατομμυρίων ευρώ, αυξήθηκαν κατά 65,8% σε ετήσια βάση. Η ZTE συνεχίζει τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη, ενισχύει συνεχώς την κύρια ανταγωνιστικότητα της, και προωθεί την αύξηση του μεριδίου αγοράς. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι επενδύσεις της ZTE σε έρευνα & ανάπτυξη έφθασαν τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 17% των λειτουργικών της εσόδων.
I.C.: Πώς μπορεί η ZTE να συμμετάσχει στον ψηφιακό μετασχηματισμό μαζί με τους συνεργάτες σας σε όλο τον κόσμο;
J.W.: Η ZTE συμμετέχει ενεργά στην κατασκευή παγκόσμιων δικτύων 5G, δικτύων Gigabit οπτικών ινών, και δικτύων μεταφορών 5G, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα προϊόντων και λύσεων, και δημιουργεί εξαιρετικά δίκτυα με την καλύτερη αναλογία τιμής/απόδοσης για τους πελάτες, για περαιτέρω βελτιστοποίηση του μεριδίου αγοράς. Μέχρι στιγμής, η ZTE έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 110 παρόχους σε όλο τον κόσμο, καλύπτοντας την Κίνα, την Ευρώπη, την Ασία-Ειρηνικό, τη Μέση Ανατολή, και άλλες μεγάλες αγορές.
Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά από τρίτο φορέα τον Σεπτέμβριο του 2022, η ZTE απέστειλε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό σταθμών βάσης ZTE 5G (Dell’Oro), τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κεντρικών δικτύων 5G (Dell’Oro), το τρίτο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς του οπτικού δικτύου παρόχων (Omdia) και τον δεύτερο αριθμό σταθμών βάσης PON OLT (Dell’Oro) στον κόσμο.
Η ZTE έχει επίσης 16ετή εμπειρία στην ανάπτυξη MBB (Mobile Broad Band), καθώς παρέχει τώρα MBB σε περισσότερες από 100 χώρες και περιοχές. Το μερίδιο αγοράς του ZTE 5G CPE κατέχει την 1η θέση στον κόσμο. Οι αποστολές 5G FWA & MBB ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια μονάδες, γεγονός που καθιστά τη ZTE ηγέτη της αγοράς.
Η ZTE έχει αναπτύξει περισσότερους από 500 συνεργάτες σε 15 κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, των μεταφορών, της ενέργειας, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και των μέσων ενημέρωσης, και έχει διερευνήσει από κοινού πολλά καινοτόμα σενάρια εφαρμογών 5G. Η ZTE έχει ξεκινήσει με επιτυχία περισσότερα από 60 δοκιμαστικά έργα παγκοσμίως, συσσωρεύοντας πολύτιμη εμπειρία στην καινοτομία επιχειρηματικών μοντέλων 5G. Στο μέλλον, η ZTE θα συνεχίσει να επεκτείνει τους οικολογικούς της πόρους, να συνεργάζεται με παγκόσμιους εταίρους για να καινοτομεί σημαντικά, να χτίσει επιτυχία στο 5G σε επαγγελματικό επίπεδο και να οικοδομήσει μία ψηφιακή οικονομία.
I.C.: Για την αναβάθμιση σε επιχειρηματικό επίπεδο, τί είδους καινοτόμες τεχνολογίες και προϊοντικές λύσεις θα προωθήσει η ZTE;
J.W.: Η ZTE κυκλοφόρησε προϊόντα για κάθε ανάγκη και πλήρους ζώνης 5G, τα οποία όχι μόνο πληρούν τις απαιτήσεις της βραχείας κάλυψης εσωτερικών χώρων, αστικών δρόμων, και σιδηροδρομικών σηράγγων υψηλής ταχύτητας, ενώ παρέχουν επίσης κάλυψη αεροπορικών διαδρομών, ηλεκτρομαγνητικά τρένα υψηλής ταχύτητας, και άλλα ειδικά σενάρια.
