γράφει ο Neil Patel, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Μάρκετινγκ και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης
Με φόντο την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, το 2023 μπορεί να μοιάζει πιο δυσοίωνο από ό,τι είναι συνήθως η έλευση ενός νέου έτους. Παρά ταύτα, είναι πιθανό να δούμε τον κλάδο της τεχνολογίας να προχωράει δυναμικά. Δείτε τι πιστεύουμε ότι θα συμβεί το 2023:
Η δύναμη του Power over Ethernet (PoE)
Οι χώροι των γραφείων στις εταιρίες και των γραφείων στα σπίτια είναι εξίσου σημαντικοί τα τελευταία χρόνια, καθώς τουλάχιστον ένα άτομο ανά νοικοκυριό είναι πλέον πιθανό να εργάζεται ή να σπουδάζει από το σπίτι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Το 2023, η ευκολία και η άνεση του γραφείου στο σπίτι θα περάσει σε δεύτερη μοίρα έναντι της δημιουργίας ενός πιο έξυπνου, πιο αποδοτικού οικονομικά και ενεργειακά περιβάλλοντος και το Power over Ethernet (PoE) μπορεί να προσφέρει στα νοικοκυριά μια λύση.
Το Power over Ethernet (PoE) είναι μια τεχνολογία για την υλοποίηση ενσύρματων τοπικών δικτύων Ethernet (LANs), η οποία επιτρέπει τη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για τη λειτουργία κάθε συσκευής από καλώδια δεδομένων Ethernet αντί των συνηθισμένων καλωδίων και των καλωδίων ηλεκτρικής τροφοδοσίας. Το PoE μεταφέρει παράλληλα ρεύμα και δεδομένα μέσω του καλωδίου Ethernet, δίνοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να τροφοδοτούν τις προηγμένες τεχνολογικά συνδεδεμένες συσκευές με πιο αποδοτικό και οικονομικό τρόπο. Για παράδειγμα, ο έξυπνος φωτισμός στο σπίτι. Ο προγραμματισμός του για το πότε τα φώτα θα ανάβουν και θα σβήνουν μπορεί να προσφέρει ηρεμία αν βρίσκεστε σε διακοπές, ενώ η αυτόματη απενεργοποίηση όταν δεν ανιχνεύεται κίνηση σε ένα δωμάτιο, μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα στο λογαριασμό του ρεύματος.
Καθώς τα σπίτια γίνονται πιο έξυπνα, οι απαιτήσεις για συνδεσιμότητα αυξάνονται, ενώ ο χαλκός γίνεται πολυτέλεια καθώς μειώνονται τα αποθέματα του. Το PoE όμως έρχεται εδώ για να προσφέρει ένα μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα. Προβλέπουμε ότι η επόμενη εξέλιξη του PoE θα είναι η ώθηση για μεγαλύτερη διανομή ισχύος μέσω του καλωδίου, αλλά, πριν συμβεί αυτό, αναμένουμε ότι περισσότεροι καταναλωτές θα κατανοήσουν την αξία, την ευκολία και το εύρος που αυτή η εξορθολογισμένη, απρόσκοπτη τεχνολογία έχει να προσφέρει.
Η προσφορά θα καλύψει επιτέλους τη ζήτηση;
Τα προβλήματα σε εφοδιασμό της αλυσίδας παραγωγής με μικροτσίπ προκαλούν σοβαρές ανησυχίες σε ολόκληρη τη βιομηχανία του κλάδου της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια και υπάρχει σημαντικός λόγος για αυτό.
Μια πρόσφατη έκθεση της Accenture προέβλεψε ότι οι προκλήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού – συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης μικροτσίπ – θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πιθανή συσωρευτική απώλεια ύψους 920 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έως το 2023, η οποία προέρχεται από την πανδημία COVID-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι χρόνοι παράδοσης για ορισμένα προηγμένα τσιπ που απαιτούνται για ιατρικές συσκευές, τηλεπικοινωνίες και συστήματα κυβερνοασφάλειας, φέρεται να έχουν επεκταθεί σε περίπου 52 εβδομάδες, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μέσο όρο των 27 εβδομάδων, σύμφωνα με στοιχεία της Everstream – και αυτό το χρονικό διάστημα δεν περιλαμβάνει φυσικά τον χρόνο κατασκευής των προϊόντων.
