Όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, η Κίνα προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, σε σχέση με τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η αμερικανική πλευρά στις εξαγωγές τεχνολογίας chipset.
«Η Κίνα πραγματοποιεί νομικές ενέργειες εντός του πλαισίου του ΠΟΕ, ως έναν απαραίτητο τρόπο για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες μας και να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντά μας», ανέφερε σε δήλωση η διπλωματική αποστολή του υπουργείου στη Γενεύη. Πρόσθεσε ότι οι περιορισμοί «απειλούν τη σταθερότητα των παγκόσμιων βιομηχανικών αλυσίδων εφοδιασμού».
«Λάβαμε αίτημα για διαβουλεύσεις από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας σχετικά με ορισμένες ενέργειες των ΗΠΑ που επηρεάζουν τους ημιαγωγούς», δήλωσε ο Άνταμ Χοτζ, εκπρόσωπος του γραφείου του Αμερικανού Εμπορικού Αντιπροσώπου.
«Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει στη ΛΔΚ, αυτές οι στοχευμένες ενέργειες αφορούν στην εθνική ασφάλεια και ο ΠΟΕ δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ για να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια», είπε ο Χοτζ σε δήλωση του.
Την ίδια στιγμή, η Κίνα θα μπορούσε να υποστεί άλλο ένα σημαντικό πλήγμα, καθώς τόσο η Ιαπωνία όσο και η Ολλανδία αναμένεται να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ στον περιορισμό της πρόσβασης της χώρας στην προηγμένη τεχνολογία κατασκευής chipset.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, πηγές που έχουν γνώση του θέματος ισχυρίζονται ότι οι δύο χώρες «συμφώνησαν κατ’ αρχήν» να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ στον περιορισμό των εξαγωγών προς την Κίνα. Και οι δύο είναι εξαιρετικά σημαντικές για την παγκόσμια βιομηχανία κατασκευής chipset. Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν θα υιοθετήσουν όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί ή μερικά από αυτά.
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η Κίνα εργάζεται γύρω από ένα πακέτο στήριξης άνω των 143 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τοπική βιομηχανία ημιαγωγών, σε ένα σημαντικό βήμα προς την αυτάρκεια και με στόχο να αντιμετωπίσει τις κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Το Πεκίνο, όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, σχεδιάζει να αναπτύξει ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα δημοσιονομικών κινήτρων, τα οποία θα έχουν μορφή κυρίως επιδοτήσεων και φορολογικών εκπτώσεων, για την ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών και των ερευνητικών δραστηριοτήτων.
Το σχέδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Φωτογραφία από futureatlas.com υπό Creative Commons