Το ZTE 5G Summit & User Congress 2022 πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μιλάνο της Ιταλίας. Η ZTE παρουσίασε το νέο προϊόν Mini5GC, το οποίο έχει το μικρότερο μέγεθος σε σύγκριση με άλλα προϊόντα με την ίδια απόδοση. Το Mini5GC επιτυγχάνει ευέλικτη ανάπτυξη ιδιωτικών δικτύων 5G υπό όλες τις συνθήκες, επιταχύνοντας την ψηφιακή καινοτομία στον κλάδο.
Στο μέλλον, η ZTE θα συνεργαστεί με περισσότερους εταίρους στην αγορά της Ελλάδας για να ενσωματώσει την καινοτομία προϊόντων με την καινοτομία επιχειρηματικών μοντέλων, να βοηθήσει τους παρόχους να εξερευνήσουν τις ψηφιακές και ευφυείς βιομηχανίες, να εξερευνήσουν νέες αγορές, να δημιουργήσουν νέες αξίες και να δημιουργήσουν ένα βιομηχανικό οικοσύστημα 5G win-win. Για τα δίκτυα FTTx, η ZTE διαθέτει μία πλατφόρμα για την υποστήριξη τριών γενεών τεχνολογίας, GPON/10G, PON/50G, PON. Οι κάρτες Combo PON επιτρέπουν την οικονομική ομαλή μετάβαση σε 10G PON. Το Any-PON βοηθά στη δημιουργία δικτύων έτοιμα για 10G-PON. Οι πάροχοι μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν το Combo PON ή το Any-PON σύμφωνα με τις ανάγκες προσφοράς υπηρεσιών, και τους προϋπολογισμούς τους. Το 2022, η ZTE κυκλοφόρησε το πρώτο ακριβές πρωτότυπο 50G PON στον κόσμο. Η ZTE κυκλοφόρησε ένα πρωτότυπο της πρώτης μονάδας οπτικού δικτύου (ONU) στη αγορά, για να υποστηρίζει τεχνολογίες παθητικής οπτικής δικτύωσης με δυνατότητα 50 Gigabit (50G PON) και Wi-Fi 7.
I.C.: Το ενεργειακό θέμα είναι πολύ επίκαιρο στην Ευρώπη τώρα. Έχετε κάποιες καινοτόμες τεχνολογίες για την ανάπτυξη σχετικών προϊόντων;
J.W.: Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, οι εκπομπές άνθρακα πρέπει να μειωθούν κατά 45% έως το 2030. Η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να επιταχύνει τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και να μειώσει τις εκπομπές με βάση την τεχνολογία. Το Green Product Design έχει ενσωματωθεί στον κύκλο ζωής της ανάπτυξης προϊόντων της ZTE. Όπως το chipset ONU που έχει αναπτύξει η ίδια η ZTE, θα μας επιτρέψει να έχουμε χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας για κάθε σπίτι. Για τον κεντρικό εξοπλισμό γραφείου, χρησιμοποιούμε βελτιστοποίηση λογισμικού για να προσαρμόσουμε και να βελτιστοποιήσουμε την απόδοση προώθησης, να βελτιώσουμε την ικανότητα επεξεργασίας του συστήματος και να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας ολόκληρης της κάθε συσκευής.
I.C.: Ποια είναι η γνώμη σας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα;
J.W.: Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού. Βλέπουμε επίσης τη στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού για το εγγύς μέλλον. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής αγοράς, αποτελεί βασικό στοιχείο για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Έργα 6 δισ. ευρώ ανακοίνωσαν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με επικεφαλής τον κ. Πιερακάκη, και το Υπουργείο Ανάπτυξης με επικεφαλής τον κ. Γεωργιάδη. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης China International Import Expo (CIIE) το 2019, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Li Zixue, Πρόεδρο της ZTE. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Li ανέφερε ότι, με τη ZTE Hellas να είναι ο επιχειρηματικός κόμβος στην περιοχή των Βαλκανίων, η ZTE θα συνεργαστεί με την Ελλάδα για να επεκτείνει τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, με στόχο να βοηθήσει την Ελλάδα στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλους τους τομείς. Αυτές οι επενδύσεις θα φέρουν την Ελλάδα σε μια νέα εποχή και θα προσφέρουν στον ελληνικό λαό τις υπηρεσίες που του αξίζουν. Η Ελλάδα θα είναι ένας από τους πρωτοπόρους στον ψηφιακό μετασχηματισμό με πολύ θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας.