Εκτός από τις επιπτώσεις στην ικανότητα παραγωγής και κάλυψης της ζήτησης για τα υπάρχοντα προϊόντα, η έλλειψη διαθεσιμότητας τσιπ σήμανε επίσης μείωση της ικανότητας ανάπτυξης νέων προϊόντων. Οι παλαιότερες γενιές τσιπ που χρησιμοποιούνται, στην κατασκευή λευκών συσκευών για παράδειγμα, κατασκευάζονται με τεχνολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια. Τα καινοτόμα νέα εξαρτήματα, που λειτουργούν με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και αποδίδουν γραφικά στα νέα smartphones και υπολογιστές, απαιτούν ωστόσο τεχνολογία αιχμής για την κατασκευή τους.
Ενώ όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια δύσκολη εικόνα, τα πράγματα μπορεί να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Με το κόστος των τσιπ να μειώνεται και τις καταναλωτικές δαπάνες να «μπαίνουν στον πάγο» για μια πληθώρα λόγων, η προσφορά μπορεί ακόμη να καλύψει τη ζήτηση το 2023. Ενώ υπάρχουν άμεσες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι πιθανό να δούμε την πίεση να μειώνεται στη βιομηχανία μικροτσίπ μέσα στο επόμενο έτος.
Το 5G και η ουτοπία του Wi-Fi
Παρά το γεγονός ότι τα δίκτυα συνεχίζουν να αναπτύσσουν το 5G σε όλη την Ευρώπη, η «πραγματική» εμπειρία 5G θα χρειαστεί ακόμη αρκετό χρόνο, καθώς η υποδομή που απαιτείται για την πλήρη υποστήριξη της υπηρεσίας δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Με τη ζήτηση για ταχύτερες ταχύτητες και χαμηλότερες καθυστερήσεις να αυξάνεται, θα δούμε ταχεία εξάπλωση των Wi-Fi 6 και 6E, καθώς τόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές επιδιώκουν να γεφυρώσουν το χάσμα συνδεσιμότητας.
Παράλληλα, η προσδοκία αυξάνεται και για το Wi-Fi 7. Το Wi-Fi 7 δεν υπόσχεται μόνο δραστικά μεγαλύτερες ταχύτητες και μείωση της καθυστέρησης επιδιώκοντας τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της απόκρισης των συνδεδεμένων συσκευών ριζικά, αλλά το κρίσιμο στοιχείο διαφοροποίησης μεταξύ των συσκευών με δυνατότητα Wi-Fi 7 και των παλαιότερων γενεών είναι η ταυτόχρονη πρόσβαση σε πολλαπλές ασύρματες ζώνες. Επί του παρόντος, οι συσκευές επιλέγουν συνήθως μια ζώνη για να κάνουν μεταδόσεις, μεταβαίνοντας σε μια άλλη ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της σύνδεσης. Μέσω της λειτουργίας πολλαπλών συνδέσεων (Multi-Link Operation – MLO), ωστόσο, οι συσκευές με δυνατότητα Wi-Fi 7 μπορούν να συνδέονται ταυτόχρονα σε δύο ζώνες – αξιοποιώντας αποτελεσματικότερα τα διαθέσιμα δεδομένα για τη βελτιστοποίηση της αξιοπιστίας της σύνδεσης και την επίτευξη εξαιρετικά χαμηλών καθυστερήσεων.
Δυστυχώς, απέχουμε πολύ από αυτή την ουτοπία του Wi-Fi. Ωστόσο, είναι συνετό τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές να αρχίσουν να προετοιμάζονται στο πλαίσιο της υποστήριξης της νέας εποχής συνδεσιμότητας, αλλάζοντας με νέα τα παλαιότερα συστήματα και τις συσκευές. Καθώς οι υβριδικές πρακτικές εργασίας εδραιώνονται περισσότερο, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι θα εξαρτώνται από την αξιόπιστη συνδεσιμότητα, καθώς το cloud computing και η συναλλαγές μέσω κινητών συσκευών πραγματοποιούνται με μεγαλύτερη συχνότητα.