Η ZTE είναι ήδη προετοιμασμένη γι’ αυτές τις νέες προκλήσεις. Είμαστε πρωτοπόροι στους μεγάλους τομείς τεχνολογίας και έτοιμοι να μεταφέρουμε τις γνώσεις μας στην Ελλάδα.
Η ZTE βρίσκεται ήδη, σχεδόν, σε κάθε ελληνικό σπίτι με τεχνολογία DSL. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια νοικοκυριά χρησιμοποιούν τα ευρυζωνικά τερματικά της ZTE για να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και να απολαμβάνουν ευρυζωνική σύνδεση. Είναι η κατάλληλη στιγμή, οι άνθρωποι να μας γνωρίσουν για την τελευταία λέξη της ώριμης τεχνολογίας που μπορούμε να προσφέρουμε. Η ZTE θέλει να είναι κατασκευαστής δρόμων ψηφιακής οικονομίας, και να μοιραστεί τις πλούσιες εμπειρίες της από την κατασκευή ευρυζωνικών δικτύων με τους Έλληνες. Εξ άλλου, η ZTE έχει ήδη ενταχθεί σε αυτό, ως εταίρος της αγοράς, με καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις, γνωστοποιώντας τα προϊόντα της εταιρείας στους Έλληνες. Για παράδειγμα, η ZTE λάνσαρε τη νέα γενιά της λύσης υψηλής ταχύτητας XGS-PON μαζί με τον συνεργάτη μας, η οποία θα δώσει στους Έλληνες τη δυνατότητα να απολαύσουν δίκτυο οπτικών ινών 10 Gigabits. Η ZTE παρέχει επίσης τη λύση MBB για δίκτυα Mobile Broadband.
I.C.: Υπό τις συνθήκες εξωτερικών παραγόντων, πείτε μας τη γνώμη σας για τη μελλοντική σας εξέλιξη.
J.W.: Παρά την πρόκληση του COVID και άλλες επιπτώσεις από το εξωτερικούς παράγοντες, η ZTE εξακολουθεί να επιμένει στην εμβάθυνση της διαδικασίας ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας, η οποία όχι μόνο διασφαλίζει αποτελεσματικά την τηλεργασία για τις δεκάδες χιλιάδες του παγκόσμιου προσωπικού της, αλλά βελτιώνει επίσης την έρευνα & ανάπτυξη, την παραγωγή, τη λειτουργικότητα και τη συντήρηση, και την αποδοτικότητα λειτουργίας σε μεγάλο βαθμό. Εν τω μεταξύ, η επιχειρισιακή συνέχεια και το σύστημα συμμόρφωσης με εσωτερικό έλεγχο, βελτιώνονται συνεχώς, διασφαλίζοντας αποτελεσματικά την ασφάλεια και τη σταθερότητα της αλυσίδας εφοδιασμού, επιτυγχάνοντας συνεχή παράδοση σε παγκόσμιους πελάτες, και βελτιώνοντας συνεχώς την ποιότητα λειτουργίας της εταιρείας και την οργανωτική ανθεκτικότητα. Στην Ευρώπη και την Ελλάδα, θα βελτιώνουμε επίσης συνεχώς την ανταγωνιστικότητα, ενισχύοντας ενεργά την κοινωνία, ώστε να επιταχύνει τον ψηφιακό και έξυπνο μετασχηματισμό.