Το Wi-Fi Protected Access 3 και οι πραγματικότητες της ασφάλειας
Με τα ευέλικτα και υβριδικά μοντέλα εργασίας να αποτελούν πλέον τον κανόνα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφαλείας που συνεπάγεται η απομακρυσμένη εργασία για να προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο της ψηφιοποίησης. Ως αποτέλεσμα αυτής της αυξανόμενης ανάγκης για ενίσχυση της προστασίας, η υιοθέτηση της Wi-Fi Protected Access 3 (WPA3) για ασύρματη ασφάλεια είναι πιθανό να επιταχυνθεί, τόσο στο σπίτι όσο και στα γραφεία.
Το WPA3 είναι η τελευταία γενιά του συστήματος ασφαλείας στα ασύρματα δίκτυα. Το βέβαιο είναι ότι θα αντικαταστήσει τελικά το σημερινό WPA2 και θα γίνει το βελτιωμένο πρότυπο στην ασύρματη ασφάλεια των επιχειρήσεων και των τελικών χρηστών, από τον πελάτη έως το cloud.
Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα της ασφαλούς πρόσβασης είναι πολύ πιο σύνθετη.
Τα σπίτια των ανθρώπων είναι γεμάτα με ένα συνδυασμό νέων και παλαιών συσκευών που χρησιμοποιούν τεχνολογίες κρυπτογράφησης, οι οποίες παρέχονται από τον δρομολογητή του παρόχου υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP). Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου δεν συνηθίζουν να αναβαθμίζουν τακτικά τους δρομολογητές, οπότε πολλά νοικοκυριά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το δρομολογητή που τους δόθηκε κατά την πρώτη σύναψη του συμβολαίου τους. Όμως, οι παλαιότεροι δρομολογητές δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν νεότερα πρωτόκολλα ασφαλείας, όπως το WPA3, οπότε οι προοπτικές ασφαλείας αποτελούν – όπως είναι αναμενόμενο – επιτακτική ανησυχία για τις επιχειρήσεις.
Το 2023, είναι πιθανό να δούμε τις επιχειρήσεις να προσπαθούν να αυξήσουν τα υφιστάμενα μέτρα ασφαλείας και τις τεχνολογικές υποδομές τους για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις ασφαλείας των εργαζομένων που εργάζονται από το σπίτι. Είναι συνετό αυτό να περιλαμβάνει υποχρεωτικά πρωτόκολλα ασφαλείας για την προστασία όλων των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο, για όποια χρήση και αν χρησιμοποιούνται. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ενημέρωση των λειτουργικών συστημάτων των συσκευών, την κατανόηση των δυνατοτήτων ενός οικιακού δικτύου σε επίπεδο υποστήριξης, τη διασφάλιση ότι τα οικιακά δίκτυα χρησιμοποιούν την πιο πρόσφατη και εξελιγμένη τεχνολογία, τη δημιουργία ενός εντελώς ξεχωριστού εσωτερικού συστήματος για υβριδική εργασία και την παροχή απομακρυσμένης πρόσβασης στην επιφάνεια εργασίας μέσω dongles ή VPN.
Παρόλο που δεν υπάρχει «μαγικό ραβδάκι» όσον αφορά στην ασφάλεια, η εφαρμογή σαφών κατευθυντήριων γραμμών και πρωτοκόλλων θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης έχουν, τουλάχιστον, σαφή επίγνωση του τρόπου με τον οποίο μπορούν να διατηρήσουν ασφαλείς τους χώρους εργασίας και τα σπίτια τους.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης
Ενώ η πορεία ψηφιοποίησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είχε επιταχυνθεί την τελευταία δεκαετία, όπως και στους περισσότερους κλάδους, η πανδημία ήταν αυτή που αποτέλεσε τον καταλύτη για την επιτάχυνση της υιοθέτησης πλήρως ψηφιακών αιθουσών διδασκαλίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλλει συντονισμένη προσπάθεια για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού του εκπαιδευτικού τομέα. Προκειμένου να ενδυναμώσει τους εκπαιδευτικούς ώστε να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους ικανότητες στην τάξη, η Επιτροπή, μαζί με εμπειρογνώμονες του κλάδου από όλη την Ευρώπη, ανέπτυξε ένα δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με την ονομασία SELFIE for Teachers, το εργαλείο δίνει στους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να προβληματιστούν σχετικά με τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσουν τα ψηφιακά εργαλεία και τις τεχνολογίες, να λάβουν σχόλια και συμβουλές και να προγραμματίσουν επιπλέον σεμινάρια σχετικά με κατάρτιση και υποστήριξη.
Αναμένεται να δούμε περαιτέρω πρωτοβουλίες που προωθούν μια προσέγγιση «πρώτα η ψηφιακή τεχνολογία» στην εκπαίδευση, τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Όμως, για να λειτουργήσουν στο επίπεδο μιας αξιόπιστης και αποτελεσματικής ψηφιακής εμπειρίας, οι ομάδες πληροφορικής (IT) πρέπει όχι μόνο να διασφαλίσουν ότι τα δίκτυά τους είναι εξοπλισμένα για να δεχτούν τις αναδυόμενες τεχνολογίες, αλλά παράλληλα ότι είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις συνδεσιμότητας του δικτύου φοιτητών και του προσωπικού.
Αυτό απαιτεί επενδύσεις σε μια εποχή που το λειτουργικό κόστος των Οργανισμών θα αυξηθεί αισθητά. Τα πανεπιστήμια, ιστορικά, δε διστάζουν να επενδύσουν σε ακριβές τεχνολογίες και να δημιουργήσουν δίκτυα που βασίζονται στη νέα τεχνολογία. Τα σχολεία, ωστόσο, ιδίως αυτά που χρηματοδοτούνται από το κράτος, θα αντιμετωπίσουν δημοσιονομικές προκλήσεις που θα ενισχυθούν περαιτέρω το 2023.
Παρ’ όλα αυτά, ο τομέας της εκπαίδευσης είναι πιθανό να συνεχίσει να αγκαλιάζει τα εκπαιδευτικά μοντέλα με ψηφιακή πρωτοπορία το 2023 και στη συνέχεια, αν και θα χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος μέχρι αυτό να μπορέσει να υλοποιηθεί στο έπακρο.
ΙΤ εκπαίδευση στην υγειονομική περίθαλψη
Η πανδημία επέφερε μια άνευ προηγουμένου επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, με την ταχεία εισαγωγή υπηρεσιών τηλεϊατρικής, ιατρικών εφαρμογών και πλατφορμών για την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των ασθενών.
Στην πραγματικότητα, μια πανευρωπαϊκή μελέτη της Deloitte σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα εκτιμά ότι η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης κατά τουλάχιστον μια δεκαετία. Σχεδόν το 65% των 1.800 κλινικών ιατρών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι ο Οργανισμός τους αύξησε την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών για την υποστήριξη του τρόπου εργασίας των κλινικών ιατρών, ενώ το 64,3% δήλωσε ότι ο Οργανισμός τους αύξησε την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών για την παροχή εικονικής υποστήριξης και μεθόδων επικοινωνίας και σύνδεσης με τους ασθενείς ως απάντηση στην πανδημία.
Με τις νοσηλείες που σχετίζονται με τον COVID-19 υπό έλεγχο, οι ιατροί σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν τώρα την καθυστέρηση σε επίπεδο διαγνώσεων, χειρουργικών επεμβάσεων και άλλων προσωπικών διαδικασιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την Ευρώπη να αντιμετωπίζουν πρωτοφανή πίεση και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2023.
Τα νοσοκομεία λειτουργούν με βάση την τεχνολογική τους υποδομή και δεν αξιοποιούν τις δυνατότητές τους χωρίς αυτή. Ωστόσο, η ύπαρξη καλύτερων τεχνολογικών συστημάτων δεν είναι αρκετή από μόνη της, ειδικά όταν πρέπει να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη πίεση για παροχή βέλτιστης φροντίδας σε ελάχιστο χρόνο. Χωρίς επαρκή κατάρτιση και εκπαίδευση για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των εργαλείων, είναι πιθανό να προκύψουν προβλήματα, οπότε, προκειμένου να συνεχίσουν να παρέχουν πολύτιμες και σωτήριες υπηρεσίες, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να διασφαλίσουν ότι η κατάρτιση αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα.